V polovině listopadu jsem navštívil několik nových výrobců a byl jsem ohromen stále stoupající kvalitou českých medovin a širokou rozmanitostí druhů, o které jsme si před několika lety mohli nechat jen zdát. Sen se ale stává voňavě sladkou skutečností a nabídka českých medovin se doplňuje o úžasně lahodné kousky. Při exkurzi na Moravě mě nejvíc oslovila Kubešova medová manufaktura, kde jsme si pochutnali hned na 9 různých druzích medovin a z toho 2 vlaštovkách nově vznikající sekce frizzante medovin. Pojďme na to postupně:

  • Hrádecká medovina - nově "Medárna Hrádek" nás opět potěšila polosuchými a polosladkými medovinami, tentokrát s ovocem. Po veleúspěšném cyseru můžete ochutnat medovinu s třešní, s borůvkou a s rybízem. Nákupem kolekce si zajistíte degustaci hrádeckých medovin za výhodnou cenu.
  • Nově máme v nabídce medoviny z rodinné firmy Jana Kubeše z Nízkého Jeseníku - přírodní, archívní lesní, bezinkovou, aróniovou, černorybízovou, vinnou Cabernet a frizzante přírodní a černý rybíz. Frizzante medoviny jsou perlivé medoviny (ale nezaměňujte se šumivými). Rozhodně bych v tomto případě doporučoval ochutnat všechny Kubešovy medoviny v rámci výhodného setu. Vypijí se rychle.. :)
  • Včelařství Třasoňovi vyrábí medoviny už dlouhé roky a tak jsem musel "splatit dluh" a zařadil jsem do nabídky 5 aktuálně dostupných druhů. Měl jsem možnost ochutnat i zrající medoviny přímo ze sudu, takže se v budoucnu můžete těšit na další lahodné medoviny. Nejvíc mě zaujala Medovina Speciál z dubového sudu, kterou bych skoro nerozeznal od Včeloviny Speciál. Za mě také přednost ve výrobě studenou cestou. Všechny najednou koupíte v rámci kolekce
  • Z vinařství Víta Sedláčka jsem doplnil zásoby růžové a červené vinné medoviny. Z úžasné hobití vinařské vesničky Vrbice jsme také dovezli vydařený ročník Směs ze staré vinice. Je to první víno, které máme v nabídce. Osobně se na něj k Sedláčkům vždycky těším a když si hned neumíte vybrat mezi Muškátem, Tramínem, Veltlínem nebo Müllerkou, tohle je velmi vydařený kompromis.
  • Jsem též zvědavý na vaše ohlasy na Račickou medovinu z Třebíčska od Kurtinů, od kterých máme nově také medy a další medové pochoutky
  • Hřebečská medovina přichází s upravenými recepturami s větším množstvím medu. Poznáte je podle nových etiket. Současně máme také v nabídce podzimní novinku Wood Aged, která zrála na dubovém dřevě po portském víně. Nové medoviny zakoupíte společně v rámci kolekce.
    (Došlo k přečíslování v katalogu kvůli úpravě složení)
  • Největším překvapením na závěr, které nesmím vůbec opomenout, jsou medoviny a medová vína z Medovinařství Dvořák z Rakovnicka. Aktuálně lze produkci pana Dvořáka rozdělit do 3 skupin. a) Medoviny - medoviny bez přísad, pouze z čistého medu, aktuálně lipová a slunečnicová, b) medová vína kořeněná - klasické řady jako rytířská, hradní nebo sváteční, c) medová vína ovocná - nové medoviny se sušeným ovocem. Jmenujme například šípkové, aróniové, bezinkové nebo jeřabinové medové víno. Prostě bomba! V našem e-shopu je nový předvánoční set s novými druhovými a ovocnými medovinami a také nová kompletní kolekce všech 13 medovin a vánoční medovinou zdarma.
    (Vzhledem k tomu, že byly již plně doprodány zásoby původního výrobce, tak jsem drobně přečísloval v katalogu jednotlivé medoviny a přeskládal číselné řady)
  • A za pár hodin ze Slovenska přisviští i nová sarže velmi oblíbené Včeloviny Barrique Whiskey barrel, která nesmí chybět u vánočního rodinného posezení

Věřím, že si na mnohých z těchto medovinek velmi dobře pochutnáte.

Výsledky soutěže Mead Madness Cup Polsko 2020 - 2x výhra pro české výrobce

Ve 3. ročníku mezinárodní soutěže medovin pořádané chlapíky z Kings of Mead se umístily 2 české medoviny a to v jediné kategorii polosladké methegliny. První místo putuje pro bylinkami provoněnou Kitl medovinu a druhá příčka pro barrique Staročeskou medovinu ze Včelařství Sláma. Ze Slovenska zaznamenala úspěch pálenka z medoviny Medovec od Bronislava Tomky. Výrobcům gratuluji. Kompletní výsledky.

Na prosinec chystáme pár novinek z Polska a také završíme rok 2020 dalšími ovocný novinkami z Potštejna. Takže určitě nepřehlédněte příští newsletter, protože ten bude doslova plný šťávy!

Otevírací doba prodejny je v tuto chvíli stále jen pondělí a čtvrtek, ale je možné, že od příštího týdne posílíme, abyste mohli pro dárečky pohodlněji.
Děkuji Vám za vaši přízeň a podporu tradiční a poctivé české produkce.

Jiří Pouček
Váš medovinárník