Blesk testoval medoviny - Ve slovenské medovině nalezeny antibiotika. Koupíte ji běžně na vánočních trzích
- 9. prosince 2016
Potravinový Sherlock deníku Blesk nás na podzim 2016 oslovil, abychom pomohli rozklíčovat kvalitu medovin běžně dostupných na trhu.
V rámci testování medovin deníkem Blesk probíhalo senzorické hodnocení medovin, ale i základní laboratorní rozbory. Testovány byly pouze medoviny, které se běžně prodávají v maloobchodní síti (řada výborných tradičních medovin od menších a středních výrobců tak chyběla). Zkoumalo se, zda nás výrobci nešidí na objemu, množství alkoholu, ve složení, zda používají deklarované konzervanty, barviva. Barbora Kabátová (zmíněný Potravinový Sherlock) se toho úkolu ujala velmi zodpovědně a pečlivě - to nás hodně potěšilo.
Už jsem to říkal i psal několikrát, ale hodnotit chuť a vůni medovin, které nebyly vyráběné z tradičních surovin, ale s náhražkami, je úkol, kterého se nerad účastním. Nicméně je potřeba někdy na rovinu říct, co si myslíme, aby se to dozvěděla také veřejnost. Většina lidí moc netuší, jak se medovina vyrábí, co do ni patří a nepatří, a tak to v tomto případě byla velká příležitost změnit povědomí věřejnosti. Bohužel 8 z 11 hodnocených medovin, které byly zakoupené v běžných obchodech či e-shopech, byly doslazované, některé jen trochu, některé zcela výrazně. Většinou se to pozná v chuti, která se značně vzdaluje od chuti medu, většinou se doplňuje aromaty, karamelem.
Už jsem to říkal i psal několikrát, ale hodnotit chuť a vůni medovin, které nebyly vyráběné z tradičních surovin, ale s náhražkami, je úkol, kterého se nerad účastním. Nicméně je potřeba někdy na rovinu říct, co si myslíme, aby se to dozvěděla také veřejnost. Většina lidí moc netuší, jak se medovina vyrábí, co do ni patří a nepatří, a tak to v tomto případě byla velká příležitost změnit povědomí věřejnosti. Bohužel 8 z 11 hodnocených medovin, které byly zakoupené v běžných obchodech či e-shopech, byly doslazované, některé jen trochu, některé zcela výrazně. Většinou se to pozná v chuti, která se značně vzdaluje od chuti medu, většinou se doplňuje aromaty, karamelem.