Apis
Staropolski - Miód pitny Dwójniak
Sametová vůně a chuť získaná mmj. přidáním ovocné malinové šťávy.
- Polsko
- PL0221R
- 0,75 l
- skladem
- dárková lahev
Medovina s přídavky cukru, lihu či aromat
Dezertní medovina (stejně jako u vína - dezertní víno) je nápoj vyráběný podobně jako medovina, která je ale následně
Cukrem jsou medoviny doslazovány, aby výrobce ušetřil na kvalitním a tedy dražším medu a použil k výrobě minimální množství medu, které vyžaduje současná česká vyhláška. Často nechá výrobce medovinu prokvasit do sucha a dosladí cukrem.
Medoviny se dolihují, aby se nápoj stabilizoval proti případnému rozkvášení a byl stabilní v regálech supermarketů za každých podmínek, a také abyste se prostě rychle opili. Výše uvedený postup také dokáže zkrátit výrobu medoviny z několika let na několik měsíců a často i méně, což opět výrobci výrazně snižuje náklady na úkor kvality produktu.
Takové dezertní medoviny jsou jednoznačně druhořadou kategorií medovin a některými spotřebiteli jsou často označované za tlamolepy či bolehlavy. Takové hodnocení pak vrhá negativní dojem na medovinu obecně, pokud zákazník nebyl informován o složení medoviny. Z našeho průzkumu vyplynulo, že 95% lidí neví, jak se má medovina vyrábět a to je velmi dobrá a široká cílová skupina pro výrobce "dezertních" medovin.
K tradiční výrobě medoviny taktéž nepatří jakékoliv
Spousta výrobců dobarvuje, dochucuje medoviny, neboť to zákazníci u nás často požadují (zlatavá / tmavá medovina ideálně s mandlovým aroma). Dezertní medoviny jsou zejména v Česku oblíbené u konzumentů, kteří než kvalitní medovinu hledají levný alkoholický nápoj s nejrůznějšími (i nejhrůznějšími) aromaty. V Česku máme i výrobce, který drží první místo v knize rekordů v počtu příchutí medovin a tím se upřímně ve světě chlubit nepotřebujeme.
Zda je medovina s přídavkem cukru či lihu, nebo s aromaty či dobarvovaná, se vždy dozvíte z etikety. Na rozdíl od mnoha států EU, toto musí výrobce uvádět. Takže se to všichni mají šanci dozvědět na etiketě. U rozlévané medoviny někde venku na akci nebo v gastro podniku se budete muset zeptat obsluhy, která vám informaci musí podat. Opět ze zkušenosti víme, že obsluha v drtivé většině případů ví asi tak stejně jako běžný konzument (takže skoro nic), anebo vám sdělí část informace jen proto, aby výsledkem byl uskutečněný prodej.
Do medoviny lze od 60. let 20. století přidávat téměř cokoliv, to jsme zdědili z éry socialismu. Avšak od 1.12.2018 se konečně mění česká legislativa a nová vyhláška donutí výrobce tohoto druhu "medovin" je od 1.12.2019 označovat samostatným pojmem "dezerní medovina" a to povinně i s uvedením podkategorie - s přídavkem cukru, s přídavkem lihu, s přídavkem vína anebo kombinací výše uvedených. Spotřebiteli tak bude více zřejmé, že je medovina "vylepšená" a že se nejedná o originální produkt tradičního charakteru.
Pokud chcete pít skutečně poctivé a chutné medoviny pouze z tradičních surovin a přísad, máte opravdu velké spektrum k výběru od desítky poctivých výrobců:
V katalogu Medovinárny jsou všechny dezertní medoviny viditelně označené piktogramy.
Vyhláška byla složitě vyjednaným kompromisem. Ideální by bylo, kdyby kategorie "dezertní" vůbec nevznikla a takové nápoje nemohli používat označení medovina. Je to alespoň nějaký krok dopředu a třeba může po pozitivním lobbingu dojít v budoucnu k nějaké další změně. V tomto by ale měli být nejvíce aktivní samotní výrobci tradiční medovin.
Následuje výpis nejznámějších medovin na trhu, které by dle nové vyhlášky (248/2018 Vyhláška o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí) v budoucnu měly být označovány jako dezertní. Samozřejmě pokud výrobce do té doby nezmění způsob výroby a složení.
Sametová vůně a chuť získaná mmj. přidáním ovocné malinové šťávy.
Kombinace koření dává této medovině harmonickou chuť a vůni. Vyrábí se s přidáním šťávy z černého rybízu.
Kombinace koření dává této medovině harmonickou chuť a vůni. Vyrábí se s přidáním černého rybízu šťávy.
Kombinace koření dává této medovině harmonickou chuť a vůni. Vyrábí se s přidáním černého rybízu šťávy.
Velmi jemná chuť a intenzivní medová vůně. Dominikański Dwójniak se vyrábí pomocí speciální aromatické směsi.
Velmi jemná chuť a intenzivní medová vůně. Dominikański Dwójniak se vyrábí pomocí speciální aromatické směsi.
Velmi jemná chuť a intenzivní medová vůně. Dominikański Dwójniak se vyrábí pomocí speciální aromatické směsi.
Velmi jemná chuť a intenzivní medová vůně. Dominikański Dwójniak se vyrábí pomocí speciální aromatické směsi.
Medovina Dwójniak Klasztorny přináší zpět bohaté dědictví metheglinů vytvořených v klášterních sklepech.
