Vítězové letošního medového klání Medovina roku 2017: Přijďte je ochutnat!
- pá 12.5.2017
Největší medovinová akce letošního roku právě probíhá. Do soutěže o Medovinu roku bylo přihlášeno 70 vzorků. Šampionem soutěže se stala medovina ze Zahrádky od Tomíků.
V těchto dnech můžete na brněnském výstavišti až do neděle každý den od 9 do 18hodin ochutnávat všechny soutěžní vzorky z klání Medovina roku. Příští týden od úterý do pátku (vždy 14-19h) bude možné oceněné medoviny, ale i dalších několik desítek, degustovat také v Praze, v prostorech Muzea medoviny.
Vítězové a poražení?
Sám jsem v hodnotící komisi nakonec nezasedl, mrzelo mě to, ale někdo musel kontrolovat vzorky a připravovat je k roznosu degustátorům a Marek Linger zase průběžně vyhodnocoval výsledky, abysme to vůbec za celý večer stačili a hodnotitelé nemuseli čekat. A tak se přiznávám, že ochutnávám během akce až na tady veletrhu. Hlavně medoviny od domácích výrobců, které jsem dosud neměl příležitost degustovat. No jsou všechny prostě úžasné:) Moc se rád se s vámi o tyto zážitky podělím..
Musím říct, že výsledky některých vzorků, které znám a vkládal jsem do nich velké naděje, opravdu s přehledem zvítězily, například Luženská medovina - jemná od pana Slanaře, která získala 1. místo v kategorii metheglin. Dále jsem očekával vysoké umístění Přibyslavské medoviny od pana Zeleného, která získala dokonce 2 medaile (1. a 3. místo v kategorii jednodruhových medovin). Nejlepší medovinou klasickou a současně šampionem výstavy se stala medovina ze Zahrádky u Tomíků, což bylo pro všechny příjemné překvapení.
Jelikož soutěžily společně komerční i domácí výrobci, tak vám možná některá jména ve výsledcích nebudou nic říkat. Celkově skončily komerční výrobci bodově o něco lépe než domácí, ale zase ne nijak výrazně. To je celkem zajímavé.
Získalo se nám také další zajímavé statistiky, kdy lze říct, že u přírodních jednodruhových medovin a ovocných medovin v dnešní době převažuje výroba za studena, zatímco u kořeněno-bylinkových medovin výrobci upřednostňují tepelnou cestu.
Také je již jednoznačné, že je pro českou výrobu typické přidávání koření a bylin - přes 40 ze 70 vzorků v soutěži bylo přírodně dochuceno. Přestože máme kvalitního a rozmanitého ovoce u nás více než dost, tak se výroba ovocných medovin prosazuje jen velmi pomalu. Nicméně začínají se v produkci výrobců objevovat i méně běžné druhy medovin: cysery (kombinace medu, vody a jablečného moštu) anebo kombinace vinných moštů a medu (Včelařství Vorlíček).
V soutěži byly medoviny, které by si zasloužily samostatnou kategorii, ale podobných vzorků přišlo vždy jen několik, v případě bragotu (tzv. medovina na půli cesty k pivu) jsme dostali jen jednoho zástupce.
Soutěž nemá poražené, protože až na několik vzorků, které měly jisté drobné vady, byly všechny hodnoceny nadprůměrně. A musím se přiznat, že jsme kritéria nastavili velmi přísně, na rozdíl např. od podobné soutěže na Slovensku.
Výsledky soutěže Medovina roku
Šampion výstavy
Š |
Roman Macholda |
Medovina - Zahrádka u Tomíků |
vařená |
2016 |
Klasická medovina
medoviny vyrobené kvašením z vody a medu
1 |
Roman Macholda |
Medovina - Zahrádka u Tomíků |
vařená |
2016 |
2 |
Josef Gabriel |
Medovina ze včelařství Gabriel |
za studena |
2015 |
3 |
Josef Tobolka |
Medovina Zlatá |
vařená |
2015 |
Klasická medovina - jednodruhová
Medoviny vyrobené kvašením z vody a druhového medu.
1 |
Miroslav Zelený |
Přibyslavská medovina - lesní |
za studena |
2013 |
2 |
Mohelník Jiří |
Medovina - lipová |
za studena |
2014 |
3 |
Miroslav Zelený |
Přibyslavská medovina – jarní |
za studena |
2013 |
Kořeněno-bylinná medovina - metheglin
Medoviny vyrobené kvašením z vody a medu, s přídavkem koření a bylin.
1 |
Vladimír Slanař |
Luženská medovina - jemná |
za studena |
2015 |
2 |
Dana Veverková |
Medovina bylinná hořká |
vařená |
2016 |
3 |
Miroslav Věříš |
Přírodní zlatá medovina |
vařená |
2016 |
Ovocná medovina - melomela
Medoviny vyrobené kvašením z vody, medu, ovocné šťávy s možností přídavku koření a bylin.
1 |
Pavel Veverka |
Vilíkova vášeň - višňová |
vařená |
2016 |
2 |
Kliment Alois |
Medovina s jablečným moštem |
za studena |
2015 |
3 |
Tomáš Vorlíček |
Clara |
za studena |
2013 |
Zobrazit KOMPLETNÍ VÝSLEDKY
Budu se těšit na vaši návštěvu, ať již tyto dny v Brně nebo poté v Praze!
Jiří Pouček
Muzeum medoviny