Erikas Augustinavičius je majitelem rodinné firmy, která již třetí generací včelaří a postupně se začala zabývat i výrobou medoviny. Medovinu vyráběl již jeho dědeček a matka, od nichž převzal tajemství výroby medoviny. Teprve před několika lety se rozhodl proměnit svůj koníček v legitimní podnikání, s kterým mu již aktivně pomáhají jeho synové. V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již jejich předkové prosperovali v prehistorických dobách, tak došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny. Litevci pili různé druhy medoviny od „antiky“ až do 18. století; proto je medovina považována za litevský národní nápoj. Podle archeologů byla medovina známá a používána na různých slavnostech a oslavách v této lokalitě již v pravěku. Vychází to z nálezů poblíž slavné mohyly Plinkaigalio a hřbitova z doby železné.

V současné době mají vlastní včelíny, kde bzučí 150 včelích úlů. Medovina Šušvės Midus je vyráběná vařením pouze z medu vlastních včelstev. Při výrobě medoviny medem rozhodně nešetří - každý litr medoviny obsahuje až 750g medu, což je řadí mezi absolutně nejsladší medoviny. Při výrobě nepoužívají žádné chemické přísady, pouze přírodní suroviny a tím se odlišují od ostatních výrobců v regionu. Medovina zraje nejméně 1 rok, některé druhy těchto medovin však až 4 roky. Med je hlavní složkou, která dodává medovině barvu, chuť a vůni. Chuť zralé medoviny je ušlechtilá, nenápadně sladká, plná.

Medovina je plněna do originálních lahví, jejichž hrdla jsou zalitá voskem, který krásně provoní místnost ještě před otevřením lahve. V nabídce máme i keramické lahve, které vám možná již nějaké medoviny připomínají... Ano, keramika pochází z dílny rodinné firmy Pasieka Jaros, avšak za použití odlišných forem a úprav. Za mě geniální dárek pro někoho, kdo má rád medovinu.

Hodnocení litevské medoviny

Pokud bysme chtěli litevskou medovinu srovnat s nějakou podobnou medovinou, kterou již znáte z nabídky Medovinárny, musíme zajít do Polska. Litevské medoviny značky Šušvės Midus jsou zejména sladkostí na úrovni polských dwójniaků až półtoraků s tím rozdílem, že veškerý med je přidáván před kvašením a na rozdíl od některých výrobců není nijak navyšováno množství alkoholu. Proto například medovina Midus Kunigaikščių kvasí až dlouhých 6 měsíců. Množstvím vykvašeného alkoholu se pohybují v rozmezí 12-14%.

Při první ochutnávce jsem byl litevskými medovinami úplně unešen a doteď bych nedokázal říct, který druh je lepší. Všechny jsou něčím zajímavé a odlišné a při hodnocení je potřeba znát celý příběh, který se za každou lahví skrývá. Několik druhů považuji za zcela unikátní (předně Tradicinis, pampeliškovou, konopnou nebo okurkovou). Nejvíc si asi zamlaskají milovníci ovocných medovin a to dle mého názoru na malině.

Osobní setkání s výrobcem mě přesvědčilo, že se jedná o prvotřídní produkty, vyráběné srdcem, úctou k tradici a s mimořádným důrazem na kvalitu. A proto v nabídce Medovinárny mezi ostatními poctivými medovinami rozhodně nesmí chybět. Jsem zvědavý, jak vám litevská medovina zachutná, ale odhaduji, že od této chvíle bude mít sladká polská medovina těžkou konkurenci. 

Neotálejte s objednáním na našemu e-shopu. Jestli nám litevské medoviny zmizí ze skladu tak rychle jako nedávno ty španělské, tak jen dobře, protože bude prostor přivézt zase nějaké další novinky ze světa.

Degustace litevské medoviny

Ve čtvrtek 22.7. od 19 hodin společně všechny litevské medoviny odegustujeme a dozvíte se další informace o všech druzích. Přihlášení a platbu za degustaci proveďte na e-shopu.

Další horké červencové novinky

Pokud budete pozorně klikat v našem e-shopu, najdete tam ještě několik nových výrobců, které již také budou v prodeji od pondělí 12.7., ale blíže vám je představím v příštím newsletteru cca za 10 dní, aby toho nebylo mnoho najednou.

Členové mého VIP klubu degustátorů mohou přijít v pondělí 12.7. od 18:00 ochutnat 4 medoviny (trójniaky a czwórniaky) z Augustowske Miodosytni z Polska a taktéž medové pivo ve 2 variantách. Další vzorky ze zahraničí se již domlouvají. Jak funguje VIP klub se dočtete na webu.

Mějte krásné medové léto
a zastavte se na skleničku nebo mojito!

Váš Medovinárník
Jiří Pouček

Obrázky k článku