Ochutnávka novinek z Litvy a Španělska

Již tento čtvrtek 2. listopadu ochutnáte novinky z Litvy a ze Španělska v rámci degustace pro členy Klubu přátel Medovinárny. Ochutnáme mimo jiné několik medovin litevského výrobce Lietuviškas midus, ale i novou mátovou Helu od Hidromiel Odin. Prosím o přihlášení co nejdříve!

Degustace jednodruhových ciderů

V úterý 14.11. vás zveme na Degustaci jednodruhových ciderů - místa rychle mizí! Ochutnáte zajímavé cidery z produkce Bacha!, A.K. cideru a dalších. Jednodruhové cidery jsou vykvašené z jednoho druhu jablek, zatímco běžný cider se téměř vždy vyrábí ze směsi různých odrůd. Jednodruhové cidery, stejně jako jednodruhové medoviny, mají vždy typické aroma a chuť a jsou prostě výjimečné. Více se při řízené degustaci dozvíte osobně od Vojty Čížka, kterého považuji za jednoho z největších expertů v ČR v oblasti ciderů.

10 nejoblíbenějších medovin roku 2023 a degustace

Ve středu 29.11. vyhlásíme 10 nejlepších českých medovin letošního roku na základě oblíbenosti. Večer doplní jejich ochutnávka. Ke konci roku jsme vždy vyhlašovali celkově nejprodávanější medoviny. Nyní jsme se rozhodli samostatně vyhlásit žebříček pouze českých medovin, ale samozřejmě se během degustace dozvíte i celkové pořadí v rámci všech prodávaných zemí v Medovinárně.
  • 10 nejoblíbenějších českých medovin
  • nejoblíbenější medoviny ze zahraničí

Prosincová klubová degustace - poslední novinky roku

Ve čtvrtek 7. prosince proběhne poslední letošní klubová degustace pro členy Klubu přátel Medovinárny, kde představím poslední předvánoční novinky v Medovinárně, protože je mnozí výrobci budou stáčet až pro adventní čas. Novinky chystají Hřebečská medovina, Medovinařství Dvořák a další...

Oslava 10 let Muzea medoviny a mimořádné archívní kousky

V úterý 19.12. společně oslavíme 10 let Muzea medoviny - projektu, který krátce předcházel dnešní Medovinárně. Pokud si některou degustaci nenechat ujít, tak právě tuto, kdy ochutnáte již zapomenuté a archívní medoviny od mnoha výrobců. A tato příležitost se již nebude opakovat.

Náš medovinový archív skýtá opravdu zajímavé medoviny, na které jste pravděpodobně již zapomněli anebo které jste možná vůbec nepoznali. Nechceme je nechávat ležet navždy a příležitost je odegustovat přichází právě tento rok u příležitosti výročí 10 let od spuštění projektu Muzea medoviny.

Ano, bylo to v roce 2013, kdy jsem v rámci vznikající Buddha čajovny v Myslíkově ulici otevřel malý koutek s nabídkou několika desítek medovin a s možností ochutnávek. V roce 2014 se pak otevřel samostatný degustační salónek. Cílem projektu Muzea medoviny bylo objevování méně známých českých medovin a seznamování veřejnosti s historií a výrobou medovin. Velmi brzy jsem pochopil, že na českém trhu jsou 2 kategorie medovin, ty poctivé tradiční a ty levné konzumní (vylepšované). Tehdy přes 10 let jsem vůbec neplánoval otevírat kamennou prodejnu, ale vývoj a váš zájem o kvalitní medoviny mě k tomu nasměroval.

Večer bude zároveň taková retrospektiva, co se za těch 10 let postupně odehrálo. Vše bude doplněno autentickou ochutnávkou archívních medovin.

Přelom roku rozhodně na medových bublinkách

Mezi svátky na 27. - 29.12. chystáme Týden šumivých medovin, kdy budete moct ochutnat zajímavé perlivé a šumivé medoviny a dokoupit zásoby na Silvestra a Novoroční přípitek.

Pokud budete chtít oslavit nový rok 2024 s námi, setkáme se již tradičně 1. čtvrtek, tedy 4. ledna 2024, kdy si společně připijeme během Novoroční degustace. Vynikající šumivá medovina nebude u takového přípitku chybět!

Pokud ani jeden z těchto termínů nestihnete, můžete zajít na běžnou denní ochutnávku medovin, až 15 druhů, která bude určitě zahrnovat velmi dobré medoviny. Můžete také komukoliv darovat poukaz na degustaci.

Předvánoční otevírací doba Medovinárny

Od 6. listopadu do 23. prosince budeme mít kamennou prodejnu otevřenou 6 dní v týdnu, od pondělí do soboty. Bližší informace se ještě dozvíte.

Těším se na setkání s Vámi u poctivé medoviny

Jiří Pouček
Hlavní medovinárník

Obrázky k článku