V barikových sudech po dobu jednoho roku elegantně a s noblesou rozvíjí lahodná chuť a jemný buket akátového medu s vanilkovo - čokoládovými tóny dubového dřeva.
Zlatavá barva s jemným aroma po koňaku procházející do vůně přezrálé žluté hrušky jsou hlavními lákadly Barrique medoviny.
Vyberte si pro sebe a své blízké to nejlepší a vychutnejte nápoj, který ocení i nároční gurmáni s vytříbeným vkusem.
Barikovou medovinu doporučujeme pít vychlazenou na 12-16°C ze sklenice ve tvaru tulipánu, kdy si nejvíce vychutnáte buket barikové medoviny, který se nádherně rozvine v zúženém ústí této sklenice.
Informace z roku 2015, kdy započala výroba:
Barikovou medovinu nabízíme v limitované edici 1200 lahví z 3 různých druhů dubu.
První 1200 kusová šarže je z barikových sudů z amerického dubu. Poté bude následovat 1200 lahví z francouzského dubu a nakonec dáme do oběhu medovinu, která zrála v barikovém sudu ze slovenského dubu značky Boswell Polónyi.
Francouzský a slovenský dub jsou chuťově velmi podobné, vůně je po čokoládě a chuť doznívá po dřevě. Americký dub je "whiskovitější" s jemným dozníváním vanilky, proto jsme začali s touto edicí.
Na základě srovnání použitých sudů z první šarží byl pro další dozrávání akátové medoviny zvolen jako nejvhodnější americký dub.
Barikové sudy jsou používány na výrobu medoviny pouze 3x, tak je to běžné u vína. Sudy jsou vypálené na stupeň medium.
Barrique však neoznačuje pouze sud, ale také jeden z procesů zušlechťování vína nebo medoviny, tzv. élevage en barrique. Toto zušlechťování v barikových sudech má za cíl dodat vínům a medovině osobitou chuť, vůni a také aroma po vanilce, čokoládě, svěžím dřevě, pražené kávě, či kokosových ořeších. Tyto osobité chutě a vůně získává víno a medovina po delším kontaktu s dubovým dřevem, přičemž doba ležení moku v barikových sudech bývá většinou 6-24 měsíců.