Jak chutná Třešňová medovina pro mlsný jazýček?
Máte-li rádi sladká a slámová vína, tuhle medovinu si zamilujete. Je skutečně slaďoučká, promítá se v ní ovocná cukernatost těch nejzralejších potštejnských třešní. Doporučujeme si ji dopřát na ledu – chlad zjemní výraznou sladkou vůni a budete si tak moci lépe vychutnat chuť třešní. Při pití si možná vzpomenete na třešňovou šťávu ze zahrádky nebo na pojídání bublaniny v dětství. Kromě hezkých vzpomínek vám třešňová medovina přinese také pozitivní naladění :-)
Jak vzniká poctivá třešňová medovina?
Zahřátím ztekutíme kvalitní med, přidáme vodu, živnou sůl a kvasinky. Do připravené medoviny vmícháme rozmačkané třešně z naší zahrádky. Medovina kvasí přibližně měsíc, poté ji přecedíme a odstraníme třešně. Vznikne medovina, kterou musíme nechat přibližně 2 měsíce zklidnit a poté ji můžeme přetočit do jiné nádoby. Přetočením se medovina zčeří a může začít zrát. Od té doby naše třešňová medovina stála ve sklepě a zrála až do dnešních dnů, kdy ji opatrně stáčíme do lahví naší výjimečně dobré podzimní řady.
Výroba za studena
Naše medoviny jsou vyráběny kvasným procesem zastudena. Proto pokud pijete jakoukoliv medovinu z naší rodinné firmy – můžete si být jisti, že med ani medovina neprošly varem, ani jsme jindy při výrobě nepoužili vysokou teplotu. Proto si medovina uchovává všechny blahodárné látky z medu.
Svěží a poctivá
medovina třešňová
„V létě trávím na naší rozkvetlé zahradě maximum času. Mé pozornosti tak neunikly třešně hojně navštěvované kosy, bylo vidět, že jim moc chutnají. Když byly třešně krásně tmavé, sladké a šťavnaté, přišel čas naložit je do medoviny. Ta si hned získala nádhernou tmavě růžovou barvu a po 15 měsících zrání i úžasnou slaďoučkou chuť.“
Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy