Medovinárna minulý týden oslava 7 let od otevření, letos na podzim také oslavíme 10 let od zahájení původního projektu Muzea medoviny. Ale to ještě nebudu předbíhat. Do té doby vás čeká ještě hodně medovinových zajímavostí. Čeští výrobci během léta nepřicházejí s mnoha novinkami, takže se musíme častěji poohlížet do zahraničí. Letos tak trochu dokončujeme resty v podobě výrobců, s kterými máme spolupráci rozjednanou už dlouhé měsíce, možná i více jak rok. V červnu jsme zařadili do nabídky dánské medoviny Mjødgård, které vás hodně zaujaly a rychle mizí ze skladu. Nyní v červenci máte šanci ochutnat velmi vydařené a dobře hodnocené norské medoviny Mjøderiet. 

Přehled norských novinek

Značku Mjøderiet tvoří pět zapálených nadšenců z norského Bergenu s vášní pro medovinu - starobylý nápoj, který se v posledních letech začal vracet do severských chutí. Mají různorodé zázemí pocházející z norské scény domácích pivovarů a pivních nadšenců. Ambicí Mjøderiet je revitalizovat medovinu v Norsku i na mezinárodní úrovni. Medovina je pro ně nesmírně vzrušující nápoj s obrovským potenciálem. Mjøderiet se snaží šířit znalosti, oživovat klasické styly a experimentovat s novými a dobrodružnými chutěmi.

Jednou nohou jsou ve staré medovinářské tradici, ve které se snaží vzkřísit prastaré chutě a prastaré receptury, zatímco druhou nohou jsou v nové kultuře řemeslných nápojů se zaměřením na experimentování s ovocem, bobulemi, kořením, různými úrovněmi sycení a alkoholem. Mjøderiet chce nabízet rozmanitost v kvalitě, která odpovídá jejich opravdové vášni pro tento ušlechtilý nápoj vyrobený z medu pečlivě sbíraného tvrdě pracujícími včelami. 

Od roku 2016 vyrobili v Mjøderiet více než sto várek různých druhů medovin. Abych vás dlouho nenapínal, tak zde je stručný přehled jejich aktuální nabídky medovin, které si můžete vychutnat v Medovinárně: 

  • Midgard - sladká medovina jantarové barvy a hutné chuti vyrobená ze tří druhů medu: španělského kaštanového, lokálního vřesového a horského etiopského medu
  • Katla - sladká vanilková medovina vyrobená z karamelizovaného smíšeného a 30% vřesového medu ve stylu Bochet. Katla je pojmenována po slavné islandské sopce
  • Julemjød - sladká vánoční medovina vyrobená s typickým vánočním kořením, které navodí sváteční a odpočinkovou atmosféru. V ingrediencích nechybí skořice, kardamom, hřebíček, pomerančová kůra, muškátový oříšek, anýz nebo zázvor
  • Påskemjød - polosladká velikonoční medovina vyrobená spolu s pomerančovou šťávou a kůrou
  • Eplepai - sladká medovina vyráběná spolu s jablečným moštem a dochucená skořicí a vanilkou a dozrává 1/2 roku v dubových sudech
  • Rubin - polosladká medovina pronikavě rubínové barvy vyráběná kvašením z medu spolu s malinovou a citrónovou šťávou
  • Fire & Blood - vynikající a pikantní polosladká medovina vyráběná s kombinací borůvkové, malinové a jahodové šťávy chuťově podtržená chilli a vanilkou
  • Batch #100 - vynikající sladká medovina kvašená z kaštanového medu dozrávaná 6 měsíců v Bourbon barelu. Stá vyrobená várka v Mjøderietu
  • Pasjonsfrukt je jemně perlivá polosladká a svěží sezónní medovina vyráběná spolu se šťávou z plodů marakujy

Tak doufám, že vám všem zachutnají stejně jako účastníkům oslavy výročí 7 let naší Medovinárny.

Výhodný set 

Jelikož každá z Mjøderiet medovin je něčím výjimečná, nedá si říct, která je nejlepší. Všech 9 norských medovin můžete proto zakoupit i ve výhodném setu na našem e-shopu.

Degustace norských medovin 27.7.

Ve čtvrtek 27. července vás zvu na speciální řízenou degustaci norských medovin Mjøderiet, kde ochutnáte všechny druhy a dozvíte ještě další zajímavosti o výrobě.

Cena degustace je do 10. července za speciální cenu 450,- Kč, poté 495,-, na místě 590,-. Rezervace a platbu místa proveďte přes e-shop.

2 Irské novinky Kinsale Mead

Irské medoviny značky Kinsale Mead jsme představili již loni a spousta z vás se nyní ptalo, kdy budeme mít opět jejich vynikající suché medoviny. Tak teď! Také jsme do nabídky přidali i další 2 medoviny Atlantic Dry - White Port Barrel a Irish Wildflower Mead. Jsou to medoviny už docela vysoké cenové kategorie, ale s tím bohužel nic nenaděláme.

Dočasně zkrácená otevírací doba

Bohužel jsme ze dne na den byli nuceni omezit otevírací dobu prodejnu na 3 dny v týdnu:

úterý - čtvrtek 13:00 - 19:00

Budeme se vám s Šárkou snažit následující týdny vyjít maximálně vstříc, ale více jak 3 dny v týdnu nejsme schopni společně pokrýt. Snažíme se najít další profesionální obsluhu se zájmem o medovinu a cider a současně týmové hráče. Je to nadmíru složité. V době nejvyšší letní poptávky musíme letos omezit otevírací dobu. Budeme nuceni vážně přehodnotit koncept kamenné provozovny, zejména kvůli enormním personálním nákladům často však ani neodpovídající výkonnosti a spolehlivosti lidí.

Pro nás se Šárkou i Vojtou Čížkem je potěšení každé setkání s vámi, každá objednávka kvalitní medoviny nebo cideru. Váš zájem o produkty nás drží nad vodou. Myslím, že mohu říct, že máme nejlepší zákazníky, jaké si kdo může přát a patří vám velký DÍK! 

Užívejte si krásné léto s medovinou nebo ciderem a nezapomeňte si je pořádně vychladit, protože tak chutnají nejvíce ;-)

Jiří Pouček
Hlavní medovinárník

Obrázky k článku