Po delší době jsme do našeho skladu doplnili slovinské medoviny, zařadili 2 nové výrobce, doskladnili litevskou medovinu a na cestě je i nová velká zásoba polských medovin. Některé další novinky zmíním na konci článku. Připravujeme i další zahraniční výrobce se zajímavými a chutnými medovinami, takže se máte na co těšit i v příštím roce.

Každá země má svá medovinová specifika

V současnosti se i určitým způsobem liší výroba medovin v Česku a na Slovensku, o mnoho větší rozdíly v přístupech jsou v dalších evropských zemích. Když už jsem naťukl rozdíly mezi českou a slovenskou medovinou, tak ta nejdůležitější odlišnost je v tom, že se v České republice již převážně medovina vyrábí studenou cestou, zatímco na Slovensku se jde stále cestou vaření či většími tepelnými úpravami medového roztoku před kvašením. Tohle je jedno z důležitých kritérií pro vás, kteří hledáte tu nejvyšší kvalitu, tedy maximální zachování drahocenných látek v medu.

Slovinské medeno vino a peneča medica

Výroba medovin ve Slovinsku nemá tak dlouhou a nepřerušenou tradici jako u nás. Počátky moderní výroby medoviny v podstatě zasahají cca k roku 2005, kdy se skupina včelařů rozhodla rozšířit nabídku svých produktů právě o medovinu. Vydali se na kurzy výroby vína na vinařskou školu do Mariboru, aby se naučili veškeré potřebné detaily. Proto se medovina ve Slovinsku vyrábí výhradně zastudena. Také se nevychází z historických receptur, ale moderního pohledu a vyrábí se jen přírodní medoviny, bez koření nebo bylin; nevyrábí se ani ovocné medoviny. Do budoucna se to třeba změní, ale v tuto chvíli je segment výroby medoviny ve Slovinsku nesrovnatelně menší než u nás a po dalších druzích zatím není poptávka. Významným specifikem Slovinska však je, že umí v kategorii čistých - přírodních medovin nabídnout také velmi širokou škálu druhů. Výrobci nabízejí varianty podle použitého druhu medu a také podle sladkosti, včetně suchých medovin. Velmi častý a oblíbený, chuťově výrazný a výjimečný je kaštanový med a proto najdete mnoho variant kaštanových medovin i v naší nabídce. Původně se medovině slovinsky řekne medica, nicméně v zemích dále na jih (zejm. Chorvatsko) se pojmem medica označuje medový likér, nikoliv medovina. Jelikož docházelo k záměně a nepochopení zákazníky, začínají poslední roky ve Slovinsku stále častěji používat tomuto nápoji  bližší označení medeno vino (medové víno).

Když byli oni včelaři na závěrečném kurzu výroby vína, přišlo na téma výroby šumivého vína. A kdosi se zeptal.. "A jde vyrobit také šumivá medovina?" "Asi ano, ale nikdo to tady zatím nezkoušel." Tak se do toho pustili. To bylo v roce 2005. Pro šumivou medovinu je potřeba nejdříve nechat vyzrát kvalitní medovinu, do které se následně přidá přesně navážené množství cukru a speciální kvasinky. Kvasí v lahvi a vytvoří tlak a bublinky. Výsledek byl nad očekávání dobrý! Od té doby má mnoho včelařů v nabídce kromě klasické medoviny i šumivou medovinu. Slovinsky se označuje jako peneča medica. Jelikož je samotná technologie velmi drahá, málokdo si ji může pořídit jen pro vlastní malou produkci. Jeden z těch, kteří mají technologii na výrobu šumivých vín, je Marko Cesar, který vyrábí šumivé nápoje pro včelaře i vinaře. Ostatní si nechávají medovinu šumět v některém z mnoha vinařských závodů.

Šumivá pěnivá medovina je vrcholným produktem včelařů, je to jedinečný nápoj pro zcela výjimečné příležitosti, jako jsou svatby, promoce, významné oslavy nebo i blížící se novoroční přípitek. Stejně jak je rozmanitá slovinská klasická medovina, i šumivé medoviny najdete ve variantách podle různé úrovně sladkosti (od brut po sladké) a vyráběné z různých druhů medu (květový, kaštanový, medovicový). Nejširší výběr šumivých medovin má Franc Oder (Čebelarstvo Oder), který připravil 4 varianty navíc extra archívních šumivých medovin, najdeme i unikátní archívní ročníky 2007 a 2008. Nově jsme nyní do nabídky Medovinárny zařadili i šumivou BIO medovinu Edinu značky Evin Gaj. Velmi chutné medoviny a šumivky nabízí za příjemné ceny Čebelarstvo Jere.

Perlivá medovina není šumivá. Šumivá medovina je druhotně kvašená v lahvi a postup je velmi náročný a nákladný, obsahuje asi 26 kroků. Oproti tomu perlivá medovina (např. jemně perlivé frizzante) je pouze obohacená oxidem uhličitým a výroba je velmi jednoduchá. Rozdíl je ale znát.

