Letní medovinové kvízy každé úterý večer. Startujeme již 1.7. se vstupem 1+1 zdarma
- 30. června 2025
Každé úterý od 18:00 vás čeká krátký znalostní kvíz a slepá ochutnávka 3 vzorků za úplně symbolickou cenu 150,- a ještě můžete vyhrát lahev medoviny.
Na léto jsme vám nachystali jedno zajímavé obohacení naší Medovinárny. Poslední dobou jsou stále oblíbenější hospodské kvízy, ale my chceme, abyste se co nejvíce dozvěděli o medovině a naučili ji poznávat. Zjišťujeme, že číst dlouhé články a newslettery pomalu přestává být v kurzu. A tak si dáme malý kurz, resp. kvíz.
Dostanete 10 znalostních (teoretických) otázek z oblasti medoviny a 3 vzorky, tedy praktické otázky. Za každou správnou otázku můžete získat 1 bod, za praktické 3x5 bodů. Teoretické otázky mohou zahrnovat otázky týkající druhů medovin, postupu výroby, složení, detaily o výrobcích. Cílem praktické části bude napsat nejvíce informací, které lze vyvodit z barvy, vůně a chuti medoviny.
Soutěžící, který získá nejvíce bodů, si odnáší zajímavou lahev jako odměnu. Pokud vás bude víc, budeme pokračovat rozstřelem a dalšími otázkami.
Trvání kvízu bude cca hodinu. Uvidíme, jaká bude návštěvnost, zájem, veselí a podle toho během července případně uzpůsobíme čas zahájení a otevírací dobu. Případně i náročnost:)
Již zítra je na 1. kvíz vstup 1+1 zdarma. Vemte kamaráda, kamarádku a přijďte!
Přihlášení na našem webu v sekci Degustace!
A jaké otázky třeba dáme do kvízu? Uměli byste zodpovědět správně tyto?
Mezi jakou kategorii medovin řadíme medovinu ze slunečnicového medu?
a) letní medovina
b) vícedruhová medovina
c) jednodruhová medovina
anebo Medovina velmi čiré světlé barvy s téměř nepatrným žlutým odstínem vám napoví, že
a) je vyrobena studenou cestou z květových medů
b) je vařená s přídavkem bylin
c) obsahuje velmi málo alkoholu
Je to moc těžké nebo víte na první dobrou? Těšíte se na odměnu?
Světový den medoviny
Stejně jako loni pořádáme i letos u příležitosti Mezinárodního dne medoviny na přelomu července a srpna 31. 7 - 2. 8. Speciální ochutnávkové dny, kde na vás čeká až 30 druhů medovin. Zakoupený poukaz můžete čerpat 3 dny od čtvrtka do soboty, nemusíte dát vše naráz:) Více informací v sekci Degustace na e-shopu.
Medovina v létě?
Medovina se pije po celý rok, ale v horkém létě doporučuji zamyslet se více nad výběrem. Volil bych méně sladké medoviny, polosladké - polosuché. Na letní posezení jsou skvělé také frizzante medoviny anebo nízkoalkoholické medoviny (např. španělské Ódiny). Medovinu vychlaďte na teplotu kolem 10°C, můžete přidat i kostku ledu. Medovina není k opíjení se, ale k vychutnávání. Poseďte s přáteli a otevřte si více lahvinek a koštujte. K tomu lehké pochutiny jako čerstvé sýry, polotvrdé až tvrdé sýry, kvalitní šunky. Pikantnější klobásky nebo výraznější pokrmy zkuste nakombinovat s ochucenými medovinami. Samozřejmě ke každému jídlu vždy dostatek zeleniny nebo šťavnatého ovoce ze zahrádky, sadu nebo v bio kvalitě. A hlavně pijte i vodu!
Ke grilu bych volil spíše chuťově výraznější medoviny, kořeněné (Staročeská medovina barrique) nebo medoviny z tmavého bobulového ovoce či červené vinné medoviny. Naopak k rybě bych doporučil polosuchou medovinu maximálně s jemným přídavkem koření či bylin. Vždy ale při výběru vhodné medoviny záleží druhu masa, způsobu přípravy, množství a druhu použitého koření, omáčkách atd. Je dobré mít doma větší zásobu medovin pro různé příležitosti;-)
Chystáte větší akci? Vyberte si z mnoha baginboxů, které jsou pohodlnější pro letní pikniky a grilovačky (Medovina z Malých Karpat).
Krásné léto přeje
Jiří Pouček
Hlavní Medovinárník