Rychlá upoutávka na úvod: Sezónní španělská medovina Loki ke každé objednávce nad 600,- Kč ZDARMA až do konce června.

Tradiční dánské medoviny Mjødgård 

Přinášíme vám první vlaštovku z Dánska v podobě poctivě a řemeslně vyráběných medovin značky Mjødgård. Medovinařství bylo Oddem Castmarem založeno v roce 2008 s jasnou vizí a sepsaným manifestem, který Mjødgård odlišoval od ostatních tehdejších, jak sami říkají, "míchačů medoviny". V roce 2018 Mjødgård změnil majitele a přestěhoval se do Stevns a následně Dalby, kde sídlí dodnes v několika krásných historických budovách, které dříve sloužily pro výrobu třešňového likéru, který byl v té době nejprodávanějším produktem. Nyní zde vyrábějí svoji gurmánskou medovinu jako součást Nové severské kuchyně.

  • Mjødgård chce vyrábět poctivou medovinu z lokálních medů, lokálních surovin, bylin, jít řemeslnou výrobou, jejímž výsledkem bude čiště fermentovaný produkt. Tedy bez přidaného cukru, aromat, barviv anebo alkoholu. Kvašení a zrání se má nechat dostatek času.
  • Medoviny Mjødgård by měly mít jemnou čistou chuť, kterou ji dává použitý med, případně tradiční přísady.
  • Výroba medovin Mjødgård by měla být udržitelná, z lokálních surovin, šetrná k medu.

V Dánsku se stejně jako v Česku a mnohých dalších zemích musí utkat poctivá a bohužel tedy i dražší medovina s tou supermarketovou, která se jako medovina jen tváří, je levná a namíchaná za pomoci aromat tak, aby hodně lidem chutnala. Medoviny Mjødgård jsou ale jiné! Mě hodně zachutnaly a věřím, že osloví i vás.

Základní řadu medovin nabízíme ve dvou objemových variantách 0,35 a 0,75 litrů a patří do nich tyto druhy:

Základní řadu doplňuje řada Královských medovin (Kings' Mead / Kongemjød), které přímo odkazují na dánskou historii:

Nabídku ještě doplňuje letní limitovka Sommermjød a dvě zajímavé edice vyráběné pro Vikinské muzeum v Ladby: Kvanmjød a Porsemjød.

Kromě trnkové Sven jsou všechny ostatní medoviny polosladké až sladké a s obsahem alkoholu 12-14%.

Degustace medovin Mjødgård - 15.6.

Všech 10 druhů dánských medovin ochutnáte během řízené degustace ve čtvrtek 15.6. od 19 hodin. Termín je trochu narychlo, ale vzhledem k tomu, kolik se na nás tlačí dalších novinek, bude nyní v krátké době, před začátkem léta, vyhlášeno o něco více degustací.

Do denních degustací na baru budou medoviny Mjødgård zařazeny od pátku 16.6. Pokud tedy nestihnete řízenou degustaci, budete moct 5 vybraných medovin ochutnat i později následující 2 týdny.

Výhodný set medovin Mjødgård 

Na e-shopu můžete také zakoupit výhodnou kolekci 7 medovin a udělat si ochutnávku doma. Pošleme přes Messenger zdarma anebo Zásilkovnou.

Pokud jste členy degustačního klubu, dostanete několik dánských medovin v rámci aktuálního balíčku a kromě nich i novinku Konopnou hřebečskou medovinu, která je také nyní součástí degustačního setu na baru Medovinárny.

Výroční oslava spojená s ochutnávkou norských medovin

Ve čtvrtek 29. června oslavíme 7 let od otevření Medovinárny. Bude to jako vždy celovečerní párty all inclusive. To znamená, že bude zahrnovat neomezenou konzumaci medovin z aktuální nabídky a mnoha dalších novinek a to zejména v Norska. K tomu nabídneme bohatý raut a možnost ochutnat plástečkový med. V průběha večera si již tradičně připijeme šumivou medovinou, tzv. medovinovým šampaňským. Budeme rádi, když s námi oslavíte další rok.

Bar nabídne opět medovinová mojita

Léto se blíží a s ním přichází i letní nabídka v podobě medovinových mojit na našem baru. Prodejna s barem je otevřená od úterý do soboty od 13 do 19h.

Pevně věřím, že vás novinky zaujmou a potkáme se i na některé degustaci.

Jiří Pouček
Hlavní medovinárník

Obrázky k článku