Jaroslav Lstibůrek
Medové víno z Českého lesa - květové
Medové víno z květového medu
- Česko
- CZ2101
- 0,5 l
Výrobce medovin a medových vín, která upoutají tím, že jsou výrazněji prokvašené a méně sladké. Zajímavostí výroby jsou speciální druhy jako melomely či cysery.
Jaroslav Lstibůrek původně do roku 1999 působil v pivovarnictví, až poté se přestěhoval na Domažlicko a někdy v roce 2004 začínal včelařit. Impulsem k výrobě medoviny bylo hledání cesty, jak zužitkovat melicitózní (tedy cementový) med, který zůstal ztuhlý v plástvích a nebylo ho možné vytáčet. Zapojil své zkušenosti z původního oboru a začal z toho medu vyrábět medovinu. Maximálním způsobem se snaží zachovat jednak kvalitu, ale i veškeré aroma medu. Med po vytáčení skladuje v chladírně, nepovařuje jen před kvašením, jen lesní med přihřívá k 30°C, neboť se hůře rozpouští. Řízené kvašení probíhá hlubokoprokvášecími kvasinkami při teplotě 12-13°C, která zajistí, že mikroorganismy jako mléčné či octové bakterie nemohou převzít svoji aktivní roli. Výslednou medovinu po dozrání filtruje. Dozrávání probíhá při teplotě kolem 7°C. V současné době má v nabídce 4-letou archivní medovinu, medovinu s chmelem a zázvorem, rybízovou medovinu.
Při exkurzi v červnu 2016 jsme ještě měli příležitost zakoupit i poslední kusy jablečného cyseru, který nyní čeká pro opravdové fajnšmekry, a také jsme ochutnali kvasící medovinu z kaštanového medu, která za nějakou dobu obohatí nabídku.
Pan Lstibůrek velmi aktivně propaguje včelařskou práci a výrobu medovin za studena. Podobné informace o výrobě domácí i komerční medoviny najdete na jeho webu www.medovevino.cz
V současné době má asi 30 včelstev a to v čisté oblasti Českého lesa. Se včelami zásadně nekočuje, neboť je to pro ně stresující, což dokládají i výzkumy např. v USA.
Medové víno z květového medu
Zlatavý nápoj, ve kterém vyniká chuť a vůně javorového medu. Celkový dojem je harmonický a víno je dobře pitelné. Vyrobené ze snůšky z javoru v roce 2020.
Polosladké medové víno kvašené ze slunečnicového medu má velmi příjemnou chuť a vůni. Jeho mírná sladkost umocňuje chuťový vjem, který je příznivě ovlivněn i šetrnou přípravou a dlouhou dobou dozrávání.
Medovina prokvašená z jednodruhového kaštanového medu z oblasti Českého lesa. Výjimečná medovina jedinečné chuti.
Medovina prokvašená z druhového lipového medu z oblasti Českého lesa, který medovině dává specifickou vůni a chuť.
Medovina vyrobená za studena určená k dlouhodobé archivaci ve studených sklepích a pro výjimečné příležitosti.
Zlatavý nápoj, ve kterém vyniká chuť a vůně javorového medu. Celkový dojem je harmonický a víno je dobře pitelné. Medové víno je vyrobené ze snůšky javoru v roce 2018 a dozrávalo přes 2 roky.