medovina

Historie

Již od dětství jsem obdivoval fascinující svět živé přírody a dokonalou krásu naší Vysočiny. Život na venkově přirozeně přinášel soužití s domácími zvířaty. V zahradách mnoha stavení byly úly se včelami. Jejich harmonické společenství se všemi tajemstvími, které včelstvo má, byli pro mě výzvou k jejich bližšímu poznání. Z největších vzpomínek na dětství se uchovala ta, kdy jsem poprvé vstoupil do strýcova včelína - omamná vůně vosku, propolisu a medu, spojená s obrázkem kmitajících včel na skleněném okénku úlu - to byl první impuls k rozhodnutí pořídit si vlastní včelstvo.

Po několika letech jsem si pořídil čtyři první úly se včelami. K nim postupně každým rokem přibývali další. A veliká záliba se v roce 2000 změnila v zaměstnání. To bylo již včelstev kolem stovky...

Výroba medoviny

Medovina je kvašený nápoj z medu a léčivých bylin. Tento vysoce výživný nápoj pili už staří Slované při významných rodinných slavnostech. Po prokvašení zraje nejméně rok v sudech. Čirý vzhled této medoviny zajišťuje závěrečná filtrace na moderním filtračním zařízení.

Medovina dozrává v nádržích v hlubokých sklepích přes rok.

Medovina je alkoholický nápoj, který znali již naši předkové a hojně byla podávána při slavnostních příležitostech. Nyní si pití medoviny oblíbilo mnoho lidí a získává si pevné místo i na trhu. Je vyráběna za studena a tudíž se neničí drahocené látky v medu. Do hustého medového roztoku se přidají ušlechtilé kvasinky, které podporují kvašení a směřují kvas co k největšímu vzniku alkoholu. Po vykvašení se medovina přepustí do chladných sklepů, kde dozrává a postupně se vyčeřuje, dochucuje a filtruje, aby se dosáhlo co nejvyšší čirosti. Celý proces trvá přes jeden rok, než se hotová medovina dostane do lahví. K dochucení se používají výhradně přírodní byliny a koření, ze kterých se chuť získává vyloužením (macerováním) v lihu. Rodinná receptura vznikla z dlouhodobé zkušenosti a přinesla ovoce v našich třech základních chutích:
• medovina mandlová
• medovina přírodní
• medovina višňová

Obchodní balení je lahev obj. 0,5 l a 1 litr pro restaurace a větší odběratele je balení možné v 5l plastových kanystrech.

Včelařství

Dnes má včelí farma přes 170 včelstev, umístěných na šesti stanovištích. Včelařím systémem volně rozestavěných řad úlů na místech, kde je předpoklad dobré výživy včelstev pylodárnými rostlinami a hlavně zde musí pravidelně na jaře kvést dostatek nektarodárných (medujících) rostlin a v těsné blízkosti musí být vždy lesní porost. Tato je předpokladem pro rozvoj včelstva a dostatečný přínos medu. Přesuny včelstev (tzv. kočování) považuji za zbytečně nákladné a hlavně stresující pro včelstva, navíc s rizikem nebezpečných chorob.

Další produkce

Medový likér.

Komerční výrobce