Přátelé dobré medoviny, zasílám vám shrnutí našich jarních medovinových novinek, abyste je nepropásli. Některé jsou opět limitovky.

Medovinové novinky

Medová vína z Českého lesa - lipové, javorové

Jak stálí zákazníci již vědí, Jaroslav Lstibůrek je velkým příznivcem druhových medovin a nejnovější limitovaná edice medového vína kvašeného z lipového medu dokládá, že to opravdu umí. Výraznou lipovou nahořklou chuť polosladké medoviny ocení hlavně znalci, kteří mají již něco nachutnáno.

Doskladnili jsme také velmi specifickou medovinu z javorového medu. Obě jsou limitované edice.

Vorlíčkovo včelařství - Lyshak a Monique Barrique

Tomáš Vorlíček medoviny prostě umí a tentokrát zaexperimentoval o trochu více, než obvykle. Šípkovo-rakytníková vinná medovina Lyshak je úplně unikátní medovina výjimečně komplexní vyvážené chuti, která vynikne právě díky nižší sladkosti.

Vedle toho je v nabídce opět nová sarže sladké Monique Barrique - Višňová medovina, která tentokrát zrála 24 měsíců v barrique sudech z amerického dubu. Velmi intenzívní chuť višní v kombinaci se sladkostí medu řadí tuto medovinu opět mezi nejlepší ovocné medoviny na trhu.

Polské Grzańcowky a angrešt

Jelikož jsme pro našeho zákazníka dopravovali větší množství medovin z polského Apisu, tak jsem pro vás přihodil i poslední novinky, které při mé nedávné návštěvě nebyly k dispozici. Jednak je to osvěžující angreštová medovina pojmenovaná (AG)REST a dále 3 nové varianty edice řemeslných ovocných medovin ochucené kořením a speciálně připravených k ohřevu:

Doplnili jsme také zásoby dalších trójniaků jako Weselny, Słowiański nebo Zbójnicki. V tuto chvíli máte tedy úplně kompletní Apis nabídku.

Novinky ze Smolíkova včelařství

Medoviny od Jiřího Smolíka jsme společně koštovali na poslední klubové degustaci a většinu z účastníků hodně zaujaly. Jsou totiž celkem výjimečné v porovnání s produkcí ostatních výrobců. Pan Smolík se zaměřuje na vysokoalkoholické medoviny a melomely. V případě ovocných medovin, med neředí vodou, ale doplňuje jen čistou ovocnou šťávou. Metodou řízeného kvašení za nízkých teplot je pak schopen vyrobit medoviny s obsahem alkoholu výrazně přes 15%. I tak jsou stále celkem sladké, díky velkému množství cukrů v původním roztoku. Množství alkoholu tedy odpovídá polským vysokoprocentním medovinám, kterými se inspiroval, avšak alkohol je výhradně kvasného původu z medu. Medoviny nesíří, nedolihovává ani nedoslazuje.

Pro začátek nasazujeme do nabídky aktuálních 6 druhů:

Víceprocentní medoviny (15+%) jsou o něco dražší kvůli spotřební dani.

Z firmy Pleva jsme doplnili čerstvě stočenou medovinu malinovou a červený rybíz

Ze slovenského Apimedu jsme do řady ovocných melomel přidali borůvkovou medovinu (čučoriedka). Není to úplně novinka, na Slovensku se roky prodává jako speciální edice Medovina Tatry, ale poprvé je k dispozici i na českém trhu. Je kvašená s borůvkovou šťávou, žádná aromata nebo barviva.

Radomilická medovina speciál z dubu

Nová limitovaná řada Radomilické medoviny je kvašená z nektarového medu kvetoucích ovocných stromů. Dozrávala více jak rok v dubovém sudu s mírným výžehem. Má příjemný nádech kouřového aroma ze sudu. Je o něco méně sladká než základní řady, s velmi jemnou hořkostí v závěru. Příjemné pití nejen k psaní newsletteru :)

Objednávejte ji na e-shopu.

Nejbližší degustace

Kromě oficiálních termínů degustací můžete samozřejmě kdykoliv přijít na neřízenou ochutnávku z denní nabídky, kterou každý měsíc obměňujeme. Pro větší skupiny doporučujeme rezervaci.

All you can drink pátek 31.5.

Během tohoto večera máte možnost naposledy ochutnat téměř všechny medoviny, které byly celý měsíc zařazeny v denní nabídce. Oblíbený All you can drink poslední květnový den tentokrát vyšel hezky na pátek. Začátek v 16:00. Přihlášení a platba předem na e-shopu.

Klubová degustace novinek - čtvrtek 6.6.

Ve čtvrtek 6. června ochutnáme všechny poslední jarní novinky, které jsem představil v tomto e-mailu. Ne všechny budou zařazeny do denních ochutnávkových setů, takže doporučuji této příležitosti využít:) Přihlášení a platba předem na e-shopu.

Výroční oslava 8 let Medovinárny - pátek 28.6.

Už je to tady, další rok je za námi a opět jsme přežili :) Tentokrát je hodně co slavit. Dal jsem dohromady nový skvělý tým, s kterým jste, věřím, spokojeni i vy zákazníci. Za poslední rok jsme zařadili takovou fůru novinek, že si společně bujaře užijeme a vychutnáme ty nejlepší z nich! Odhaduji, že budete moct okoštovat asi tak 20 druhů medovin... nebude chybět přípitek archívní šumivou medovinou!

Cena za 1 osobu zůstává pro letošní rok ještě stejná: 690,- při platbě v předprodeji do 3.6.2024 - PRODLUŽUJEME!

Během léta nebudeme pořádat klubové degustace, v sobotu 3.8. proběhne speciální degustační den u příležitosti Mezinárodního dne medoviny, na začátek září pak vyhlásím i nový termín degustace jednodruhových medovin. Jak již bylo zmíněno, na běžné ochutnávky degustačních setů můžete přijít kdykoliv, řízené degustace pro skupiny je možné rezervovat po e-mailu.

Krásné dny s vůní kvetoucích luk v bzukotu včel přeje
Jiří Pouček
Hlavní medovinárník

Obrázky k článku