Tekovská medovina
Tekovská medovina (Originál - Archív 2014)
Původní rodinná receptura s přidáním koření a bylin vytvořila velmi oblíbenou výrazně medovou chuť. Jedná se o poslední sarži původní receptury z roku 2006.
- Slovensko
- SK0701A
- 0,7 l
Rodinná včelařská firma sídlí v Topolčiankách poblíž významného středověkého hradu Tekov. Kromě základních druhů medoviny vyrábějí i oblíbenou barrique medovinu dozrávanou v dubových sudech
Název "Tekovská medovina" pramení z historie obce Topoľčianky, která se v roce 1561 stala sídlem Tekovské župy a byla jím až do roku 1723, tedy 162 let. Medovina, jako starobylý nápoj byla podávána slavnostně a s úctou, proto i Belicovi poctivou prací přistupují k výrobě tohoto medového vína.
Je to záliba ve včelaření a výrobě medoviny, díky které se rodinná tradice roky zachovává a rozvíjí. Medovina se v rámci rodiny začala vyrábět již v 80. letech 20. století a nemohla chybět jako přípitek na oslavách nebo jako dárek blízkým. Stala mezi námi velmi oblíbenou. Osudovým spojením dvou starých včelařských rodin začala tradice výroby Tekovské medoviny. Rozhodli jsme se ji vyrábět o něco sladší medovinu, než byla rodinná zvyklost, a také jsem dlouho experimentovali s druhy medu, kvasinkami a kořeními. Staré tradiční postupy jsou vylepšené novou recepturou a používáním moderních technologií. První Tekovská medovina byla oficiálně vyrobená v roce 2006.
Tekovská medovina se vyrábí z akátového a květového medu, který pochází z produkce vlastních včelstev a od dlouhodobě prověřených včelařů z pomezí Pohronského Inovce a Tribečského pohoří. Tento vzácný, zdraví prospěšný přírodní produkt zanechává v medovině nezaměnitelnou chuť a vůni, která Vás myslí přenese na rodné louky, lesy, do klína přírody, tedy tam, kde se rodí.
Neméně důležitou složkou nacházející se v medovině je i voda. Tu poskytuje podzemní přírodní pramen, který se nachází v blízkosti provozu, v lese na úpatí Tribečského pohoří.
Vedle kvalitního medu a vody, i kvasinkám vděčíme za velký příspěvek do harmonie medoviny. Základ složitého procesu výroby medoviny spočívá v prokvašení včelího medu a vody za přítomnosti ušlechtilých kvasinek kmene Saccharomyces cerevisiae, které prošly výběrem zhruba z dvaceti druhů. Výjimečnost fermentace spočívá v nízké teplotě okolo 12°C, při které se lépe uchovají chuťové a vonné vlastnosti. Hladivé tóny medu v medovině jsou dosaženy dlouhodobým zráním po dobu minimálně jednoho roku.
Původní rodinná receptura s přidáním koření a bylin vytvořila velmi oblíbenou výrazně medovou chuť. Jedná se o poslední sarži původní receptury z roku 2006.
Tekovská medovina s jemným přídavkem přidání koření a bylinek.
Tekovská medovina s jemným přídavkem přidání koření a bylinek.
Tekovská medovina s jemným přídavkem přidání koření a bylinek.
Aktuální varianta Tekovské medoviny je vyráběna již bez přidání koření a bylinek a zachovává si výrazně přírodní charakter.
Delikátní bariková medovina z pomezí slovenského Pohronského Inovce a Tribeče. Tekovská medovina je vyráběna s vysokým podílem akátového medu.
Dárkové balení slovenského akátového medu s tekovskou kořeněno-bylinnou medovinou.