Během mnoha včelařských akcí se po celé republice konají nejrůznější lokální soutěže medovin. Na jedné hromadě často mezi sebou soupeří medoviny neochucené, kořeněné, ovocné, mnohdy jsou do soutěží běžně připouštěni i komerční výrobci, kteří medovinu doslazují, dolihovávají a dochucují aromaty. Začátkem roku mě přišla nabídka, zda bych se podílel na obnoveném ročníku soutěže medovin, která se dříve konala v Brně, s cílem posunout ji na vyšší úroveň. Nemohl jsem to přeci odmítnout!

Oslovili jsme desítky výrobců komerčních i domácích v České republice a již v pátek 5.května zasedne odborná komise složená z téměř desítky členů, kteří ohodnotí medoviny v mnoha kategoriích. Výsledky budou prezentovány ve dnech 11.-14. května během Včelařské výstavy v Brně na BVV. Návštěvníci budou moct vzorky ochutnat a dozvědět se výsledky. Některé výherní medoviny od komerčních výrobců bude možné i na místě zakoupit.

Pokud se do Brna nedostanete, zajistili jsme, že bude možné oceněné medoviny ochutnat i následující týden v Praze, a to u nás v Muzeu medoviny. Přijde od úterý do pátku 16.-19. května na naši degustační prodejnuVíce informací.

Soutěž zmapuje výrobu medovin u nás

Do tohoto velkého medové klání nám k dnešnímu dni přišlo od výrobců téměř 70 vzorků, které budou soutěžit ve 4-5 kategoriích. Jsme zvědaví, jak si v celkovém hodnocení budou vedle sebe stát medoviny z domácí malovýroby a medoviny komerční. Které budou hodnoceny lépe? Jaká medovina zvítězí napříč kategoriemi? Jsme napjatí!

Některé informace už víme. Např. kolik výrobců v dnešní době vyrábí medovinu studenou cestu, kolik vaří? Liší se to u jednotlivých druhů medovin? Je upřednostňována "přírodní" medovina nebo kořeněno-bylinková? Kolik objevíme zajímavých ovocných medovin, či dalších méně běžných druhů jako cyser či bragot? Kdo nechává zrát medovinu v dubových sudech? To vše se během prezentace také dozvíte!

Nenechte si ujít jedinečnou příležitost ochutnat desítky nejlepších českých medovin. Těšíte se s námi? Přijedete do Brna nebo přijdete na ochutnávku v Praze? Napište nám! A pomozte nám tuto akci zpropagovat a přepošlete známým!

Založili jsme také facebookovou událost, přihlašte se k odběru z našich FB stránek.

Přeji krásné dny!
Jiří Pouček
Muzeum medoviny