Novinka - Dánské medoviny Mjødgård a degustace
- 2. června 2023
Dlouho avizované zařazení dánských medovin do našeho portfolia je konečně tady! Jako první dánské medovinařství představujeme značku Mjødgård. Ve čtvrtek 15.6. proběhne řízená degustace a na e-shopu již nyní zakoupíte zvýhodněný set. Připomínáme také výroční oslavu ve čtvrtek 29. června, kde si vychutnáte i norské medoviny.
Rychlá upoutávka na úvod: Sezónní španělská medovina Loki ke každé objednávce nad 600,- Kč ZDARMA až do konce června.
Tradiční dánské medoviny Mjødgård
Přinášíme vám první vlaštovku z Dánska v podobě poctivě a řemeslně vyráběných medovin značky Mjødgård. Medovinařství bylo Oddem Castmarem založeno v roce 2008 s jasnou vizí a sepsaným manifestem, který Mjødgård odlišoval od ostatních tehdejších, jak sami říkají, "míchačů medoviny". V roce 2018 Mjødgård změnil majitele a přestěhoval se do Stevns a následně Dalby, kde sídlí dodnes v několika krásných historických budovách, které dříve sloužily pro výrobu třešňového likéru, který byl v té době nejprodávanějším produktem. Nyní zde vyrábějí svoji gurmánskou medovinu jako součást Nové severské kuchyně.
- Mjødgård chce vyrábět poctivou medovinu z lokálních medů, lokálních surovin, bylin, jít řemeslnou výrobou, jejímž výsledkem bude čiště fermentovaný produkt. Tedy bez přidaného cukru, aromat, barviv anebo alkoholu. Kvašení a zrání se má nechat dostatek času.
- Medoviny Mjødgård by měly mít jemnou čistou chuť, kterou ji dává použitý med, případně tradiční přísady.
- Výroba medovin Mjødgård by měla být udržitelná, z lokálních surovin, šetrná k medu.
V Dánsku se stejně jako v Česku a mnohých dalších zemích musí utkat poctivá a bohužel tedy i dražší medovina s tou supermarketovou, která se jako medovina jen tváří, je levná a namíchaná za pomoci aromat tak, aby hodně lidem chutnala. Medoviny Mjødgård jsou ale jiné! Mě hodně zachutnaly a věřím, že osloví i vás.
Základní řadu medovin nabízíme ve dvou objemových variantách 0,35 a 0,75 litrů a patří do nich tyto druhy:
- Bezová medovina - Hyldemjød
- Luční medovina - Engmjød
- Lesní medovina - Skovmjød
- Přírodní medovina (sherry barrel) - Ren Mjød
Základní řadu doplňuje řada Královských medovin (Kings' Mead / Kongemjød), které přímo odkazují na dánskou historii:
Nabídku ještě doplňuje letní limitovka Sommermjød a dvě zajímavé edice vyráběné pro Vikinské muzeum v Ladby: Kvanmjød a Porsemjød.
Kromě trnkové Sven jsou všechny ostatní medoviny polosladké až sladké a s obsahem alkoholu 12-14%.
Degustace medovin Mjødgård - 15.6.
Všech 10 druhů dánských medovin ochutnáte během řízené degustace ve čtvrtek 15.6. od 19 hodin. Termín je trochu narychlo, ale vzhledem k tomu, kolik se na nás tlačí dalších novinek, bude nyní v krátké době, před začátkem léta, vyhlášeno o něco více degustací.
Do denních degustací na baru budou medoviny Mjødgård zařazeny od pátku 16.6. Pokud tedy nestihnete řízenou degustaci, budete moct 5 vybraných medovin ochutnat i později následující 2 týdny.
Výhodný set medovin Mjødgård
Na e-shopu můžete také zakoupit výhodnou kolekci 7 medovin a udělat si ochutnávku doma. Pošleme přes Messenger zdarma anebo Zásilkovnou.
Pokud jste členy degustačního klubu, dostanete několik dánských medovin v rámci aktuálního balíčku a kromě nich i novinku Konopnou hřebečskou medovinu, která je také nyní součástí degustačního setu na baru Medovinárny.
Výroční oslava spojená s ochutnávkou norských medovin
Ve čtvrtek 29. června oslavíme 7 let od otevření Medovinárny. Bude to jako vždy celovečerní párty all inclusive. To znamená, že bude zahrnovat neomezenou konzumaci medovin z aktuální nabídky a mnoha dalších novinek a to zejména v Norska. K tomu nabídneme bohatý raut a možnost ochutnat plástečkový med. V průběha večera si již tradičně připijeme šumivou medovinou, tzv. medovinovým šampaňským. Budeme rádi, když s námi oslavíte další rok.
Bar nabídne opět medovinová mojita
Léto se blíží a s ním přichází i letní nabídka v podobě medovinových mojit na našem baru. Prodejna s barem je otevřená od úterý do soboty od 13 do 19h.
Pevně věřím, že vás novinky zaujmou a potkáme se i na některé degustaci.
Jiří Pouček
Hlavní medovinárník