Doba, kdy stačilo přidat do medoviny aromata, už je dávno za námi. Dnes tohle na zákazníky už moc nefunguje. Podařilo se hlavně změnit legislativu a zákazník, který se zajímá, co kupuje, má nyní stále lepší přehled o kvalitě a způsobu výroby medoviny. Skuteční milovníci medoviny hledají opravdovou kvalitu a mnohé stále více láká ochutnávat něco nového. Spousta výrobců měla dlouhé roky úplně stejnou nabídku, bez jediné obměny. Již v průběhu posledních let jsme ale zaznamenali mírný posun a výrobci začali droboulince pomalu, občas nejistě, experimentovat a zkoušet nové druhy. To, co v nabídce absolutně chybělo, byly zejména ovocné medoviny, ale vlastně jakékoliv speciální druhy a limitované edice.

Co je vlastně ta ovocná medovina (tzv. melomela)?

Klasická medovina se vyrábí kvašením medu rozpuštěného ve vodě za pomoci kvasinek. Současně je možné částečné nebo úplné nahrazení vody ovocnou šťávou. Namísto ovocné šťávy lze ale přidat i sušené ovoce. Medovinu můžeme dochutit kořením nebo vyluhovat nejrůznější bylinky. U nás se koření a ovoce současně nekombinuje, naopak v Polsku je to tradice. Melomela může být založena na jednom druhu ovoce anebo obsahovat více různých šťáv v libovolném poměru (aktuální řady Včelco ovocných medovin).

Jaké ovocné medoviny jsme již společně ochutnávali?

Mezi klasické ovoce pro melomely se u nás dlouho dobu řadil převážně jen rybíz. Rybízové medoviny jsme nabízeli od několika výrobců (Včelco, Jaroslav Lstibůrek) a několik let to bylo skoro jediné, co jsme mohli nabídnout v nejvyšší kvalitě z kategorie ovocných medovin. Nabídku občas doplnily vinné medoviny, nicméně právě hrozny s medem zatím tak masivní oblibu nezískaly. Včelco před více než 4 lety přišlo s limitovanými edicemi Bobulek, ale museli jsme čekat další dlouhé roky, než se k nim v obměněné podobě vrátili. Tomáš Vorlíček nás uchvátil již v roce 2017 s višňovou Monique, ale pak jsme opět čekali skoro 2 roky na novou várku a sosali ovoce jen z červené vinné Clary.

Tak trochu smutným rokům bez ovoce učinila konec rodinná firma Pleva, kde začali hodně experimentovat a výsledky jsou famózní. Řekl bych, že víc než rok doslova drtí ovocnou scénu, kdy nás nepřetržitě zásobují novými druhy a 2 limitovky se propracovali i do nedávno vyhlášené TOP 10 roku 2020:) Od loňského roku jsme si pochutnávali na desítce druhů - červeném i černém rybíze, jostové medovině, třešňové anebo meruňkové (ta zmizela hned). V aktuální nabídce máme malinovou - mladou (posledních pár lahví), jostovou, švestkovou a aktuální ročník černého rybízu. S červeným rybízem získali dokonce loni 1. místo na mezinárodní soutěži Mead Madness Cup v Polsku.

Zajímavou ovocnou medovinou je také cyser, neboli jablečná medovina. Dle mého hodnocení je zatím stále nejlepší Hrádecký cyser, který je vynikající i při ohřevu, takže aspoň na jeden zimní večer bych vám ho doporučoval vyzkoušet. Právě jsme ho naskladnili.

Tradičně konzervativní Apimed na sklonku minulého roku zařadil novou rybízovou a višnovou melomelu, jejichž obliba jde nahoru.

Ve Včelco letos pustili ven nové lahodné edice Bee in Love (s převahou malin) a Touch of Sun (s převahou višně) v rámci nové řemeslné řady medovin.

