Tenhle newsletter jsem začal psát už před 2 týdny, ale dobře se to plánuje, když se pak v Norsku ztratí paleta medovin:( Naštěstí se našla, ale na druhé straně Norska a tak se ji podařilo dostat do Česka až takhle na poslední chvíli před Vánocemi.

Ale nejdříve ty naše medové skvosty!

Letos spatřilo světlo světa pravděpodobně první české komerčně vyráběné šumivé medové víno, které bylo kvašené tradiční šampaňskou metodou v lahvích v Medárně Hrádek. Plně ruční výroba přinesla velmi dobrý výsledek. Šumivé medoviny jsou určeny pro ty nejvýznamnější okamžiky.

Dalšími novinkami nás vyzásobil Jiří Smolík a to úplnými medovými bobulkami - borůvkovou a malinovou medovinou. Malina vylétla studenou cestou až na 16% alkoholu, takže je o pár kaček dražší kvůli spotřební dani. Ale obě za to stojí a vy se s nimi doslova utopíte v ovocné chuti.

Od Marcela Třasoně máme taky nálož (před)vánočních novinek. Letos totiž lahvoval opravdu hodně druhů medovin a hlavně spoustu archívních ročníků. Mezi nejsladší patří samozřejmě knížecí medovina, ve které je použito přes 50% medu. Letošní speciál z dubového sudu zrál v 2 roky v rumunského sudu, ale ze sudu je také 7letá polosuchá keltská medovina. Unikátní je medovina kvašená z melecitózních lesních medů. Ještě musím zmínit novou polosladkou bezovou medovinu a samozřejmě příjemně slaďoučkou přírodní vánoční medovinu.

Všechny jsou vyráběné studenou cestou, samozřejmě vyjma lesní medoviny. Což je pochopitelné, protože jinak než horkou vodou cementový med z pláství nedostanete. Proto má medovina také hodně tmavou barvu a chuť celé medové plástve.

Kvas z drsného severu

Kromě několika již dříve představených norských medovin (jako Katla, Midgard či Fire and Blood) jsme vám přivezli dalších 10 aktuálních šarží! Ano, tolik:) Jak už jsem psal kdysi, v Mjøderiet se zaměřují převážně na menší várky, unikátní druhy, rádi experimentují, kombinují, občas překombinují, takže s nimi bude stále co ochutnávat a v bujaré náladě.

Mezi novinkami poslední doby najdete 2 nízkoalkoholické medoviny (Deep Forest a Megamix 2024), 5 klasických (např. The Meadicine nebo Bluberry Waffles), jednu šumivou (Høytid) a 2 speciální vánoční medoviny (Cherry Xmas a Glød). Bohužel ceny ale během 2 let vylétly strmě nahoru, tak snad to dáte...

Dnes pořádáme řízenou degustaci a je ještě pár volných míst..

Vůně irské whisky

Převážně suché až polosuché medoviny najdete v produkci medovinařství Kinsale Mead v irském Corku. Kromě Atlantic Dry z pomerančového medu a jejich barelových variant a 2 stálých ovocných řad, přibude do sbírky letošní žhavá novinka: medovina Dark Forest ze španělského lesního medu dozrávaná v americkém dubu po irské whisky. Kruh chutí se tím krásně uzavřel. 

Nejbližší degustace

Před vánocemi u nás v sobotu 21.12. proběhne ještě degustace ciderů. Dále připomínám jedinečnou degustaci druhových medů a medovin, která proběhne v pátek 27.12. a také tradiční Novoroční přípitek a degustaci (nejen) šumivých medovin ve čtvrtek 2.1.2025.

A úplně bych zapomněl, že je po dlouhé době nalahvována i Ginger medovina od Včelca - má teda výjimečně ostrý říz :D

Otevírací doba a garance doručení do Vánoc

Až do pondělí 23.11. máme otevřeno od pondělí do soboty od 13 do 19h. Během vánočních svátků od 24.12.2024 do 1.1.2025 bude otevřeno pouze v pátek 27. a v pondělí 30.12.!

Poslední termín odeslání a uhrazení objednávky s garancí doručení do Štědrého dne je

  • pro Messenger pondělí 16.12. do 10:00
  • pro Zásilkovnu středa 18.12. do 9:00
  • později vložené objednávky samozřejmě také odešleme, ale neručíme již za doručení do Štědrého dne.

Krásné a hlavně konečně bílé Vánoce přeje

Jiří Pouček
Hlavní Medovinárník

Obrázky k článku