Tradiční medovina je nejstarší slovanský nápoj. Pro své blahodárné účinky se pila na svatebních, královských a jiných slavnostních hostinách. Tradiční slovenskou medovinu vyráběl Dr. Tomka od roku 1989 ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských včelích medů. Jeden litr nápoje obsahoval cca 0,5kg medu. Následným kvašením vzniká alkoholický nápoj, který své charakteristické chuťové vlastnosti nabývá několikaletým zráním v dubových sudech ve sklepích starobylé Nitry.
Od roku 2019 je používáno k výrobě nových sarží o něco méně medu, neboť původní medovina byla pro mnoho zákazníků příliš sladká a Tomka se chce odlišit od ostatních slovenských výrobců, od nichž jsou na trhu převážně velmi sladké medoviny. Pro dlouholeté příznivce medovin Tomka to může být zklamání, ale třeba se zase dočkáme původní receptury. Osobně za ni v Medovinárně průběžně lobujeme :) Nicméně i tak je tato nová varianta vynikající, takže ji všem doporučujeme.
Medovina je vyráběna bez chemických přísad. Podávejte vychlazenou na 10°C, nebo ohřátou na 55°C.