Osvěžení ze Španělska - Odin, Loki a Mjolnir + stream Hřebečská medovina
- 20. května 2021
Po 2 letech si můžete opět vychutnat svěží medovinku ze Španělska a za necelý měsíc pro vás chystáme živák na téma koření a bylinek v medovině a představíme nové i archívní medoviny s výrobci Hřebečské medoviny.
Medoviny ze Španělska jsou zpět - Odin, Loki a limitovka Mjolnir
Do celých 2 letech jsme vám opět dovezli lehké svěží medovinky Hidromiel Odin z Valencie. Pokud jste byli ve Španělsku na dovolené, dali jste si tam medovinu? Že vás to nenapadlo? Tak vězte, že ve Španělsku, ale i v dalších zemí na jihu anebo ve Střední a Jižní Americe (Brazílie, Chile, Mexiko ..) se medovina v dnešní době stává velmi oblíbenou. Ale často se nejedná o medovinu, kterou známe od nás, ze Střední Evropy, z Česka či Slovenska, ale o méně alkoholickou medovinu, která má cca 4-10% alkoholu a charakterem je spíše podobná pivu nebo cideru.
Tomás Perez Llorens vyrábí se svými parťáky medovinu už spoustu let a při volbě názvů se inspirují severskou mytologií. Letos se mi podařilo vychytat i jednu limitovou řadu, takže vedle klasického přírodního Odína (5%) a bouřlivějšího metheglinu Loki (7,5%) máme v nabíce i úderného zázvorovo-mátového Mjolnira (4,5%).
Pokud je vám jedna lahev 0,33 litrů málo, protože žízeň je veliká, můžete zakoupit i letní párty set 4+4+4 za výhodnější cenu anebo jednotlivé druhy v kartonech po 12 kusech.
Živé vysílání s výrobci Hřebečské medoviny
Ve středu 16. června od 20:00 přivítám poprvé v Medovinárně Veroniku Bakrlíkovou a Vítka Zelenku a budeme hovořit o jejich Hřebečské medovině, jejíž výroba začala v roce 2002. Detailně si probereme jednotlivé druhy medovin a zaměříme se na ty se směsí koření a bylinek - klášterní, knížecí, staročeskou nebo bylinnou hořkou. Představíme si i aktuální archívní medoviny a dozvíme se, jak se medovina archivuje. Během večera budete mít opět možnost se ptát prostřednictvím chatu na věci, které vás zajímají. Odkaz na stream. Nezapomeňte si nastavit připomenutí a odběr našeho YouTube kanálu Medovinárna.
Záznam streamu z Medárny Hrádek
V úterý 11. května proběhl živý přenos z Medárny Hrádek, který jsem si opravdu užil. Ve skoro 1,5 hodinovém videu se dozvíte spoustu zajímavostí o Hrádecké medovině a obecně i o medovině přímo z výrobny.
Doplnili jsme i zásoby Hrádecké medoviny a máme i poslední kousky limitované melomely s borůvkou.
1. ochutnávka pro VIP klub se blíží - Litva, Bulharsko a Chorvatsko
Aktuálně se podařilo získat vzorky z těchto zemí, dohromady 12 druhů medovin, tak hned jak bude umožněno konzumovat i v interiéru bez testů, budou moct ti z vás zapsaní do VIP klubu přijít na ochutnávku. Úvodní večer doufám bude někdy v 1. polovině června. Jak se zapsat do VIP klubu? Pojďte s námi ochutnávat zahraniční medoviny dříve, než je zařadíme do nabídky!
A co nás čeká v dalších měsících? Spousta degustací! Doufám! Je toho spousta, co jste za poslední rok minuli. Připravíme vám speciální sety zaměřené na poslední novinky. A během léta přidáme do nabídky i medoviny z dalších ze zemí.
Plánoval jsem vyhlásit venkovní medovinový piknik v Praze, ale stále nedůvěřivě sleduji předpověď počasí. Necháme to, až se vyprší... Jen doufám, že to bude před Medardem.. ;-) zatím mám rezervovaný termín 1. června.. Potvrzující informace bych včas poslal členům Klubu přátel Medovinárny.
Měj se báječně a medově!
Jiří Pouček