Dnes vás vyruším během svátečního dne, protože zítra by už mohlo být skoro pozdě... ale i dnešní den stojí trochu za zmínku. Tehdy před rokem 1989 si jen tak někdo nemohl začít vyrábět medovinu a prodávat ji. To státem plně kontrolované privilegium měli v celém Československu v podstatě jen podniky Včela Předboj a Výzkumný ústav včelařský v Dole.

V dnešní době si může každý včelař, talentovaný výrobce ověřit své zkušenosti na trhu se svoji medovinou. Od roku 1990 vznikla v Česku skoro stovka výrobců. Někteří již bohužel skončili, protože neměli pokračovatele, několik jich srazily k zemi krize posledních let nebo i úspěšnou výrobu neměli odvahu přetavit v podnikání na plný úvazek. Ale i tak dnes máme tolik na výběr z poctivých a tradičních medovin nejrůznějších stylů a rukopisů výrobců, že si je skoro těžké mezi nimi vybrat! Jediné temnější na tom všem pozitivním kolem medoviny je to, že jsme se stále nerozloučili s průmyslovými umělými medovinami, které zůstávají v oblibě velké části populace. Ano, bohužel cukr a umělá aromata stále bodují a jejich výrobci se převlékají do nových líbivých brandů s úplně vymyšlenými příběhy. I když se jedná o jednotky výrobců mezi těmi ostatními vysokými desítkami, tak bych si přál, aby se i toto podařilo někdy dotáhnout... ale je to tak trochu na každém z nás.

Díky otevřeným hranicím se můžeme také neomezeně dostat k jedinečným zahraničním medovinám a už je jen otázka, zda si je můžeme dovolit a jak často... V Medovinárně pro vás samozřejmě budeme stále vyhledávat další zajímavé výrobce, nejen v Česku i v zahraničí a letos finišujeme s již zmíněnými belgickými medovinami. Věřím, že i mnozí z vás jste na ně natěšení. My rozhodně, protože jsme některé z nich již měli možnost ochutnat :)

Otevírací doba do Vánoc

pondělí - sobota  13:00 - 19:00

Vánoční degustace - belgické a norské medoviny

V zimním období vám opět nabídneme několik zajímavých degustačních večerů. Zejména si představíme aktuální letošní novinky z Norska. Z Belgie jsme pro vás nepřivezli čokoládu, ale medovinu. Pak také porovnáme a zhodnotíme vynikající letošní novinky a vychutnáme si medoviny z nejrůznějších druhů medů. Nový rok již tradičně oslavíme přípitkem šumivou medovinou.

Na všechny degustace se již můžete přihlásit a rezervovat si místo. Rezervace je platná až po úhradě. Do soboty 30.11. je možné si některé degustace zakoupit za výrazně výhodnější cenu!

Belgické a norské medoviny budou dostupné na e-shopu přibližně na přelomu listopadu a prosince a všechny sladké detaily se ještě dozvíte v samostatném newsletteru.

Otevírací doba mezi svátky

Mezi svátky, tedy od 24.12. do 1.1., bude mít Medovinárna otevřeno pouze tyto dny:

pátek 27.12. 13:00 - 19:00 
pondělí 30.12. 14:00 - 19:00

Rok 2025 začneme ve čtvrtek 2.1., kdy proběhne tradiční Novoroční degustace s přípitkem šumivými medovinami. Od ledna budeme mít otevřeno opět pouze úterý - sobota.

Těším se na setkání s Vámi na prodejně během degustací, případně mě osobně zastihnete většinou v úterý.

Budu rád, když společně s námi budete šířit povědomí o poctivé tradiční medovině, aby i letos co nejméně lidí našlo pod stromečkem medovinu s přidaným cukrem a chemickými aromaty. 

s pozdravem
a přáním klidných dní

Jiří Pouček
Hlavní Medovinárník

Obrázky k článku