Složení setu
Včelařství SlámaCZ2711 Staročeská medovina (z dubového sudu - barrique) 13,0% sladká bylinná chmelová kořeněná |
Staletími prověřená kombinace 21 druhů tradičního koření a bylinek až dokonale vyvažuje medovou chuť slavného staročeského alkoholického nápoje. Staročeská medovina dozrává v dubových barrique sudech.
Tento tajuplný nápoj nemohl chybět na žádném hodování šlechty a dokonce si získal i své výsadní postavení na hostinách královských. Původní recepturu staročeské medoviny se nám podařilo vypátrat z dobových listin a knih. Pro výrobu této medoviny používáme vysoce kvalitní český med a vodu, kterou získáváme z pramene, jenž se nachází v samém srdci jednoho z lesů kouzelné Vysočiny. Onu výraznou a nezaměnitelnou chuť dodává tomuto starodávnému nápoji specifická směs 21 druhů koření a bylin, avšak svoji charakteristickou chuť medovina získává teprve až dlouhodobým zráním v dubových sudech, které musí být uloženy v hlubokých sklepích. Výsledkem je tradiční ušlechtilý nápoj s jemným medových buketem a lehce laděnými tóny vanilky.
Detailní příběh výroby
Medovina nejprve kvasí a krátký čas zraje v nerezových tancích. Po filtraci a pročištění je přetažena do dubových sudů. Jsou používány repasované barrique sudy středního opálení od španělských a francouzských výrobců o objemech asi 220 litrů, v kterých původně dozrávala červená vína. Doba zrání medoviny v sudech je aktuálně více jak půl roku. Tato doba se postupně prodlužuje při opakovaném použití sudů. Výsledná šarže je blend, to znamená, že dojde ke smíchání medoviny ze španělských a francouzských sudů.
Ochutnejte tedy nápoj, který si zamilovávají pokolení po pokolení. Pijte chlazené nebo ohřáté na teplotu kolem 55-60°C. Uchovávejte v chladu a temnu.
Včelařství SlámaCZ2711 Staročeská medovina (z dubového sudu - barrique) 13,0% sladká bylinná chmelová kořeněná |