Začátkem prosince tradičně vyhlašujeme nejoblíbenější medoviny roku, abyste měli například určitý návod pro vaše vánoční nákupy. Ale! Tento rok byl prostě jiný než všechny roky předtím. Proto jsem se rozhodl vyhodnocení nejlepších medovin za rok 2020 pojmout trochu jinak a vyhlásit i zcela nový žebříček a tím i podpořit zejména menší výrobce.

Velkou část, skoro polovinu roku, jsme nemohli v Medovinárně realizovat ochutnávky a tak mnozí při výběru medoviny přišli doslova o čich a chuť, to nejdůležitější při výběru. Náš hlavní prodejní kanál jsme museli přesunout do online světa, který funguje v tomto oboru jednoznačně jinak. Mnozí, zejména noví zákazníci, se museli rozhodovat jen podle toho, jak se jim líbila lahev nebo její popis či získaná ocenění. To hodně ovlivnilo celkové prodeje, protože medovinoví nováčci mnohdy napoprvé neporozumí tolika kategoriím a parametrům medovin, protože se s nimi dříve nesetkali. To je úplně pochopitelné. Častěji také při výběru sázeli na známé značky.

Naopak vy, naši stálí zákazníci, jste vyhledávali již "ověřené" výrobce napříč celou nabídkou a často limitové řady, protože už jste věděli, jaký styl medoviny ten který výrobce dělá. Měli jste také důvěru v má doporučení v newsletterech a uměli jste se v nich orientovat, protože již víte, jaký druh medoviny máte nejradši.

K lepší orientaci v naší nabídce proto poslouží i náš letošní druhý žebříček, zaměřený nově jen na medoviny vyráběné studenou cestou a který je díky tomu zcela odlišný od hlavního kompletního žebříčku. Věřím, že to oceníte. Ale pojďme k hlavnímu pořadí...

TOP 10 celkově nejoblíbenějších medovin 

Absolutním letošním vítězem se stala překvapivě medovina, která je dosud distribuována jen v kanystrech nebo bag-in-boxech, ale získala si vaši masivní oblibu - Staročeská medovina Original ze Včelařství Sláma, nyní nazvaná Medové víno a jejíž finální označení prý bude Staročeská Medovina - přírodní. Díky velkým prodejům přeskočila i dosavadní stálici na prvním místě a to Včelovinu Speciál.

Na dalších pozicích nejprodávanějších medovin se střídavě umísťují medoviny firem Včelco a Apimed a žebříček doplňují jen 2 další české medoviny.

  1. Včelařství Sláma - Medové víno (Staročeská Medovina - Original / Staročeská přírodní)
  2. Včelco - Včelovina Speciál
  3. Apimed - Staroslovanská medovina - tmavá z lesního medu
  4. Apimed - Staroslovanská medovina - světlá z akátového medu
  5. Apimed - Trnavská medovina - z květového medu
  6. Včelařství Sláma - Staročeská medovina (z dubového sudu)
  7. Medařství Nová Říše - Medovina
  8. Včelco - Včelovina Original
  9. Apimed - Slovenská medovina Original
  10. Včelco - Medovina klasická z květového medu

Tyto medoviny můžete zakoupit ve zvýhodněném setu.

TOP 10 nejoblíbenějších medovin vyráběných studenou cestou

Jak už jsem mnohokrát zmínil, chci do budoucna více propagovat medoviny vyráběné za studena, bez vaření, protože je považuji za výrazně kvalitnější. Způsob výroby se v chuti nepozná, ale napovědět může senzorika. Medoviny vyráběné tepelnou úpravou mají zlatavější zabarvení, ikdyž jsou vyrobené z květových medů. Aby se ale medovina mohla označit jako vyráběná za studena, nesmí při výrobě dojít k ohřevu medu nad 40°C. Většinou se ale akceptuje až teplota do 50°C. Při vyšších teplotách dochází již k určitému poškození některých složek medu a při vaření jsou tyto drahocenné vlastnosti medu ještě výrazněji znehodnocovány. Kritéria na způsob výroby ale třeba nejsou vůbec zahrnuta v soutěžích medovin. Takže s tím pomalu začínáme letos v roce 2020 v Medovinárně.

Celý žebříček nejoblíbenějších medovin na základě tohoto jediného kritéria (výroby za studena) vypadá pak úplně odlišně než ten předchozí:

  1. Včelařství Sláma - Medové víno (Staročeská Medovina - Original)
  2. Medařství Nová Říše - Medovina
  3. Vorlíčkovo včelařství - Medovina tmavá (z lesního medu)
  4. Vorlíčkovo včelařství - Medovina s propolisem
  5. Pleva - Medovina z lesního medu
  6. Dvořák - Včelařství a medovinařství - Medovina sváteční/vánoční/velikonoční
  7. Pleva - Medovina z Potštejna
  8. Pleva - Medovina jedinečná - pohankový med s květem z černého bezu
  9. Pleva - Medovina jedinečná - švestková
  10. Apifarm - Přibyslavská medovina - luční

Do žebříčku se navíc probojovaly i limitované edice, které jste si masivně oblíbili (pohanková, švestková od Plevy - poslední kusy ještě máme!). Těším se na vaši zpětnou vazbu, zda mám s těmito hodnoceními více zaměřenými na kvalitu pokračovat.

Celou kolekci, ikdyž s několika obměnami za již doprodané edice, můžete také výhodně zakoupit v e-shopu.

Jak dopadlo umístění medovin v roce 2019 si pro srovnání můžete zobrazit v loňském článku.

Tak a jakou lahev si dnes otevřete?

Rychlé včely informují...

  • Máme 7 nových druhů medovin z Polska značky Apis a všechny si je můžete opět zakoupit v limitovaném setu
  • Příští týden dorazí již mnohokrát slíbené poslední letošní limitovky od Plevů. Osobně se nejvíc těším na broskvovou. Měly by dorazit v úterý odpoledne, takže když se večer cca po 18h stavíte, můžete jednotlivě rychle koštnout... večer objednat.
  • V nabídce budeme mít příští týden i 18-letou medovinu, limitovou řadu od Moravské Třebové..  (dostatečná nápověda pro znalce)
  • U některých výrobců jsme poslední týdny drobně snížili ceny, protože jsme získali lepší podmínky na základě větších odběrů; naopak mnozí menší výrobci zdražili někdy i výrazně zejména kvůli letošnímu nedostatku medu. Výrazně vyšší ceny pak můžeme očekávat u každé limitované edice. Nepatřím mezi odběratele, kteří tlačí na velkoobchodní ceny, protože si vážím poctivé práce u řemeslné výroby. Věřím, že i vy si vážíte naší neúnavné práce v propagaci kvalitní medoviny.
Pevné zdraví, žádné zbytečné předvánoční stresy a krásný advent přeje
Jiří Pouček

P.S. Bohužel kvůli nařízení vlády nemůžeme stále pořádat degustace, neboť musíme dodržovat prostorová omezení 15m2 pro zákazníka na prodejně. Nás to neskutečně mrzí, ale nic s tím nenaděláme.