V první polovině měsíce jsem strávil několik dní návštěvami slovinských včelařů a výrobců medovin, přivezli jsme pro vás desítky medovin, medovinové šampaňské (luxusní záležitost !) a další dobroty v oblasti alkoholických nápojů (nejen medové pivo). Všechno budete moct ochutnat. Na degustaci slovinských medovin vás ale pozvu později, až vše utřídíme a připravíme. A máte se rozhodně na co těšit. Slovinsko je co se týče druhů medovin a přístupu k výrobě výrazně jinde. Také brzy uvidíte reportáž z Medokvasu, který proběhl první srpnovou sobotu na Slovensku ve Smolenici v areálu firmy Včelco. Nyní ale pro vás jen rychlá upoutávka na nejbližší zajímavé akce s námi, protože hned potom, co tento mail odešlu, vyrážím na Studený vrch do Brd na Setkání včelařů.

V neděli 20. srpna od 8 do 22 hodin budete moct na našem stánku během Čajomír festu degustovat medy, medutelu, medoviny. Budeme vám míchat i osvěžující mojita s medovinou. Pojďte strávit příjemný den v Praze na Vyšehradě. Začnete určitě desítkami luxusních čajů z celého světa a výklady od čajovníků.

V úterý 22.8. zahájíme další speciální Týden polské medoviny. Opět máme více než desítku polských medovin (półtorak, dwójniak, trójniak nebo czwórniak), které máte možnost s námi sosat až do sobotního večera. Např. półtorak je vyráběn ze směsi medu a vody v poměru 2:1, má přes 16% alkoholu. Polské medoviny jsou často kombinovány s ovocnými šťávami (malina) anebo jsou macerovány koření či bylinky. Tak přijďte na potěšit chuťové pohárky.

Další týdny: Týden medového piva, Týden slovinské medoviny.


(Fotka u článku je z návštěvy medovinařství Jere v Lublani.)


Těším se na vaši návštěvu v naší Medovinárně!

Jiří Pouček

Obrázky k článku