Předně bych vám všem chtěl velmi poděkovat, že jste nás poslední rok podrželi a objednávali průběžně medovinu a i přes všechny komplikace stále chodili i na prodejnu. Měli jsme loni téměř na kahánku, ale i díky vám můžeme v plné síle pokračovat dále..

Po 5 letech jediný obchod s tradiční medovinou

Když jsem v roce 2016 otevíral Medovinárnu, původně ještě jako Muzeum medoviny, spousta lidí i přátel mi říkala, jaký je to bláhový nápad si v dnešní době otevírat kamennou prodejnu..! Jiní se zase divili, proč tak striktně nechci prodávat i ty "nemedoviny" s cukrem, lihem, aromaty? Když je přece o ně mezi konzumenty takový zájem a ty značky znají..?! Mnozí nevědí a neřeší, co pijí, stačí, když se to jmenuje medovina.. Proč tlačím něco, co lidé neznají? Stál jsem si ale tvrdě za svým rozhodnutím a hodnotami.

Původní záměr s muzeem a expozicí se nepodařilo dokončit a jelikož jsme začali růst a všichni zákazníci chtěli stejně primárně ochutnávat a nakupovat, najednou nebyly už ani volné prostory na expozici a vše zaplnil sklad. Proto jsme pro podnik zvolili i nové jméno Medovinárna.

Jelikož jsme koncept postavili na ochutnávkách, tak jsme velmi rychle u tisícovek zákazníků zpopularizovali mnoho dosud neznámých značek medovin a to nejen v Praze i po celém Česku. Mnohé z nich proudí i přes náš e-shop do zahraničí, nově i za velkou louži. Mám z toho osobně velkou radost, že můžeme dát světu vědět, že i tady v Česku máme opravdu dobré a kvalitní medoviny. Když tu stojím v Medovinárně za pultem a dívám se na plné regály s úžasnou medovinou, o které se mi před 5 lety možná ani nezdálo, tak bych se opravdu nechtěl celé dny dívat na lahve, které nepovažuji za medoviny. Co bych vám o nich vyprávěl? A jak byste to vnímali? Mě osobně by taková Medovinárna nebavila, dost možná by mi to i lámalo srdce... 

Jsme rádi, že celou dobu oceňujete, že si striktně stojíme za kvalitou a poctivou výrobou. A i nás pak práce těší, když jste 100% spokojení s naším obchůdkem

Zakládáme si na osobních vztazích s výrobci 

Před 7 lety byste v Praze na tradiční medovinu skoro nenarazili. Pokud ano, tak spíš na tu "nemedovinu". A přitom po celé republice již desítky menších výrobců kvasily skvělou medovinu.

Pamatuji si v počátcích na kontakty s některými velkovýrobci, kteří za sebe poslali obchodního zástupce nebo jen mailem velkoobchodní ceník, ale do výroby ze zásady nikoho nepouštěli. Mnohdy nám ani nechtěli nic dodávat, když jsme je doslova otravovali detailními otázkami k výrobě! Něco skrývali?

Naopak u drtivé většiny medovinařů jsem měl dveře otevřené a postupně jsem se dozvídal úplně vše, co jsem chtěl o jejich medovinách vědět a mohl si v hlavě srovnávat různé přístupy a rozumět pak i odlišným výsledkům v chuti i charakteru medovin. Tisíce ujetých kilometrů, stovky hodin jsem investoval do toho, abych se seznámil s produkcí jednotlivých výrobců, podíval se do výroby a mohl vám předávat jedinečný příběh každé lahve. Zařadit nového dodavatele do nabídky Medovinárny proto nějaký ten měsíc trvá. Se všemi výrobci mám po těch letech nejen skvělý obchodní vztah, ale s mnohými i přátelský. Myslím si, že v tom oboru to ani jinak dělat nejde.

V roce 2016 se podařilo přispět ke změně vyhlášky o medovině

Skoro nikdo už nevěřil, že se tahle záležitost jednou někam posune a odlišíme tradiční medoviny a zlepšíme kvalitu české medoviny na trhu. Že doženeme Slovensko a další země... Tehdy se mi dokonce někteří výrobci smáli, jak si naivně myslím, že se 25 let po revoluci něco ještě podaří změnit. A jelikož pod medovinou bylo možné vyrobit skoro cokoliv, což byla nepěkná vizitka Česka, rozhodl jsem se hledat cestu, jak přispět ke změně.