Sladká medovina s vynikající, zakulacenou chutí a intenzivní vůní. Vyrábí se s přídavkem brusinkové šťávy.
Vyrábí se s malým přídavkem šťávy z lesního ovoce.
Vyrábí se s malým přídavkem šťávy z lesního ovoce.
Vyrábí se s malým přídavkem šťávy z lesního ovoce.
Nejvíce sladká medovina s výrazným buketem, vyrobená s přídavkem ovoce - malin a divoké růže
Nejvíce sladká medovina s výrazným buketem, vyrobená s přídavkem ovoce - malin a divoké růže
Nejvíce sladká medovina s výrazným buketem, vyrobená s přídavkem ovoce - malin a divoké růže
Nejvíce sladká medovina s výrazným buketem, vyrobená s přídavkem ovoce - malin a divoké růže
Řemeslný półtorak s velmi sladkou medovou chutí přerušenou nádechem šťavnatých malin. Vyrábí se spojením 1 dílu medu s 0,5 dílu vody, kde více než 30% vody bylo nahrazeno malinovou šťávou.
Velmi sladká polská ovocná medovina "Svařená malina" s kardamomem, na jejíž výrobu bylo použito 50% medu. Medovina s malinovou příchutí spojující medovou nótu s aromatickým kardamomem.
Polský Dwójniak je studenou cestou vyráběná medovina a kvašená ze směsi lipového medu a vody v poměru 1:1. Velmi sladká druhová medovina s výraznou chutí lipového medu. Skleněná lahev.
Polská medovina kategorie Dwójniak se vyrábí studenou cestou kvašením ze směsi letního a podzimního medu a vodu v poměru 1:1 a s přídavkem aromatických doma pěstovaných bylinek.
Polská medovina kategorie Dwójniak se vyrábí studenou cestou kvašením ze směsi letního a podzimního medu a vodu v poměru 1:1 a s přídavkem aromatických doma pěstovaných bylinek.
Tato polská medovina se vyrábí studenou cestou kvašením ze stejných dílů medu a vody a s přídavkem směsi různých lokálních polských bylin.
Jabłkowy je polská medovina kategorie Dwójniak a současně melomela, což znamená, že základem před prokvašením je 50% konkrétně různodruhového květového medu a 30% obsahu vody je nahrazeno čerstvým jablečným moštem.
Jabłkowy je polská medovina kategorie Dwójniak a současně melomela, což znamená, že základem před prokvašením je 50% konkrétně různodruhového květového medu a 30% obsahu vody je nahrazeno čerstvým jablečným moštem.
Polská medovina kategorie dwójniak a současně melomela. Základ před kvašením tvoří 50% květového medu a 30% zbylého obsahu malinová šťáva.
5litrová lahev Maliniaku je určena pro zcela výjimečné příležitosti. Polská medovina kategorie dwójniak a současně melomela. Základ před kvašením tvoří 50% květového medu a 30% zbylého obsahu malinová šťáva.
Tato limitová řada polského dwojniaku je vyrobena smíšením medu a třešňové šťávy ve stejném poměru a následným kvašením a dozráváním po několik let.
K výrobě této polské medoviny nejvyšší kategorie je použito 2/3 medu ve směsi s vodou. Med je kombinací jarních květových nektarových medů s přídavkem pohankového medu. Sladkost medu vyvažuje přídavek moštu z kyselejší odrůdy jablek.
Výroční medovina vyráběná spolu se šťávou z jablek, arónie a bezinky. Jako první medoviny z Pasieky Jaros byla nyní opět jubilejní medovina dozrávána v dubovém sudu. V retro designu připomínající rok počátku výroby značky. Sběratelská edice.
Polský perlivý Dwójniak je studenou cestou vyráběná medovina a kvašená ze směsi lipového medu a vody v poměru 1:1. Velmi sladká druhová medovina s výraznou chutí lipového medu. Skleněná lahev.
Polská medovina kategorie dwójniak a současně melomela. Základ před kvašením tvoří 50% květového medu a 30% zbylého obsahu malinová šťáva.
Ušlechtilý výrazně sladký polský „dwójniak“, který vznikl kvašením medu, čerstvě lisované malinové šťávy a vody. Je dozrávaný 3 roky.
Ušlechtilý polský dwójniak s přídavkem ovoce z lokálního hruškového sadu. Obsahuje 50% medu a čerstvě vylisovanou hruškovou šťávu. Medovina výrazně vyzrálá, jemná, s vysokou sladkostí a dobře vyvážená.
Medovina vyrobená v klasickém polském stylu "dwójniak" - pouze z vody a medu. Je to medovina vařená, což znamená, že se směs vody a medu před kvašením povaří.
Zachovává hodnotu medu, protože není podroben tepelné úpravě. Dwójniak Kormoran je směs speciálně vybraných druhů včelích medů. Přirozeně chutný a aromatický dwójniak bez přísad.
Zachovává hodnotu medu, protože není podroben tepelné úpravě. Extrakt z vybraných bylin a koření i dubová kůra dodávají Dwójniaku Grunwaldzki tmavou barvu, výrazný kořenitý charakter a vytříbenou chuť.
Slaďoučká malinová medovina z Polska. Je zachována hodnota medu, protože není při výrobě podrobena tepelné úpravě. Sladkost medu, kterou snadno vnímáte, podtrhuje vynikající malinová šťáva.
Zachovává hodnotu medu, protože není podrobena tepelné úpravě. Přídavek přírodní malinové šťávy dodává chuť zralých malin a harmonizuje s jedinečnou sladkostí.