Koho považujeme na malé výrobce medovin?

Jedná se malé výroby s produkcí do cca 2 tisíc litrů medoviny ročně a neplátce DPH. S tímto objemem výroby totiž neprodáváte více jak za 1 milión Kč ročně a z toho si každý dokáže spočítat při určité výši nákladů, že je taková výroba spíše okrajovou výdělečnou činností nebo jen hobby. Většina těchto výrobců mají vedle výroby medoviny i svoji stálou práci nebo se primárně věnují včelaření a prodeji medu a dalších včelích produktů.

V posledních týdnech měsíce srpna bych vás chtěl nalákat na některé medoviny od menších českých výrobců, které považuji za velmi vydařené, ale v poslední době mírně zapadají v naší nabídce:

Zahrádka u Tomíků - Rodina Macholdových se zabývá včelařením a výrobou mnoha medových produktů včetně oblíbené medutely, ale i medových omáček, horčič a dalších pochoutek a produktů s medem. Medovinu vaří, je hodně sladká a nejvíce jste si oblíbili klasiku, tedy přírodní medovinu Original.

Medárna Hrádek - Víťa Krejča poslední roky hodně experimentuje s různými druhy medovin. Máme od něj širokou škálu medovin, které jsou většinou polosuché, výjimečně polosladké. Je jeden z mála výrobců, kteří si dovolí vyrábět polosuché až suché medoviny, byť jsou takové medoviny ve světě zcela běžné, možná častější než ty sladké. V naší nabídce by neměla chybět Hrádecká přírodní, chmelová a jablečná medovina (cyser). Aktuálně doprodáváme limitovky borůvkovou a rybízovou. Využijte výhodný Hrádecký set.

Včelařství Třasoňovi - Marcel Třasoň vyrábí velmi kvalitní a dobrou medovinu studenou cestou. Ale vzhledem k vyšší ceně, se kterou neumíme moc udělat, se prodávají velmi málo. Zázvorovou, višňovou i Speciál z dubového sudu máme nyní stále v nabídce, dokud se nevyprodají.

Miroslav Bašta - vaří 5 druhů medovin, ale v nabídce jsme ponechali přírodní, ořechovou a mandlovou, které jsou nejoblíbenější. V mandlové jsou vylohovány drcené mandle, takže žádné aromata jako je běžné u velkovýrobců.

Včelařství a medovinařství Dvořák zmiňuji celkem často, ale nyní bych chtěl upozornit na doprodej limitovaných edicí, které jistě brzy nahradí nové druhy. Na podzim jsme zařadili do nabídky ovocné medoviny (šípkovou, jeřabinovou, bezinkovou a aróniovou) a musím se přiznat, že pro mě to jsou jedny z nejzajímavějších medovin, které jsem měl možnost poslední rok od českých výrobců ochutnat. Od Radomíra Dvořáka budu určitě zařazovat vždy všechny novinky. Některé lahve se nám trochu rozjely, ale je z nich kupodivu neskutečně dobré frizzante.

Výhodné sety medovin od malovýrobců do 31.8. až -15%

Abyste mohli ochutnat co nejvíce medovin od menších výrobců, které doprodáváme, využijte tyto 2 výhodné kolekce, které každá obsahují borůvkovou letní medovinu:

Každý set obsahuje 6 jiných medovin. Při nákupu obou setů máte již poštovné zdarma, jinak pouze za 160 Kč pro Messenger přímo na práh vašeho domu či bytu.

Denní ochutnávky od malovýrobců - bonusové vzorky

Následující 2 týdny až do 3. září se v Medovinárně zaměříme právě na ochutnávky medovin malovýrobců a ke každému 5ti vzorkovému setu dostanete navíc zdarma 1 vzorek medoviny od výše uvedených výrobců.

Nepřehlédněte upravenou otevírací dobu Medovinárny.

Současně vás prosíme o povinnou rezervaci míst pro degustace a to ideálně 1 den předem; zejména pokud máte v plánu přijít ve skupině a po 16h odpoledne. Občas se nás prostě sejde více najednou. Na degustaci medovin je možné se domluvit na jakýkoliv čas i mimo otevírací dobu v případě počtu min. 6 osob.

Doplněné zásoby z Polska

Poslední týdny jsme byli úplně vyprodaní, co se týče polských medovin, ale vše je napraveno a máme zase kompletní nabídku značek Pasieka Jaros a Apis včetně všech keramik a dárkových krabiček. U obou se budeme v budoucnu více soustředit na víceprocentní a nejsladší medoviny, tedy dwojniaky a poltoraky, které obsahují až 2/3 medu. Prostě doslova picí med miód pitny:) V brzké době (v průběhu září) přidáme do nabídky 2 nové polské výrobce. Pečlivě vybíráme nové unikátní druhy. Poté bych se chtěl zaměřit na severozápad Evropy, nějaké dánské nebo švédské medoviny.. Dali byste si?

Užívejte krásného léta se šálkem vychlazené medoviny!

Jiří Pouček
Váš Medovinárník

Obrázky k článku