Archívní medoviny - souhrn ze streamu + novinka + otevřeno i ve středu
- pá 30.4.2021
Včera jsem odvysílal poněkud delší živý stream tentokrát na téma archívních medovin. Jelikož asi nejsem ten nejzábavnější jůtůber, tak vám přikládám i souhrn nejzákladnějších informací a odkazy na prezentované medoviny, včetně novinky Medoviny z Cidliny. Od příštího týdne budeme mít otevřeno 3 dny v týdnu;-)
- Co je archívní medovina
- Jaká medovina je vhodná k archivaci
- Jaké jsou možnosti dozrávání medoviny v doteku s dubovým dřevem? sudy vs. piliny
- Označení barrique v medovině a možnosti vypalování (toastování) sudů
- Konkrétní dosud nezveřejňované detaily o medovinách v naší nabídce
- Představení novinky Medoviny z Cidliny z dubového sudu
Odpovědi na tyto otázky najdete na webu v sekcích archívní medovina a barrique medovina. Snažil jsem se být stručný.
Odkaz na záznam streamu na Youtube Medovinárny.
Jelikož se stream časově protáhl oproti očekávání a možná bude pro vás hodinový záznam dlouhý, připravil jsem i stručný přehled informací o archívních medovinách. Budu se příště snažit, abych se při vysílání vešel do 30 minut a byl větší prostor na dotazy a interakci s vámi. V devět hodin večer totiž musím zaklapnout notebook a utíkat na poslední vlak...
Kolekce archívních medovin
Pokud vás archívní medoviny zaujaly a chcete si jich vychutnat co nejvíce, využijte nákupu zvýhodněných kolekcí:
- Malá kolekce 6ks českých archívních medovin (-14% platí pouze do neděle 9.5.2021)
- Velká kolekce 12ks českých i zahraničních archívních medovin (-18% platí pouze do neděle 2.5.2021)
Nejzajímavější archívní medoviny z pohledu dozrávání
České medoviny
Úvodem bych upozornil na novinku v naší nabídce a to Medovinu z Cidliny ze Včelařství Špaček, která byla dozrávaná 2 roky ve středně vypáleném dubovém sudu po bílých vínech. Pokračujeme nejoblíbenějšími archívními medovinami:
- Kubešova medovina - přírodní archívní kvašená z lesních medovicových medů dozrávala 4 roky.
- Jiří Sláma - Staročeská medovina (z dubového sudu - barrique) - dozrávala v barrique sudech středního opálení od španělských a francouzských výrobců, v kterých původně ležela červená vína.
- Včelařství Skorotín - Medovina barrique s převahou lipového medu. V průběhu kvašení byla dodána štěpka z francouzského páleného sudu a v konečné fázi ležela půl roku v barikovém sudu.
- Včelařství Třasoňovi - Medovina speciál dozrávala v novém dubovém sudu ze Srbska se středním opálením. Výsledná medovina je kupáží dvou várek, z nichž první zrála v čerstvém sudu 3 měsíce a druhá poté celých 12 měsíců.
- Tomáš Vorlíček - Clara (Barrique) je ovocná medovina (melomela) prokvašená s moštem červené odrůdy Frankovka 2018 výběr z hroznů dozrávaná 6 měsíců ve středně vypáleném barikovém sudu z amerického dubu.
- Hřebečská medovina - 18letá archívní klášterní medovina zrála neuvěřitelně dlouhých 18 let v dubovém sudu od vinařů z Jižní Moravy, které se předtím používaly pro zrání červených vín.
Slovenské medoviny
- Apimed - Medovina barrique z akátového medu, která získala v roce 2015 ocenění "Nejlepší medovina světa", dozrávala přibližně 1 rok v barikovém sudu z amerického dubu s medium toastováním. Barikové sudy jsou používány na výrobu medoviny pouze 3x, tak je to běžné u vína.
- Tekovská medovina barrique ročník 2016 je kvašena z medů s vysokým podílem akátu a dozrávala ve vypalovaném francouzském dubovém sudu.
- Včelco - Včelovina Speciál získala v roce 2013 ocenění "Nejlepší medovina světa". Pro dozrávání jsou používány klasické čisté nevypálené dubové sudy a pro zrání Včeloviny jsou používány opakovaně.
- Včelco - Včelovina Whiskey Barrel Aged Blend je naopak výrazně odlišného charakteru, díky dlouhodobému zrání v barikových sudech od americké whiskey. Sudy nejsou opakovaně používané a následně slouží jen pro dekoraci v prostorách firmy a na akcích.
Polské medoviny
- Apis - Staropolski - miód pitny dwójniak se vyrábí přidáním ovocné malinové šťávy do medového základu, který tvoří 50% medu. Medoviny kategorie dwójniak dozrávají minimálně 2 roky.
- Pasieka Jaros - Miód pitny Półtorak - nejvyšší kategorie poslké medoviny dozrává minimálně 3 roky. Med je kombinací jarních květových nektarových medů s přídavkem pohankového medu. Výraznou sladkost medu vyvažuje přídavek moštu z kyselejší odrůdy jablek.
Slovinské medoviny
Prémiovou kategorií medoviny jsou šumivé medoviny. My je nabízíme ze země, která se jimi dosud nejvíce proslavila a to ze Slovinska. Franc Oder vyrábí archívní medoviny a Šumivá medovina Nektar z květového medu ve variantě polosladká je ročník 2007. Výroba šumivé medoviny tradičními postupy kvašením v lahvi je zdlouhavý a náročný proces a výroba trvá minimálně 3 roky. Tato byla vyráběna 10 let.
Otevřeno pondělí, středa, čtvrtek
Sice je rozvolnění v nedohlednu, ale díky vašemu zájmu jsem se rozhodl od příštího týdne rozšířit otevírací dobu i na středu.
pondělí 13:00 - 19:00
středa 13:00 - 19:00
čtvrtek 13:00 - 19:00
Připomínám živý stream z Hrádku - 11.5. od 20:00
Nejbližší stream s výrobci Hrádecké medoviny budeme vysílat opět na našem YouTube kanále. Zapněte si připomenutí. V květnu a v červnu nás čeká také rozhovor s výrobci Hřebečské medoviny a speciální výroční online dražba jedinečných archívních medovin ze starého skladu, kde máme třeba Včeloviny Grand Reservy... Termíny se brzy dozvíte v newsletteru, na Facebooku nebo přímo na YouTube.
Užijte si první májové dny pod rozkvetlým... dubem (abysme zůstali v tématu:D ) a nepalte živé čarodějnice;-)
Jiří Pouček