Jak to začalo.. od prvních lahví k Medovinárně

Má obliba medoviny způsobila, že se mi hromadily další a další vzorky a už nebylo jiné východisko, než s nimi jít ven. Do té doby jsem je servíroval jen svým přátelům během našich soukromých akcí. Vše se ale podařilo dotáhnout do hmotné podoby až v prosinci 2013, kdy jsem ve vznikající Buddha čajovně v Myslíkově ulici v Praze, u kamaráda Aleše, otevřel malou výstavku o medovině a později malý degustační salónek pod názvem Muzeum medoviny. Tenhle první pokus úplně nevyšel, brzo jsem vycítil, že celý koncept potřebuje vlastní prostory. V roce 2014 jsem začal jezdit s medovinovým stánkem po různých akcích. Lidé se pak ptali, kde medovinu koupit. Tak jsem se svými IT znalostmi nahodil jednoduchý objednávkový formulář na webu a medovina začala putovat po celé republice. V roce 2015 jsem to ale chtěl zabalit, salónek byl zavřený a co dál... mohlo to klidně skončit.

Ale náhodou jsem objevil nynější prostory v ulici Na Zderaze, zalíbily se mi a vesmír to chtěl, aby se je podařilo získat. Rekonstrukce prostor zhltla ale všechny úspory i nemalé půjčky, ale na konci června 2016 jsme konečně otevřeli novou prodejnu s barem. Byla to velká výzva! A moc jsme nevěděli, jak to dopadne. Většina mých známých, kteří v té době začali podnikat, během toho času skončila. To nebylo úplně motivující, ale mě osobně něco hnalo dopředu a říkalo: nevzdávej to. 

Co se za 3 roky změnilo

Chtěli jsme ještě v zadní místnosti zrealizovat expozici o medovině, ale jak čas plynul, ten plán se nějak stále více rozplývá v nedohlednu. Teď nás spíš občas tíží velikost prostor a potřebovali bysme využít zadní část i pro prodejnu a posezení. Z původního názvu jsme se loni přejmenovali na Medovinárnu, což je název více srozumitelnější současnému provozu. Téměř každá nezisková aktivita potřebuje dotace, v tom chodit neumíme a tak pojedeme v současném směru a medovinové muzeum snad oprášíme někdy v budoucnu. Říká se, že všechno má svůj čas.

Dá se říct, že se v podstatě v základu, v konceptu provozu prodejny a baru za 3 roky tolik věcí nezměnilo. Skvělý krok byl založit Klub přátel a nabízet degustační sety. Dobrým doplňkem pro zákazníky je nabídka stáčené medoviny. Abysme přežili léto, vymýšlíme pro vás nejrůznější drinky od mojita po medovinové tříště a naháníme k nám turisty, kde se dá.

K sortimentu medovin jsme přidali medový cider, medové likéry, pálenky z medoviny, občas se poštěstí a máme i medové pivo. K základnímu sortimentu z Česka a Slovenska jsme rozšířili nabídku o polskou, slovinskou a španělskou medovinu. Prémiovým produktem jsou šumivé medoviny. Pro řidiče a nejen pro něj, máme skvělé medové limonády.

Neustále rozšiřujeme nabídku medové kosmetiky. V prodeji medů jsme čekali větší zájem, ale rozumím tomu, že jako plátci DPH nejsme schopni cenově konkurovat včelařům na farmářských trzích a ta nedůvěra ke kvalitě medů v maloobchodní síti je mezi lidmi obrovská.

Moje základní heslo je držet se kvality, nabízet co nejlepší služby a jsme rádi, že to kladně hodnotíte. Máme od vás skvělá hodnocení na internetu. A pokud jste ho ještě nedávali, budeme rádi za nějaké ty hvězdičky navíc. 

Co plánujeme do dalších let

Pokračovat v tom, co děláme a zlepšovat se. Osobně bych chtěl mít větší rozpočet na to, abych byl schopen zajistit medoviny z dalších zemí světa. Kontaktů na výrobce máme stovky! Poptávka sice kvůli ceně není tak velká, ale aspoň pro ty skvělé degustace, které máte rádi. Také bych byl moc rád, kdyby se podařilo uskutečnit dlouho slibované zájezdy za medovinou. (Chcete jet? napište mi. Slovensko i Polsko je letos stále realizovatelné, mám možnost zajištění auta až pro 10 osob )

Co by bylo skvělé, kdyby se v dalších letech podařilo uspořádat v Praze 1. medovinový festival anebo spustit opravdu prestižní soutěž medovin, o kterou by měli zájem komerční výrobci.

Ikdyž jsme malá prodejna, administrativy je stále stejně a spíš víc než bysme považovali za rozumné, pak se někdy úplně všechno nestíhá, jak bychom chtěli. Pro mě je základem tým lidí, který pracuje a který to baví a je na něj 100% spolehnutí.

Zítra slavíme - poslední volná místa

Pokud někdo z vás ještě váhal, tak už není čas dále rozmýšlet, máme poslední volná místa na oslavu ve čtvrtek 20.6. od 17 do 21h. V 19h přípitek. Detaily a přihlášení zde.

Poslední den, kdy je možné výhodně zakoupit medovinové šampaňské

U příležitosti naší výroční oslavy a pouze ve dnech 18.-20.6.nabídneme šumivou medovinu ze Slovinska od Gregora Jereho (1. místo 2018 na mezinárodní soutěži) a 4 druhy šumivých medovin od France Odera (ročníky 2007-2010) za úplně jedinečnou cenu 999,- za lahev ! Cena opravdu odpovídá kvalitě dlouhodobě vyzrálé medoviny naočkované znovu do lahví šampaňskými kvasinkami. Šampaňské s chutí medu. Slovinci jsou v kvalitě na špici a jedni z mála na světě, kdo tuto specialitu vyrábějí !

Všechny objednávky zadávejte pouze přes e-shop.

Krátké ale důležité poděkování

Určitě bych zde chtěl zmínit mého společníka Martina, bez jehož aktivního přispění a podpory, bych to možná v jisté fázi realizace nových prostor nejspíš vzdal. V současné době je nejdůležitější osobou v týmu, na které spousta věcí stojí a padá, Pavlína (Ciri). Díky svým zkušenostem v oboru je pro mě pevný bod v chodu celé prodejny a všech dalších věcí. Moc děkuji za spolupráci! Děkuji i všem, kteří se v minulosti aktivně projevili v týmu a nebrali práci u nás jen jako nějakou běžnou brigádu, nebo jé, to zní zajímavě, jdu si to zkusit. Děkuji i mým dodavatelům, s kterými mnohými mám skvělé vztahy; za to, že se prolomily ty počáteční ledy nedůvěry, že jsem možná jen další překupník s medovinou. Všichni vědí, že bojujeme za kvalitní medovinu a jsem rád, když mám dodavatele a obchodní partnery, na které se mohu 100% spolehnout. Byl by to dlouhý seznam, včetně mnoha mých přátel.

Díky Vám všem, členům Klubu, zákazníkům, že nám dáváte zpětné vazby, že se o nás dále zmiňujete vašim přátelům. My to totiž moc potřebujeme, protože prodrat se českým světem nemedovin k zákazníkům, kteří ocení kvalitu není úplně jednoduché. A když to tady skoro nikdo aktivně 25 let nedělal...

Kdybyste nám chtěli s něčím pomoct, budeme moc rádi. Aktuálně by se nám hodil truhlář a elektrikář, abysme mohli nějak dotáhnout zadní část prodejny.


Připíjím s Vámi i na Vaše úspěchy!

Jiří Pouček

Obrázky k článku