To je medovina?!

Znám ten údiv mnoha lidí, kdykoliv před ně položím na stůl nějakou typickou španělskou medovinu v lahvičce "od piva". Asi jsme si tím prošli všichni, včetně mě. Tyhle medoviny, které vám představím, u nás v Česku totiž nikdo dosud nevyrábí. V našich končinách máme trochu jinou tradici, ikdyž v nejvzdálenějších dobách minulých byl tento typ medoviny tím prvním, který člověk vyráběl. Právě v zemích jako je Španělsko nebo Mexiko či v dalších zemích střední a jižní Ameriky, kde byste medovinu asi nehledali, ji přesto vyrábějí. Ale úplně diametrálně odlišného charakteru. A stále je to medovina. Španělsky se medovině řekne hidromiel [čteme bez h, tedy idromjel].

Hidromiely Odin patří do kategorie sezónních medovin (anglicky session mead), které jsou určeny k dřívější spotřebě než klasické zralé "tiché" medoviny. Jedná se o nízkoalkoholické medoviny s obsahem alkoholu do 10 %, jejichž výroba je rychlá a to v řádu cca 2 týdnů, protože se plní do lahví hned po prokvašení. A nikdo asi neumí tyhle medoviny lépe, než Tomás a jeho parta ve Španělsku!

Představme si tedy postupně nové medoviny, které máte nyní příležitost ochutnat a které jsou limitované edice pro tento rok.

Jarní medovina Odin (maliny + černý rybíz)

Tato limitovaná jarní řada je jedním z nejlepších výsledků výrobce a bude k dispozici pouze do vyprodání zásob! Jedná se o novou inovativní recepturu medoviny s nádechem černého rybízu a malin, s dokonale vyváženými chutěmi a 8,9 % alkoholu, které téměř nepocítíte. Precizně spojuje lehkost nízkoalkoholických medovin s příchutěmi typickými pro tradičnější tiché medoviny. Ohromující výrazná chuť ovoce vás bude vybízet otevřít další lahev.

Letní medovina Odin (jablko + hruška)

Naopak letní medovina je inspirovaná typickými normanskými nápoji, jako je perry, v kombinaci s asturskými nápoji, jako je cider. Hrušky a jablka jsou v této medovině k nepřehlédnutí tak, jako byste si přirozeně vychutnávali samotné ovoce. Dá se říct, že tento zajímavý nápoj je díky použití jablečného a hruškového moštu s medem vlastně napůl cesty mezi medovinou a ciderem. Obsah alkoholu je mírnější, pouze 6 % a díky tomu je medovina velmi dobře, až nebezpečně dobře, pitelná.

Jarní i letní medovina jsou ve stylu melomela, což je specifický název pro medoviny, které obsahují ovoce. Všechny sezónní medoviny doporučujeme vždy vychladit na teplotu cca 10°C a je vhodné lahvičku před konzumací otočit a promíchat. Medovina neustále pracuje a kalnější ráz je pro ni typický, stejně tak jemná perlivost. Tlak v lahvi se pohybuje kolem 1,5 barů, což je polovina hodnot šumivých vín a medovin.

Vedle těchto novinek bych rád zmínil, že medovina Hela má novou recepturu a za mě ještě lepší! Takže ji všem doporučuji přechutnat. Pokud jste úplní nováčci, neměli byste vynechat základní řadu Odin a Loki.

Sezónní zvýhodněný párty set 8ks

Abychom vám ujednodušili nákup a užili jste si všech příchutí, využijte nákupu výhodného setu: 4x neoblíbenější Loki + Odin, Hela a 2 aktuální limitovky.

Neváhejte s objednávkou. Za pár týdnů mohou být nové limitované řady pryč.

Mnohé z nás zaskočil rychlý konec léta, ale díky tomu můžete zaskočit do Medovinárny anebo objednat medové pití na zahřátí a lepší náladu. Za mě nejlepší řešení pro zamračný den či pochmurný večer:) Můžete si třeba při Odinech prohlížet fotky a připomínat super zážitky z léta.

Jiří Pouček
Hlavní medovinárník

P.S. Limitované řady nejsou určeny pro velkoobchod, máme jich pouze omezené zásoby.

Obrázky k článku