Polské miódy pitné

Velmi světově ceněná je polská medovina - polsky Miód pitny = pitný med. Zejména pro svoji sladkost vycházející z vysokého podílu použitého medu. V posledních letech se drobně měnila legislativa a aktuální výrobní postupy některých polských medovin jsou zanesené i do evropské legislativy jako zaručená tradiční specialita. Polsko jako jediná země má speciální názvy kategorií medovin podle toho, kolik bylo na výrobu použito medu.

  • czwórniak [čvórňak] - na výrobu bylo použito 25% medu (1/4), poměr medu a vody 1:3, celkem 4 díly, takže od toho číslovka čtyři v názvu. Med tvoří čtvrtinu. Jsou to polosuché medoviny obsahující kolem 11% alkoholu.
  • trójniak [trújňak] - na výrobu byla použita 1/3 medu a 2/3 vody, tedy mluvíme o třech dílech, z toho je opět odvozen název kategorie. Jedná se o polosladké medoviny s množstvím alkoholu kolem 13%.
  • dwójniak [dvújňak] - na výrobu je použito 50% (1/2) medu, 1:1 med vůči vodě, tedy 2 díly. Medoviny jsou už sladké.
  • półtorak - u této velmi sladké medoviny se leckdo nachytá, protože poměr medu a vody je záludnější matematika. V názvu je polovina, takže jak to je? Podíl medu vůči vodě je 1/(1/2) tedy 2. Obsahuje tedy 2/3 medu. 

Velmi sladké dwójniaky a półtoraky jsou v Polsku a ve světě nejoblíbenější. Díky množství medu velmi pomalu kvasí a následně musí zrát min. 3 a 5 let. Každopádně med se může do polské medoviny přidávat na začátku výrobního procesu, ale nově i dodatečně. Vyhláška povoluje i dodatečné přidání lihu v případě, že tyto sladké medoviny neprokvasí na 16% alkoholu. Zní to trochu nesmyslně, ale výrobci se s tím musí smířit. Naopak přidávání cukru je v Polsku zcela nepřípustné.

Dříve se vyráběl ještě piątak, ale dnes se s ním již nesetkáte. Ikdyž... najdeme něco jiného. Nedávno jsme v Polsku objevili Zbicieny, lehké medoviny stylu hydromel (session mead), charakterem spíše podobné pivu nebo cideru, příjemně sladké, svěží, perlivé, ideální na letní párty. Obsahem alkoholu se pohybují mezi 5-10%.

Většinu medovin v Polsku vyrábějí s přídavkem ovocné šťávy, s macerovaným kořením nebo bylinami. Velmi zřídka najdete medoviny přírodní. Pro jednodruhové medoviny jsou nejčastější používány lipové nebo pohankové medy. Větší výrobci (např. Apis) vyrábějí medoviny vařené, menší postupně přecházejí na studenou cestu (Pasieka Jaros) a často experimentují s novými druhy.

Litevský midus

V Litvě mnoho výrobů nenajdete, je to malá země. Působí tam jeden velký komerční výrobce, jehož medoviny jsem kdysi ochutnal a nebyly moc chutné a pak jsem se dále o litevskou medovinu (midus) dlouhé roky nezajímal. Jenže se mi jednoho dne naskytla příležitost potkat se Erikasem Augustinavičem, který má rodinnou výrobu tradiční litevské medoviny značky Šušvės midus. Ta mě absolutně ohromila. Medem totiž nešetří, medoviny se sladkostí pohybují mezi polskými dwójniaky a półtoraky a nechává je zrát min. 3 roky. Medovina je sice vařená, ale chuťově vynikající. Aktuálně má ve stálé nabídce 9 sladkých moků, příští rok dorovná na desítku. Vychází ze starých receptů a tradic a díky tomu si jeho medovina uchovává originální rukopis. Pampelišková nebo okurková medovina stojí minimálně za ochutnání;-) V Litvě nenajdete žádné čisté přírodní medoviny, takže se jedná o diametrálně odlišnou nabídku ve srovnání se Slovinskem. Litevská medovina má nejblíže k té polské, stejně jako česká k té slovenské. 

Více se o litevském midusu můžete dočíst i v mém předešlém článku.

Hlasujte v soutěži o vaši nejlepší podzimní fotku

V říjnu jsme vyhlásili podzimní foto soutěž a nyní můžete na Facebooku Medovinárny rozhodnout, jaká fotka od našich zákazníků je nejlepší. Výherce získá 18letou medovinu. Lajkujte, srdíčkujte do 30. listopadu! Už moc času nezbývá..

Liptovská medovina a Valhalla Hidromiel

Čerstvě v nabídce máme sladkou slovenskou liptovskou medovinu (např. borůvkovou, brusinkovou nebo s kořenem hořce) a svěží lehčí španělský Valhalla Hidromiel. Ale o nich zase někdy příště...

Držte se, buďte zdrávi a snad již brzy v nějaké rozumnější době!

Váš Medovinárník
Jiří Pouček
Medovinárna ®

Obrázky k článku