Divokost borůvkové medoviny neberte na lehkou váhu, je to nevyzrálý nápoj a jeho chování se nedá zcela předvídat. Medovinu rozhodně skladujte v lednici a vypijte ji co nejrychleji od dodání, nejpozději do týdne. Po otevření lahev dopijte nejpozději do druhého dne. Divokou medovinu nedoporučujeme ohřívat.
Mladá a divoká medovina borůvková
„Také jste jako děti rádi chodili na borůvky? Také vám jich vždycky více než v hrnečku skončilo v puse? Té šťavnaté letní dobrotě se zkrátka těžko odolává. A protože dobré věci rád využívám do svých limitovaných medovin, s radostí a velkým očekáváním jsem do medoviny naložil právě borůvky. Když přišel čas borůvkovou medovinu ochutnat, všechna očekávání byla naplněna. A proto jsem borůvkám zase neodolal a stočil alespoň pár lahví ještě nevyzrálé divoké medoviny s omamnou vůní a sladce ovocnou chutí s borůvkovým dozvukem. Vychutnejte si vzpomínku na letní mlsání!“
Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy
Borůvky z podhůří Orlických hor
Po borůvkové medovině toužil Milan Pleva už dlouho. Ale ukázalo se, že sehnat dostatečné množství akorát zralých lesních borůvek není tak jednoduché. Až jednoho dne Hanka Plevová objevila úžasnou borůvkovou farmu v Javornici v podhůří Orlických hor. Zanedlouho krásně šťavnaté borůvky sladké jako med putovaly do Potštejna, kde je Milan naložil do medoviny. A že se tedy povedla náramně! Posuďte sami :-)
Medovina je mladá a divoká
Medovina je stočená jen pár týdnů po dokvašení, tedy ještě nezrající. Je to vůbec nejmladší medovina, jakou můžete ochutnat. Její chuť není vůbec vyzrálá, ale velmi proměnlivá a bohatá, zkrátka divoká. Často nám bylo líto, že podobné zázraky v Potštejně každoročně ochutnáváme, ale k našim zákazníkům se nedostanou.
Před několika lety přišel Milan Pleva s nápadem na limitované edice těchto divokých medovin. A u našich zákazníků mají ohromný úspěch. Často si po divoké verzi objednají ještě klasickou uzrálou medovinu stejného druhu. Medové víno většinou zraje minimálně rok a chuť se během zrání velmi proměňuje. Medovina může ztrácet svou sladkost, která se mění na jiné chuťové tóny.