Dalším z výrobců, který se vrhnul do rozšiřování nabídky, je Radomír Dvořák. Teprve před 2 lety převzal výrobu od Slanařů a za tu dobu stačil výrazně zlepšit kvalitu medoviny. Ponechal osvědčené původní recepty (hradní, rytířská, sváteční), ikdyž jsou nyní díky změně ve výrobě výrazně světlejší, ale začal kvasit i nové výjimečné druhy. Nejedná se sice o úplně klasické melomely, neboť je tam použito sušené ovoce, ale to na věci nic nemění a ovocná chuť je stejně výrazná a vynikající. Nedávno jsem vám představil šípkové, bezinkové, aróniové a jeřabinové medové víno a již přicházíte s prvními pozitivními ohlasy. Jsou velmi vydařené na to, že to byly prakticky experimentální edice.

Velmi zdařilé ovocné medoviny najdete i v produkci rodinné manufaktury Kubešův med nebo Včelařství Třasoňovi, které vám nyní nově nabízíme. Tady bych vypíchnul Kubešův černý rybíz ve variantě frizzante, který stojí minimálně za vyzkoušení, protože frizzante medoviny snad dosud v Česku nikdo nedělal. A když vám zachutná, tak pak můžete přejít na skutečnou šumivou medovinu ze Slovinska kvašenou druhotně v lahvi. Na Silvestra, kdy asi budeme muset být zavření doma zákazem vycházení, ideální odměna.

Aktuální nové melomely: To je mela!

Plevovi před pár týdny příšli se třemi limitovanými edicemi najednou: voňavou bezovou a 2 mladými medovinami: šťavnatou broskvovou a višňovou.

Je nějaké ovoce, které tu ještě nebylo? Napište! Třeba se pak dočkáme.. :)

Pokud máte rádi ovocné medoviny a jste příznivci velmi velmi velmi sladkých moků, doporučuji si projít nabídku polských medovin, protože takový Maliniak  - to je charakteristická a typická melomela. Ale v nabídce najdete i jablečné a další medoviny. Za mě je TOP i Jabłkowy Dwójniak.

2 speciální šťavnaté sety za zvýhodněnou cenu 

Z mých nejoblíbenějších melomel jsem vám sestavil 2 kolekce, které můžete nyní zakoupit na e-shopu až do vyprodávání zásob limitových řad:

Nové sekce na e-shopu - Poslední kusy a Novinky

Tak doufám, že jsem vás hodně nalákal a že nám ještě něco dáte do košíku na e-shopu a za pár dní máte všechno chybějící ovoce doma! Kdo se dočetl až sem a první spočítá přesně, kolik druhů medovin (resp. počet druhů ovoce) jsme již měli v nabídce získá speciální voucher na degustaci ovocných medovin, která proběhne hned, jak nám to bude umožněno. Ale není to tak jednoduché, v tomhle článku nejsou uvedené všechny druhy.

Termíny doručení do Štědrého dne

V souvislosti s oznámením našich dopravců garantujeme následující termíny:

  • přes Messenger - objednání do středy 16.12. 11:00 (ovšem se domníváme, že se pravděpodobně zvládne doručit i při objednání do pátku poledne, ale již bez garance)
  • přes Zásilkovnu - objednání do pondělí 21.12. 8:00 ráno
  • speciální rozvoz 22. a 23.12. Praha a okolí do 30km, u velkých objednávek dle dohody

Otevírací doba Medovinárny

Žádným novým nařízením se u nás nic nemění a jsme otevřeni ve všední dny až do středy 23.12. vždy 13-19h. Pro osobní návštěvu však volte nejlépe časy od 14:00 do 16:00, pátek po 17:00. Jinak se může stát, že budete muset chvíli počkat ve frontičce jako na banány. Ale medovin je dost, jen nám vládní nařízení nedovolují pouštět současně více zákazníků na prodejnu. Mrzí mě to hluboce, že se vám letos tolik nemůžeme věnovat při výběru z dnes již 160 druhů medovin :/

Otevírací dobu mezi svátky a po Novém roce ještě upřesníme. Chceme si taky trochu odpočinout..

Krásné šťavnaté Vánoce s medovinou přeje
Jiří Pouček

Obrázky k článku