medovina

přírodní

metheglin

melomela

Historie

Před mnoha lety jsem měla na cestách po Německu možnost navštívit místního včelaře, který nám dal ochutnat jeho domácí medovinu a druhý den brzy ráno vyrazil na pouliční trh, kde ji prodával. Po jeho návratu jsme požádali o ukázku, kde se medovina vyrábí, ale měli jsme možnost vidět pouze kvasnou místnost. Když jsem se vrátila do Litvy, zkusila jsem si připravit vlastní domácí medovinu. Naštěstí se ukázalo, že má jantarovou barvu. Po ochutnání mi manžel i sousedé chválili nápoj, který jsem vyrobila. Po tomto experimentu jsme jej začali připravovat na rodinné akce a setkání. Experimenty pokračovaly. Již v roce 2002 jsme se rozhodli pojmenovat naši nejchutnější medovinu poetickým názvem – „Saules Midus“, což je ekvivalent sluneční medoviny. Toto jméno jsme zvolili, protože bydlíme nedaleko Siauliai, kterému se říká město slunce. Město dostalo toto jméno také kvůli své poloze: město se nachází nedaleko známého místa, kde se odehrála Saules musis (Sluneční bitva) a zvítězili Litevci. V roce 2003 jsme vyrobili naši první etiketu pro Saules midus a byl vybrán i obal. Neustále pracujeme se členy rodiny na zlepšení našeho stylu, který se během mnoha let změnil. Roma Mačienė

Výroba medoviny

Naše medovina je přirozeně kvašená a vytváříme chuť medoviny s různými druhy bobulí a květin. V současné době vyrábíme devět různých příchutí jako: Klasická medovina, medovina s angreštem, medovina s květem pampelišky, medovina s ostružinami atd.