Co nejdůležitějšího bych chtěl zmínit k tématu archívních medovin?
  • Co je archívní medovina
  • Jaká medovina je vhodná k archivaci
  • Jaké jsou možnosti dozrávání medoviny v doteku s dubovým dřevem? sudy vs. piliny
  • Označení barrique v medovině a možnosti vypalování (toastování) sudů
  • Konkrétní dosud nezveřejňované detaily o medovinách v naší nabídce
  • Představení novinky Medoviny z Cidliny z dubového sudu

Odpovědi na tyto otázky najdete na webu v sekcích archívní medovina a barrique medovina. Snažil jsem se být stručný.

Odkaz na záznam streamu na Youtube Medovinárny

Jelikož se stream časově protáhl oproti očekávání a možná bude pro vás hodinový záznam dlouhý, připravil jsem i stručný přehled informací o archívních medovinách. Budu se příště snažit, abych se při vysílání vešel do 30 minut a byl větší prostor na dotazy a interakci s vámi. V devět hodin večer totiž musím zaklapnout notebook a utíkat na poslední vlak...

Kolekce archívních medovin

Pokud vás archívní medoviny zaujaly a chcete si jich vychutnat co nejvíce, využijte nákupu zvýhodněných kolekcí:

Nejzajímavější archívní medoviny z pohledu dozrávání

České medoviny

Úvodem bych upozornil na novinku v naší nabídce a to Medovinu z Cidliny ze Včelařství Špaček, která byla dozrávaná 2 roky ve středně vypáleném dubovém sudu po bílých vínech. Pokračujeme nejoblíbenějšími archívními medovinami:

Slovenské medoviny

  • Apimed - Medovina barrique z akátového medu, která získala v roce 2015 ocenění "Nejlepší medovina světa", dozrávala přibližně 1 rok v barikovém sudu z amerického dubu s medium toastováním. Barikové sudy jsou používány na výrobu medoviny pouze 3x, tak je to běžné u vína.
  • Tekovská medovina barrique ročník 2016 je kvašena z medů s vysokým podílem akátu a dozrávala ve vypalovaném francouzském dubovém sudu.
  • Včelco - Včelovina Speciál získala v roce 2013 ocenění "Nejlepší medovina světa". Pro dozrávání jsou používány klasické čisté nevypálené dubové sudy a pro zrání Včeloviny jsou používány opakovaně.
  • Včelco - Včelovina Whiskey Barrel Aged Blend je naopak výrazně odlišného charakteru, díky dlouhodobému zrání v barikových sudech od americké whiskey. Sudy nejsou opakovaně používané a následně slouží jen pro dekoraci v prostorách firmy a na akcích.

Polské medoviny

  • Apis - Staropolski - miód pitny dwójniak se vyrábí přidáním ovocné malinové šťávy do medového základu, který tvoří 50% medu. Medoviny kategorie dwójniak dozrávají minimálně 2 roky.
  • Pasieka Jaros - Miód pitny Półtorak - nejvyšší kategorie poslké medoviny dozrává minimálně 3 roky. Med je kombinací jarních květových nektarových medů s přídavkem pohankového medu. Výraznou sladkost medu vyvažuje přídavek moštu z kyselejší odrůdy jablek.

Slovinské medoviny

Prémiovou kategorií medoviny jsou šumivé medoviny. My je nabízíme ze země, která se jimi dosud nejvíce proslavila a to ze Slovinska. Franc Oder vyrábí archívní medoviny a Šumivá medovina Nektar z květového medu ve variantě polosladká je ročník 2007. Výroba šumivé medoviny tradičními postupy kvašením v lahvi je zdlouhavý a náročný proces a výroba trvá minimálně 3 roky. Tato byla vyráběna 10 let.

Otevřeno pondělí, středa, čtvrtek

Sice je rozvolnění v nedohlednu, ale díky vašemu zájmu jsem se rozhodl od příštího týdne rozšířit otevírací dobu i na středu. 

pondělí   13:00 - 19:00
středa     13:00 - 19:00
čtvrtek    13:00 - 19:00

Připomínám živý stream z Hrádku - 11.5. od 20:00

Nejbližší stream s výrobci Hrádecké medoviny budeme vysílat opět na našem YouTube kanále. Zapněte si připomenutí. V květnu a v červnu nás čeká také rozhovor s výrobci Hřebečské medoviny a speciální výroční online dražba jedinečných archívních medovin ze starého skladu, kde máme třeba Včeloviny Grand Reservy... Termíny se brzy dozvíte v newsletteru, na Facebooku nebo přímo na YouTube.

Užijte si první májové dny pod rozkvetlým... dubem (abysme zůstali v tématu:D ) a nepalte živé čarodějnice;-)

Jiří Pouček

Obrázky k článku