Výroční medovina vyráběná spolu se šťávou z jablek, arónie a bezinky. Jako první medoviny z Pasieky Jaros byla nyní opět jubilejní medovina dozrávána v dubovém sudu. V retro designu připomínající rok počátku výroby značky. Sběratelská edice.
Před 30 lety, 12. listopadu 1991, byla společnost PPHU Pasieka Maciej Jaros zapsána do obchodního rejstříku Úřadu obce Tomaszów Mazowiecki. Tak dávno a tak nedávno.
Je naší tradicí vyrábět Jubilejní medovinu k výročí naší společnosti. Ani letos tomu není jinak. K tématu jsme však přistoupili nostalgicky. Láhev, etiketa i obsah odkazují na naši první medovinu v keramické láhvi. Nevím, jestli víte, ale naše první medoviny zrály v dubových sudech. Trvalo skoro třicet let, než jsme se vrátili ke kořenům. Aktuální Jubilejní medovina byla nejprve něco přes tři roky skladována v tanku a poté jsme ji celých 8 měsíců nechali dozrávat v dubovém sudu po bourbonu. Díky tomu, že samotná medovina byla vyrobena z extrémně aromatických včelích medů a následně zrála v sudech, získala mimořádnou hloubku chuti. Obsah alkoholu kolem 16 %.
Plněno 1062 lahví objemu 0,75 litrů.
Etiketa současné výroční edice je také inspirována originálem z roku 1991. Níže je původní text ze zadního štítku z roku 1991:
K výrobě byl použit přírodní včelí med z pohanky a medovice získaný v Zamojski, pramenitá voda, přírodní koření a byliny. Medovina dosáhla své chuti po několikaletém zrání.
Stejně jako za starých časů se při výrobě nepoužívala umělá barviva, příchutě a stabilizátory. Přijetím těchto opatření by bylo možné zrychlit výrobu a snížit náklady – ale to by bylo v rozporu s naším cílem.
Chuť a ušlechtilost medoviny se uchovává skladováním v lahvích vyrobených starou hrnčířskou metodou z bolesławiecké hlíny - jako tomu bylo za starých časů.
Při pití je však třeba pamatovat na to, co říká přísloví:
"Trocha medu začervená, spousta medu změní řeč."