Medovina ze Včelařství Balaštík

Začátkem července po plánované dovolené na Moravě jsem se rozhodl aspoň na 1 den zajet přiložit ruku k dílu jako dobrovolník v obcích zasažených tornádem. Při cestě na jih jsem chtěl vyzvednout nové medoviny od Petra Balaštíka v Mutěnicích, na které čekám už více jak půl roku (musely pořádně dozrát). Kromě klasického medové vína z květového medu, tak máme v nabídce úplně okouzlující borůvkovou medovinu. Medoviny jsou vyráběné studenou cestou a mají úplně geniální rukopis vinařské oblasti a nádech vinných sklepů. Nejdříve máte dokonce na první přivonění a doušek pocit, že pijete víno. Ale ne, je to opravdu medovina, kvašená pouze z medu, nejvyšší kvality z vlastního medu. Borůvkové víno je kvašené se šťávou z kanadských borůvek pěstovaných přímo v místní farmě.

Moravská medovina

Také jsem měl v povědomí, že mám na jižní Moravě ještě jednoho výrobce, kterého jsem loni na podzim během lockdownu už nestihl navštívit. Nějak jsem si špatně zafixoval, odkud pochází a myslel jsem si, že je Moravská medovina z Ratíškovic. Hledám kontakt a najednou koukám a ona to je Moravská Nová Ves! Hned mi hlavou problesklo, že je možná po medovině, pokud byli zasaženi běsněním živlu. Tak panu Pálkovi píši, jak je tam tom, zda má nějaké škody a zda nepotřebuje sám pomoct. Naštěstí tornádo minulo jeho sklípek a rodinný dům v MNV o pár stovek metrů. Jeho další sklípek v Mutěnicích ale přišel o střechu. Tornádo poničilo značně jeho meruňkový sad. Ztráty, které plně asi nikdo nenahradí. Mnozí lidé však zůstali úplně bez střechy nad hlavou a co se dělo, člověk naplno pochopí opravdu až na místě.

V Moravské Nové Vsi jsem byl vřele přivítán a byl jsem z toho setkání velmi potěšen. Měl jsem možnost hned ochutnat všechny medoviny, podívat se do rekonstruovaného sklepa. 4 druhy medovin jsem  pro Vás vybral k prodeji v Medovinárně. Jako podporu výrobci je nabízíme do konce července za cenu s minimální marží, až -25%. Kromě toho můžete zakoupit úplnou novinku lipovou medovinu, které se předtím ještě nelahvovala. Moravské medoviny se velmi liší sladkostí i množstvím alkoholu. Najdete mezi nimi polosuché (rakytníková a ořechová), ale i sladkou (zmíněná lipová). Zajímavá je i trnková medovina. Veškeré podrobnosti se dočtete na webu. Jan Pálka vyrábí medovinu již několik let. Tyto druhy jsou ještě vařené, ale nyní už ve sklepě kvasí medovinu za studena. Musel změnit trochu přístup, hledat jiné kvasinky, ale výsledky jsou velmi dobré a chutné. Na stáčení ale ještě musíme počkat.

Obnovení výdeje v Buddha čajovně v Praze

Na dočasnou dobu, než budeme schopni zajistit plnou otevírací dobu, jako před covidem, tedy 6 dní v týdnu, je opět možné vyzvednutí vašich objednávek v Buddha čajovně v Myslíkově ulici a to 7 dní v týdnu. Pokud tedy někomu nevyhovaly 3 výdejní dny Medovinárny, může nyní za drobný příplatek využít toto místo.

Připomínám čtvrteční degustaci slaďoučkých litevských medovin - 22.7., na kterou doporučuji přihlášení předem kvůli omezené kapacitě.

Přeji krásný a úspěšný týden!

Jiří Pouček
Váš medovinárník

Obrázky k článku