Otevřeno i v pondělí a vánoční degustace - Belgie, Norsko...
- 17. listopadu 2024
Vzhledem ke zvýšené poptávce rozšiřujeme otevírací dobu Medovinárny na 6 dní v týdnu, od pondělí do soboty. Můžete se také již přihlašovat na rozmanité vánoční degustace... z Belgie pro vás totiž nevezeme čokoládu ale medovinu! A jednu tedy i s čokoládou... :D
Dnes vás vyruším během svátečního dne, protože zítra by už mohlo být skoro pozdě... ale i dnešní den stojí trochu za zmínku. Tehdy před rokem 1989 si jen tak někdo nemohl začít vyrábět medovinu a prodávat ji. To státem plně kontrolované privilegium měli v celém Československu v podstatě jen podniky Včela Předboj a Výzkumný ústav včelařský v Dole.
V dnešní době si může každý včelař, talentovaný výrobce ověřit své zkušenosti na trhu se svoji medovinou. Od roku 1990 vznikla v Česku skoro stovka výrobců. Někteří již bohužel skončili, protože neměli pokračovatele, několik jich srazily k zemi krize posledních let nebo i úspěšnou výrobu neměli odvahu přetavit v podnikání na plný úvazek. Ale i tak dnes máme tolik na výběr z poctivých a tradičních medovin nejrůznějších stylů a rukopisů výrobců, že si je skoro těžké mezi nimi vybrat! Jediné temnější na tom všem pozitivním kolem medoviny je to, že jsme se stále nerozloučili s průmyslovými umělými medovinami, které zůstávají v oblibě velké části populace. Ano, bohužel cukr a umělá aromata stále bodují a jejich výrobci se převlékají do nových líbivých brandů s úplně vymyšlenými příběhy. I když se jedná o jednotky výrobců mezi těmi ostatními vysokými desítkami, tak bych si přál, aby se i toto podařilo někdy dotáhnout... ale je to tak trochu na každém z nás.
Díky otevřeným hranicím se můžeme také neomezeně dostat k jedinečným zahraničním medovinám a už je jen otázka, zda si je můžeme dovolit a jak často... V Medovinárně pro vás samozřejmě budeme stále vyhledávat další zajímavé výrobce, nejen v Česku i v zahraničí a letos finišujeme s již zmíněnými belgickými medovinami. Věřím, že i mnozí z vás jste na ně natěšení. My rozhodně, protože jsme některé z nich již měli možnost ochutnat :)
Otevírací doba do Vánoc
pondělí - sobota 13:00 - 19:00
Vánoční degustace - belgické a norské medoviny
V zimním období vám opět nabídneme několik zajímavých degustačních večerů. Zejména si představíme aktuální letošní novinky z Norska. Z Belgie jsme pro vás nepřivezli čokoládu, ale medovinu. Pak také porovnáme a zhodnotíme vynikající letošní novinky a vychutnáme si medoviny z nejrůznějších druhů medů. Nový rok již tradičně oslavíme přípitkem šumivou medovinou.
Na všechny degustace se již můžete přihlásit a rezervovat si místo. Rezervace je platná až po úhradě. Do soboty 30.11. je možné si některé degustace zakoupit za výrazně výhodnější cenu!
- čt 28.11. Degustace belgických medovin - Blacksmith's Meadery a De Mederie
- so 30.11. All you can drink
- čt 5.12. Degustace nejzajímavějších medovinových novinek roku 2024
- stř 11.12. Degustace norských medovin - Novinky z Mjoderiet 2024
- po 23.12. Předvánoční zahřátí u medoviny
- pá 27.12. Vánoční degustace jednodruhových medovin
- po 30.12. All you can drink Speciál již od 15:00
- čt 2.1.2025 Novoroční degustace s přípitkem
Belgické a norské medoviny budou dostupné na e-shopu přibližně na přelomu listopadu a prosince a všechny sladké detaily se ještě dozvíte v samostatném newsletteru.
Otevírací doba mezi svátky
Mezi svátky, tedy od 24.12. do 1.1., bude mít Medovinárna otevřeno pouze tyto dny:
pátek 27.12. 13:00 - 19:00
pondělí 30.12. 14:00 - 19:00
Rok 2025 začneme ve čtvrtek 2.1., kdy proběhne tradiční Novoroční degustace s přípitkem šumivými medovinami. Od ledna budeme mít otevřeno opět pouze úterý - sobota.
Těším se na setkání s Vámi na prodejně během degustací, případně mě osobně zastihnete většinou v úterý.
Budu rád, když společně s námi budete šířit povědomí o poctivé tradiční medovině, aby i letos co nejméně lidí našlo pod stromečkem medovinu s přidaným cukrem a chemickými aromaty.
s pozdravem
a přáním klidných dní
Jiří Pouček
Hlavní Medovinárník