Někteří z vás jste již v minulosti ochutnali desítky, možná stovky medovin, pro vás nemusí tento soubor článků obsahovat třeba tolik nových informací. Většina zákazníků podle našich průzkumů ochutnala jen několik medovin, případně u nás nakupovala pro někoho jenom dárek. Spousta lidí pije medovinu a vůbec neví, co medovina je a jak se vyrábí. 

Mezi lidmi kolují nejrůznější mýty až nesmysly o medovině. Někteří nadšeně vychvalují svoji oblíbenou medovinu, ale vůbec netuší, že je doslazená cukrem nebo dochucená aromaty. Přestože je to napsané na etiketě. Ale kde se mohou dozvědět, zda ta či ona ingredience do pravé medoviny patří nebo ne? Ve škole nás to nenaučili a těch lidí, kteří tu bojují a dýchají za poctivou medovinu, zase tolik není a nemají takové možnosti být slyšet…

Jste připraveni rozbít své dosavadní představy o medovině a podívat se na medovinu úplně jinak? Poznat skutečnou tvář, barvy, vůně a chutě medoviny?

Pojďme bořit mýty o medovině..

1. mýtus: Medovina je lihovina nebo likér.

Tradiční medovina je úžasný alkoholický nápoj kvašený ze včelího medu a vody s možností přidání koření, bylinek nebo ovoce. Nic jiného do tradiční medoviny nepatří. Takhle jednoduše vyráběli medovinu naši předkové v dobách, kdy byl med jediným dostupným sladidlem a o destilaci neměl nikdo ani ponětí. Výrobní proces je tedy velmi podobný vínu. Kvasinky prokvášejí cukry obsažené v medu. Ale jelikož je v medu výrazně více cukrů, než v hroznech nebo jiném ovoci, musí se med na počátku naředit vodou. Kvasinky si totiž s tak koncentrovaným cukerným roztokem neporadí.

Jenže… v České republice je možné od jisté doby (50. léta) legálně medovinu doslazovat cukrem, dolihovávat, vylepšovat aromaty a barvivy. Takové „medoviny“ mají velmi blízko k likérům, spíše než k tradiční medovině. 

Téměř ve všech hospodách, které vůbec medovinu nabízejí, ji najdete na nápojovém lístku mezi lihovinami. Provozní nebo obsluha těchto podniků málokdy tuší, co je medovina a jak se vyrábí. Smíchá se med a líh? V celé Praze jsou jen jednotky podniků, které Vám nabídnou opravdovou medovinu. 

 

Již od roku 2015 jsem osobně začal usilovat o změnu legislativy a nakonec se nám spolu s několika odborníky a výrobci podařilo vyjednat nové znění Vyhlášky o nápojích.

 

Medoviny s přídavkem cukru a lihu (až 21%) se tak musí od roku 2019 označovat jako “dezertní medoviny”. Ale dotčení výrobci se toto označení snaží maximálně skrýt před zákazníky co nejmenším písmem na etiketách (ideálně jen na té zadní) a mnozí prodejci a e-shopy novou kategorii dodnes ignorují a neuvádějí ani složení medovin. Buď vědomě, aby nepřišli o zákazníky anebo vůbec netuší, která bije a prostě prodávají, co jim přijde pod ruku a jde na tom nastavit pěknou marži.

 

Takovou “ne-medovinu”, kde výrobce ušetří na medu a přírodních příchutích, najdete skoro všude, v supermarketech, v hospodách, kavárnách, protože je levná a díky důmyslným aromatům a cukru mnohým lidem opravdu chutná.  Mnozí netuší, že vůbec nepijí medovinu. 

 

Pro zajímavost, na Slovensku není dovoleno vyrábět podobné medoviny s cukrem a lihem již přes 20 let, ale o tom třeba někdy jindy.

 

RADA NA ZÁVĚR: Před nákupem medoviny si vždy ověřte, zda se skutečně jedná o tradiční medovinu. Vždy čtěte složení nejen medovin, ale všech potravin, které kupujete.


Obrázky k článku