Šumivá medovina je vyvrcholením znalostí včelaře, který se zabývá výrobou medoviny.
Šumivá medovina představuje vrchol znalostí včelařů, kteří se zabývají výrobou medových nápojů. Šumivá medovina se vyrábí podle slavného francouzského procesu vařením v lahvích. Dnes se tomuto postupu říká klasická metoda nebo také tradiční metoda.
Celý proces výroby trvá minimálně 2 roky a postupem času .šumivá vína nabývají na kvalitě.. Obsahuje přes 9,5 obj. % alkoholu a tlak přes 3,0 bar a cukr bývá od 30 - 55 g/l. Šumivý med může být suchý, polosuchý, polosladký a sladký. Vychutnáváme ho vychlazený na 6-8°C. V ústech má sekt svěžest a lehkost. Medové aroma, osvěžující chuť a hravé perlení drobných bublinek dělají z perlivé medoviny jeden z top nápojů. Na sklenici šumivého medu potřebujeme asi 40 g medu a včely musí navštívit asi milion květů, aby získaly 40 medu. K výrobě perlivé medoviny je nutné použít ten nejkvalitnější med. Podle našich informací slovinští včelaři jako první na světě vyrobili perlivou medovinu, na kterou můžeme být právem hrdí.