Frizzante vs. perlivé vs. šumivé medoviny

V pojmech je zmatek a legislativa je někdy zmetek :)

Frizzante (neboli perlivé) medoviny se vyrábí přidáním CO2 do hotové medoviny. Perlivost frizzante medoviny je přibližně poloviční než u tradiční šumivé medoviny, kolem 1,5-2 barů. Jsou dobrým mezistupněm pro ty z vás, kteří si nejste jistí, zda vám bublinky v medovině budou sedět. Přecejen je perlivá medovina celkem nový produkt, se kterým se za posledních pár let tolik zákazníků ještě nesetkalo. Ale oblíbenost frizzante vín letí strmě vzhůru, takže očekávám, že milovníky medových vín může podobně příjemně oslovit i perlivá medovina.

Zajímavým způsobem připravují frizzante medovinu Bubble Bee ve slovenském Apimedu. Zachytávají přímo oxid uhličitý unikající při kvašení jejich medovin a jím následně dosytí medové frizzante. Při kvašení totiž neuniká jen CO2, ale spousta aromatických látek, které výsledný nápoj ještě vylepší. 

S perlivou medovinou se mnozí setkali zatím jen, když perlení v medovině vzniklo neplánovaně a medovina, která nebyla filtrovaná ani konzervovaná, se prostě jednoho dne "rozjela"...  A ne vždy to skončí dobře..:D

Naopak šumivá medovina se vyrábí druhotným kvašením v lahvi, tudíž je výrobní proces výrazně náročnější než výroba frizzante medoviny. A výsledná cena je většinou až dvojnásobná. Postupů je několik, buď se vyrábí ze sladší medoviny anebo se hotová medovina dosladí cukrem. Následně se znovu přidávají kvasinky a běží druhý kvasný proces, který vytvoří tlak v lahvi vyšší než 3 bary a zvýší i množství alkoholu. Medoviny jsou pak plněny do mohutnějších lahví a opatřeny hřibovitou zátkou, což u perlivých medovin není třeba.

Frizzante medoviny vás osvěží jedině, pokud si je patřičně vychladíte. Osobně doporučuji cca 7-10°C, jinak to opravdu nebude fungovat. Vůbec nevadí si do sklenky přidat čerstvé ovoce, ideálně z vlastní zahrádky nebo ze sadu. S ovocem na steroidech bez chuti ze supermarketu to nevylepšíte. Pokud by vám medovina přišla příliš sladká nebo hodně silná, můžete si udělat lehký střik a přidat jemně perlivou vodu. Nicméně si myslím, že obsah alkoholu u aktuálních frizzante medovin od 9 do 11,5% byl výrobci zvolen velmi rozumně.

Výhodný karton medovin s bublinkami

Zatím v nabídce výrobců medovin nenajdeme moc druhů perlivých medovin a tak jsem si řekl, že výhodný karton doplním jednou opravdovou šumivou medovinou, kterou vám vozíme až ze Slovinska. Můžete si pak porovnat, zda rozeznáte podle charakteru perlení, zda máte ve skleničce perlivou nebo šumivou medovinu. Odborník by to prý poznat měl :) A s Medovinárnou se můžete stát odborníky přes medovinu. Stačí pravidelně sosat medové moky a číst naše články.

Výhodný set 5 perlivých + 1 šumivá medovina se slevou 15% a dopravou zdarma!

Složení setu:

  • 1x Kubešova medovina - přírodní - frizzante 0,75 l (Jan Kubeš) - Medovina kvašená studenou cestou z květových medů je světle zlatavé barvy. Ve vůni dominují květy podbarvené limetkou a mučenkou. Chuť osvěžující medová a hravá.
  • 1x Medové Frizzante Bubble Bee - bílé 0,75 l (Apimed) - Jemně perlivý nápoj vyrobený z nejlepších druhů slovenského květového medu. Zářivá barva a hravé bublinky vás už při prvním doušku okouzlí dokonale svěžím chuťovým zážitkem.
  • 1x Frizzantino 0,75 l (Včelco) - Jemně perlivý alkoholický nápoj vyrobený fermentací letního nektarového medu a hroznových šťáv. K výrobě je použito více odrůd, jejichž základem je Chardonnay z Blatničky. Kvašené na slupkách modré odrůdy Dunaj.
  • 1x Medové Frizzante Bubble Bee - růžové 0,75 l (Apimed) - Jemně perlivý nápoj vyrobený z nejlepších druhů slovenského květového medu a rybízové šťávy. Šťavnatá chuť a jiskřivé bublinky vás už při prvním doušku polechtá na jazyku a překvapí svou svěžestí.
  • 1x Kubešova medovina - černý rybíz - frizzante 0,75 l (Jan Kubeš) - Medovina vyráběná studenou cestou z medu a černého rybízu. Medovina granátově červené barvy. V aromatice dominuje černý rybíz a drobné bobulové ovoce.
  • 1x Šumivá medovina - kaštanová - sladká 0,75 l (Marko Cesar) - Šumivá medovina je vyráběna podle slavného francouzského postupu kvašením v lahvi. Originální medovina je vykvašená z kaštanového medu.

Věřím, že si perlivé i šumivou medovinu užijete a když je všechny hned nevypijete, určitě je hoďte do chladu a můžete je otevřít později při nějaké slavnostní příležitosti.

Hledáme do týmu další srdcaře!

  • Aktuálně hledáme posilu na prodej v prodejně, neboť jeden z našeho týmu nemůže kvůli zranění delší dobu pracovat. Hodil by se nám někdo, koho by bavilo 1-2 podvečery prodávat medovinu, třeba po své práci, která může být někdy monotónní. U nás je bzukot a kontakt se skvělými zákazníky dělá z práce zábavu. Spolupráce nemusí být jen krátkodobá.
  • Současně hledáme grafika, kterému bzučí nápady v hlavě a pomohl by nám s grafickými materiály a vizuální identitou.
  • A v neposlední řadě markeťáka, který rozumí našemu sortimentu a pomůže nám vyladit prodejní kanály - google produkty, PPCčka, Facebook reklamy apod. má tyhle technologie a novinky kolem nich pod palcem a ví, kam kliknout, co kde nastavit, aby to mělo měřitelné výsledky.

Poslední 2 roky jsem již rezignoval na to hledat "náhodné lidi venku" a vždy se mi ozve někdo z vás zákazníků a to je super, protože jste srdcaři a bez srdcařů náš tým nemůže fungovat! Tak třeba to zafunguje znovu... ;-)

Přeji krásný zbytek léta (ale ne zas tak horkého, abyste zanevřeli na medovinu! :D)

Jiří Pouček
Medovinárna

Obrázky k článku