Od počátku, co jsem se začal věnovat medovině, jsem chtěl být v kontaktu s největšími odborníky na medovinu (zejména pan Lstibůrek, Dupal, Pleva, Báchor a mnozí další výrobci) a za to jsem jim velmi vděčný. Děkuji! Během poklidných vánočních svátků roku 2015 jsem se náhodou v poslední okamžik dostal k připomínkovému řízení nové vyhlášky o nápojích. Pamatuji si, že jsem během pár dní vyburcoval mnoho výrobců a zasadili jsme se společně o to, aby se partie vyhlášky týkající se medoviny doslova v poslední minutě přepsala a konečně došlo ke změně kupředu. Připravované změny totiž nebyly vůbec dobré. Výsledek je sice určitý kompromis, ale od roku 2018 je pro spotřebitele konečně rozlišeno, co je poctivá medovina a co ta průmyslová (konzumní) - nyní označovaná jako dezertní medovina - s přídavkem cukru, lihu, umělých aromat a barviv = prostě umělý sladký nápoj bez chuti medu a přírodních přísad. Než pak byla celá vyhláška schválena a začala platit, uplynuly ještě skoro další 3 roky. Ale sláva, podařilo se !!

Medovina je stále populárnější

Poslední roky se medovina stala zajímavým prodejním artiklem pro mnoho prodejců. Je to dobrá změna. Ale třeba tohle je vtipné.. Když jsem se před rokem zastavil pro něco k PC v Alze, tak jsem si říkal, že už prodávají úplně vše, jen ta medovina jim tam chybí. A je to tady! :D Už i Alza prodává medovinu. Ale co se nestalo, řadí ji mezi likéry. Ouvej a zrovna Hřebečskou! Ale je to typický příklad toho, jak někteří velkoprodejci fungují. Jé, medovina, tu ještě nemáme, pošlete velkoobchodní ceník, popisy dáme copywritterovi, nafotíme a prodáváme... Sice tomu moc nerozumíme, ale prodáváme. Nicméně je všeobecně přínosné, když se prodává pravá medovina a lidé se ji naučí kupovat a rozlišovat ;-) Horší je, když vedle toho stále vidíte internet plný 50 odstínů dezertních (ne)medovin s cukrem a aromaty... Například asi před 10 lety byla firma Medovinka, s.r.o. zapsána v České knize rekordů a kuriozit jako výrobce nejvíce druhů medovin (26). Ono se asi více aromat vhodných pro medovinu v té době nevyrábělo..? Ups :)

Takových úžasných druhů medovin na přírodní bázi se u nás vyrábí! Zejména poslední 2 roky jsme v České republice udělali opravdu velký skok co se rozmanitosti výroby medoviny týče. Takže proč ty náhražky?

Cílem Medovinárny není mít v nabídce všechny medoviny, ale předně ty nejkvalitnější, vyráběné tak, jak se medovina vyrábět má (tedy bez přidaného cukru a umělých aromat) a samozřejmě z nich ty, které vám nejvíce chutnají. Myslím si, že naše nabídka je nyní tak široká, že i ze 150 druhů medovin je těžké si vybrat :) Chceme být i nadále největšími odborníky a naše směřování není potřeba měnit. Budeme pro vás dále pátrat po nových výrobcích medovin a prověřovat je a rozšiřovat s vámi povědomí o naší české, ale i zahraniční medovině. Mnozí, co sledujete moje medovinové články pravidelně, už víte, že se chystá spousta novinek ze zahraničí. Ale jak jsem už zmiňoval výše, všechno má svůj čas...

Jsem rád, že jste našimi zákazníky právě vy, kteří hledáte v prvé řadě kvalitní produkty. Vážím si toho! Je potřeba, aby takových lidí v dnešní době bylo všeobecně stále více.

Narozeninové XL mojito 1+1 zdarma pro vás

Jelikož je páteční oslava již obsazená, tak můžete naše narozeniny přijít oslavit třeba někdy jindy se skvělým medojitem (medovinovým mojitem), které si můžete zajistit do 30. června za polovinu!

Na závěr osobně znovu děkuji, že jste s námi a těším se na opětovné setkání u nás v Medovinárně při kalíšku skvělé medoviny. Při nákupu u nás nenaletíte ne-medovinám:)

Přeji krásné medové léto!

Za tým Muzea medoviny - Medovinárny
Jiří Pouček

P.S. V týdnu od 5. do 11.7. budeme mít zavřeno z důvodu státních svátků a natáčení filmu v naší ulici. Rozesílání e-shop objednávek ale proběhne pravděpodobně ve středu 7.7. Děkuji za pochopení.

Obrázky k článku