Divokost medoviny neberte na lehkou váhu, není to ještě vyzrálý nápoj! Skladujte ji v lednici a vypijte ji nejpozději do týdne od doručení. Jakmile ji otevřete, vypijte ji nejpozději do druhého dne. Ale nejspíš vám tak dlouho ani nevydrží :-)
Máta z našich potštejnských zahrad
Abych mohl svůj nápad na mátovou medovinu uskutečnit, bylo potřeba opravdu hodně máty. Se sklizní jsme začali před naší potštejnskou provozovnou, ale hned bylo jasné, že to není dost. Pokračovali jsme tedy na zahradě našeho domu a nakonec došlo i na mátu ze zahrady po babičce.
Do medu jsem mátu naložil čerstvou, čerstvě natrhanou, užíval si její typické svěží aroma a těšil se, až medovinu prvně ochutnám. A teď už můžu říct, že mátová medovina byl opravdu dobrý nápad!
Osvěžující vzpomínka na léto
Přestože výrazné aroma máty zjemňuje sladká vůně medu, poznáte ji v medovině na první přičichnutí. A nezklame ani při ochutnání. Přesně podle očekávání, které ve vás vzbudí svou vůní, vás zalije osvěžující chutí s jemným, sladce medovým podkresem a přenese vás do letních dnů.
Typická svěží chuť a vůně máty vám možná lehce připomene domácí mátovou limonádu a možná také oblíbené mojito. Mátová medovina bude určitě skvělou volbou pro přípravu nejrůznějších míchaných nápojů. Pokud ovšem nenaznáte, že je jí na míchání škoda. Protože sama o sobě chutná báječně, sladce větrně.
Co znamená, že je medovina divoká?
Divoká medovina je vůbec nejmladší medovina, jakou můžete ochutnat. Nabízíme ji sotva pár týdnů po dokvašení, tedy ještě nezrající. Její chuť není vůbec vyzrálá, ale velmi proměnlivá a bohatá, zkrátka divoká. Často nám bylo líto, že podobné zázraky v Potštejně ochutnáváme každoročně, ale k našim zákazníkům se nedostanou.
Před několika lety přišel Milan Pleva s nápadem na limitované edice divokých medovin. Našim zákazníkům zachutnaly. A spousta z nich si po té divoké objedná ještě klasickou uzrálou medovinu stejného druhu. Chuť se s každým týdnem zrání velmi proměňuje. A každý si přijde na své.