Levandulová medovina pohladí vaše chuťové buňky, zalije je sluníčkem a vy se najednou ocitnete v Provence. Po spolknutí vám na jazyku zůstane sladká chuť levandule, a s každým dalším douškem se tento pocit zintenzivní. Medovina je úžasná k degustování, užijete si ji i zastudena, i mírně zahřátou. Voní po čerstvě vytočeném tekutém medu. Určitě není suchá, takže počítejte s něžnou sladkostí.
Pokud máte také na zahrádce levanduli, určitě víte, jak moc včelkám a motýlům chutná. Jako ingredience do medoviny se proto vyloženě nabízí! Kombinace s českým medem je úžasná – medovina tak získává jemnou květinovou chuť. Pohladí vás na jazyku po náročném dni, kdy si vyloženě zasloužíte chvilku pro sebe, a naplní vás sluncem Provence.
Nápad na kombinaci kvašeného medového nápoje s levandulí se zrodil v létě roku 2016, když Milan Pleva seděl na terase a poslouchal bzučení včel a dalšího hmyzu. Všechen ten bzukot se odehrával v kvetoucích levandulích, kterých je v Potštejně u domu Plevových skutečně hodně. Včely je zbožňují díky sladkému nektaru a užitečnému pylu. A když tak chutná včelám, jak by asi tahle krásná fialová rostlinka vynikla v medovině?
Levanduli ale Milan nejprve nechal odkvést, aby z ní měly včely i ostatní hmyz co největší užitek, pak ji sklidil a nasušil. Usušenou levanduli pak na zkoušku naložil do medoviny a po roce zrání ochutnal. Připadala mu výborná, tak proběhlo také testování s rodinou a okolím. Všichni z ní byli nadšení!
Milan se tedy rozhodl naložit větší množství pro levandulovou limitovanou edici. A výsledek byl opět úžasný! Nabídnout vám ji k ochutnání je tak pro nás, hlavně pro Milana, velká radost. Rok zrající medovinu si dopřejte po náročném, ale i po krásném dni. Můžete si jen tak zafilozofovat nad životem, ať už vaším nebo třeba včelím. Jemná Levandulová medovina vás pohladí svou květinově sladkou vůní a něžnou chutí levandule :-) Doufáme, že vám bude také tak chutnat!
Výroba za studena
Naše medoviny jsou vyráběny kvasným procesem zastudena. Proto pokud pijete jakoukoliv medovinu z naší rodinné firmy – můžete si být jisti, že med ani medovina neprošly varem, ani jsme jindy při výrobě nepoužili vysokou teplotu. Proto si medovina uchovává všechny blahodárné látky z medu.