Za 4 roky se nám podařilo vybudovat krásný jedinečný podnik, který jste si oblíbili s důvěrou, že u nás najdete kvalitní produkty. Od začátku roku jsme měli otevřeno již 6 dní v týdnu. Těšilo mě také, jak se stáváme stále častějším cílem zahraničních milovníků medoviny, kteří jedou do Prahy přes půl světa, aby ochutnali pár lokálních medovin. Dokonce jsme začali přemýšlet, že bychom výhledově potřebovali větší prostory a připravovali aspoň částečnou rekonstrukci interiéru. Nemůžeme totiž výrazně rozšiřovat nabídku produktů, protože jsme prostorově omezeni a i míst k sezení se občas nedostávalo.

Co změnil koronavirus ?

Příchod koronavirové pandemie nás zastihl v nejslabším období roku a doteď jsme doslova válčili o přežití. Ale stále věřím, že to zvládeme a že vše bude již jen lepší. Je to samozřejmě díky vám, protože stále objednáváte a jsem rád, že jste si oblíbili i nová výdejní místa i obnovené doručování přes Zásilkovnu u menších objednávek.

Spousta věcí se u nás ale téměř zastavila anebo hodně změnila. Během léta pravděpodobně díky omezené otevírací době, z důvodu nutnosti minimalizovat personální náklady, nebudeme pravidelně míchat drinky a mojita, pořádat degustace a museli jsme zredukovat nabídku denních ochutnávek a stáčené medoviny. Také se letos nebudeme účastnit žádných festivalů a to jsme plánovali jednu velkou prestižní degustaci medovin na zámku Sychrov.

Současně, a to mě mrzí úplně nejvíc, se prodává převážně jen úzká část sortimentu medovin. Zjednodušeně řečeno, na e-shopu se vybírá podle designu lahve, světových ocenění v kombinaci s cenou. Na prodejně vás většinou nadchneme i pro "neoceněné" značky. Od mnoha našich menších dodavatelů jsme letos ještě ani nenaskladňovali nové zboží, anebo dělali úplně minimální objednávky. Hodně by mě osobně mrzelo, pokud by kvůli současné krizi skončili. S několika z nich jsem mluvil a situace je pro ně téměř likvidační a to i teď v červnu.

Jak z toho ven? Podpořte menší výrobce a rodinné firmy! Vyzkoušejte úžasně chutné medoviny Radomilická medovina, Hrádecká medovina, Přibyslavská medovina, Klát, Medovíno, Medoviny z Českého lesa, Medařství Nová Říše nebo Medovinařství Dvořák. Všechny jsou vyráběné studenou cestou, což se musí projevit v jejich ceně, ale kvalita medovin je zde bez diskuze. Na léto můžete zkusit i svěží Medový barrique cider nebo osvěžující medové limošky Mellos. Nesmím zapomenout ještě na sortiment firmy Pleva, kde právě stočili divokou malinovou medovinu a která bude skladem příští čtvrtek! Taktéž spolu s posledními zásobami limitovek: pohankové, jostové a švestkové medoviny. 

Věřím, že se vše brzo vrátí do původních otáček a že oprášíme naše plány s rozšiřováním nabídky i interiéru.

Archívní dárečky k výročí

Podařilo se nám získat archívní medoviny plněné před rokem 2010 od polských výrobců Pasieka Jaros a Apis a u příležitosti našeho výročí vám je nabídneme jako bonusy k větším objednávkám.

Platí do rozdání zásob a pouze pro objednávky lahví medovin do úterý 30. června!


Během léta bude zatím provoz prodejny omezen pouze na čtvrtek, ale fungujeme dál a vaše objednávky průběžně min. 2 x týdně předáváme na výdejní místa nebo zásilkovým službám. Výrazné zdržení byste tedy neměli zaznamenat.

Mějte se krásně a užijte si léto, byť třeba "jen" v naší krásné zemi!

Jiří Pouček


P.S. Pokud pojedete přes Plzeň, zastavte se v jediném cider baru v ČR, který byl nedávno otevřen - Cider Pub u Zacha. Mají tam své značky Cider Bohemia, ale i mnohé "konkurenční" výrobce a také skvosty ze zahraničí včetně ledového nebo šumivého cideru.

Obrázky k článku