Vyladěná receptura naší tradiční potštejnské medoviny z prvních jarních medů je výsledkem několika let hledání tajemství výroby poctivé, kvalitní a chuťově dokonalé medoviny. Staření v sudu po bourbonu z Kentucky dodalo medovině zcela nový chuťový rozměr, ztratila něco ze své sladkosti a získala voňavou chuť po bourbonu s dozvukem jemné vanilky po dřevě. Medovina ze sudu tak potěší každého, kdo v medovině nehledá sladkost, ale rád objevuje nové dimenze chutí.
Výjimečná chuť odráží kvalitní složení
Tradiční potštejnská medovina vzniká studeným kvašením z prvních jarních medů a pyšní se vynikající chutí a špičkovou kvalitou. Její recepturu jsme vyladili k dokonalosti a na postupu její výroby bychom neměnili ani jediný krok. Protože dbáme na čistě přírodní složení, medovina neobsahuje žádné konzervační látky, barviva či přidaný cukr. Chuť medoviny tak plně odráží kvalitu medu, ze kterého je vyrobena.
Hledání a zdokonalování chutí
Výroba medovin je doménou a koníčkem Milana Plevy, věnuje se jí již více než 30 let a neustále ho baví zdokonalovat jejich chuť, zkoušet nové postupy a hledat nové chutě. Z jednodruhových medů vyrábí medoviny jednodruhové. Experimentováním se všemi chutěmi zahrady a obohacováním medovin v průběhu kvašení o nejrůznější ovoce, bylinky nebo jiné přírodní poklady vznikají naše speciální limitované edice. Přišel také s nápadem medovinu vypálit, díky čemuž je na světě náš báječný Medovec. A právě po diskuzi s panem Dlabolou z palírny Dlabka, ve které nám Medovec vypálili, vznikla také zajímavá myšlenka - jaká by asi byla medovina, která by zrála v sudu po jiném destilátu.
Po pár experimentech jsme se rozhodli pro sudy po bourbonu, se kterými již měl pan Dlabola své zkušenosti a chuťově nám je doporučil. A tak jsme naši potštejnskou medovinu naložili do sudu po bourbonu z Kentucky a nechali ji tam více než půl roku zrát. Byla to naše první zkušenost se stařením medoviny v sudu, její výsledek nás nesmírně potěšil a úplně nám otevřel dveře do další dimenze kouzlení s medovinou a její chutí. Patříte-li k těm, kteří medovinu tak úplně nevyhledávají pro její sladkost, pak medovina ze sudu bude přesně pro vás.