Přátelé Medovinárny,

přiznám se, že jsem v lednu hodně odpočíval po náročné vánoční sezóně a někteří z vás se již ptali, zda budou nějaké degustace a novinky... ve finále jsem nestačil vyhlásit ani únorovou klubovou degustaci:/ Nicméně v lednu nebyly ani žádné novinky od výrobců a teprve teď skládám první vzorky na březen.

Když má být ten suchý únor, tak se tento měsíc tedy zaměříme na suché medoviny, ale i cidery. Ale v březnu si to vynahradíme!

Poděkování za vaše vánoční nákupy

Chci ještě zpětně moc poděkovat Vám všem za to, že jste si zvolili právě Medovinárnu k nákupu poctivých medovin a ciderů jako vánočních dárků. Tentokrát nás tu neskolil žádný bacil a tak prodeje proběhly bez problémů. Jediné, co nás trochu trápí v takto kritickém období zvýšené poptávky, jsou malé prostory prodejny a ve chvíli, kdy se časově seběhne expedice většího množství e-shop objednávek a příjem zboží o dodavatelů, už není na prodejně skoro kam stoupnout. Leč současná nejistá situace nás úplně nehrne k zařizování nových prostor a vyčkáváme, co následující měsíce přinesou. Ale do letošních Vánoc to určitě vyřešíme;-)

Speciální valentýnská degustace slovinských medovin - 14.2.

Slovinské medoviny patří mezi ty nejúžasnější, které jsem měl dosud možnost ochutnat. Vynikající jsou také suché medoviny, u nichž při důsledné výrobě studenou cestou neskutečně vynikne medové aroma, přestože jsou minimálně sladké. Navíc je Slovinsko proslulé výrobou šumivých medovin a těch na Valentýna ochutnáte hned několik. Přihlašte se včas na tuto výjimečnou degustaci.

Degustace českých ortodoxních ciderů - 21.2.

Degustace je určena pokročilejším zájemcům a nebo všem těm, který mají rádi nové i tradiční způsoby výroby ciderů v různých variantách a kombinacích a nebojí se, pokud je cider suchý a třeba i kyselý 😄. Místa hodně rychle ubývají, takže si co nejdříve rezervujte účast.

Březen již 100% sladký - klubová degustace 2.3.

Na březen se již chystá několik novinek, mezi nimiž ze Včelařství Třasoňovi představím zejména Knížecí medovinu (ročník 2018), na jejíž výrobu bylo použito přes 50% medu. Dále ochutnáte Archívní s vanilkou (ročník 2015) anebo višňovou medovinu kvašenou s lipovým medem (ročník 2018). Marcel Třasoň se zaměřuje dlouhodobě vyzrálé medoviny, které již nevyžadují stabilizaci a filtraci. Ilustrační fotografie článku ještě více napoví, na co se můžete v březnu těšit! Ano, bude i medové pivečko :-)

Rezervace na březnovou klubovou degustaci v předstihu.

Před pár dny jsem osobně navštívil 4 slovenské výrobce medovin a načerpal spoustu nových informací o výrobě a o tom, co se u nich chystá. Ve Včelcu rozšiřují prostory a připravují nové barrique Včeloviny. V Apimedu jsem se dozvěděl, že všechny višňové a rybízové medoviny jsou dozrávané v dubových sudech. Tato informace se vůbec k zákazníkům nedostala, protože není nikde publikována. Více podobných aktualit se dozvíte ve čtvrtek 2. března.

Pár slov na závěr k nabídce a směřování podniku

Již od podzimu cítíme, že vzhledem k finanční situaci velké části zákazníků klesá zájem o dražší a zahraniční medoviny; tedy kromě slovenských, které máme ve špičkové kvalitě za stále velmi příznivé ceny. Musíme se tomu přizpůsobit a tak i těch novinek ze zahraničí bude bohužel letos mnohem méně.

Další věc je možná větší problém, ale menší výrobci mají často problémy s výrobou a tak nám během podzimu téměř polovina dodávek nebyla dodána v požadované kvalitě a mnohé medoviny jsme museli reklamovat a vracet. Mrzí nás pak negativní reakce a reklamace zákazníků, pokud problém včas neodhalíme. Je ale nemožné otevírat každou novou šarži. Výrobce, kteří mají opakované potíže, z nabídky postupně vyřazujeme a doplníme novými nebo těmi, které jsme třeba poslední dobou trochu opomíjeli. Každý z nás si chce každou svoji medovou sklenku vychutnat!

V roce 2023 se tedy ještě přísněji zaměříme na kvalitu a v nabídce ponecháme jen ty úplně nejlepší medoviny a cidery.

Omezená provozní doba z důvodu nedostatku personálu

Stále hledáme novou posilu do týmu, aktuálně na částečný úvazek 2-3 dny v týdnu. Hledáme někoho na dlouhodobou spolupráci se zkušenostmi z vinárny, vinotéky, kavárny nebo čajovny a hlavně s chutí stát se odborníkem na medovinu a cider. Chceme vám nabídnout pouze nejlepší obsluhu podniku a dokud se nám to nepodaří, bude otevírací doba zkrácená na 2 dny v týdnu (úterý a čtvrtek 13-19h), neboť to naše časové možnosti jinak neumožňují.

Těším se na setkání s Vámi na prodejně nebo při degustacích. Se mnou osobně se většinou potkáte ve čtvrtek. Cidery vás naopak zase nejlépe provede Šárka, kterou zastihnete nejčastěji v úterý.

Jiří Pouček
Hlavní medovinárník

Obrázky k článku