Preference zákazníků směrem k uměle dochucovaným a aromatizovaným medovinám, nehledě na "netradičně" doslazované a dolihované medoviny, které dominují na trhu, mě vedlo k zamyšlení..
Na nedávné akci Medovinobraní, která proběhla 4.10. na zámku Štědrá u Žlutic v západních Čechách, se konal pro návštěvníky košt medovin. Přijelo několik zástupců výrobců: františkánská, křivoklátská (Halada), dolská a benátecká a vedle nich stát náš stánek Muzea medoviny s nabídkou 20ti dalších medovin od cca 12 výrobců. Každý prodejce medoviny zařadil svoji nejlepší medovinu do soutěže, my jsme z našeho počtu byli požádáni o 2 lahve. Někteří výrobci nám občas věnují navíc nějakou lahev na podobné akce, abychom je pak prezentovali, čemuž se nebráníme, pokud jde opravdu o poctivou medovinu. Zařadili jsme tentokrát medoviny, které bodovaly nejvíce při předchozích ochutnávkách: tedy Dr. Bojdu lesní medovinu a úžasnou akátovou medovinu od Plevy.
Během akce a koštu jsem měl pocit, že zejména akátová medovina Pleva boduje snad u všech návštěvníků. Nutno říct, že mnozí byli hned od počátku překvapeni barvou. Ano akátová medovina je nejsvětlejší, skoro bezbarvá, proto odpovídá přirozené barvě akátového medu. Hned tak často se to nevidí a neochutná. Je příjemně sladká. Oproti tomu medovinka z medu lesního od pana Bojdy vedla občas k otázkám, zda by neměla být tmavší, když je z medovicového medu. Škála medovicových medů je široká, různých barev, od tmavě hnědé po téměř černou. Záleží tedy na použitém medu a to se projeví v poctivé medovině. Navíc tato medovina má typický nezapomenutelný nádech lesních tónů, vůni čerstvého jehličí a k tomu opravdu příjemnou jemnou chuť na popíjení při výjimečných situacích. Prostě poctivé medoviny.
Krátce jen popíši sortiment ostatních výrobců, kde bych jako "poctivou" vypíchl františkánskou medovinu a jednu sérii křivoklátské medoviny s chmelem od Halady. Ostatní sortiment od Halady, který vídáte třeba i v supermarketech, je většinou doslazovaný, dolihovaný, uměle aromatizovaný. Podobné lze říci o ostatních zástupcích na akci: benátecká (doslazovaná cukrem), dolská (doslazovaná, dolihovaná).
Jak je vidět, zákazníky moc nezajímá, jak a z čeho je daná medovina vyrobena a hodnotí převážně chuť a vybírají z toho, na co jsou zvyklí již z minula, proto také na akci zvítěžila uměle aromatizovaná křivoklátská mandlová medovina. A já se ptám a trochu si rýpnu:
Má opravdu pohár putovat výrobci medoviny nebo výrobci mandlového aroma?
Nebyla to žádná odborná soutěž a dalo se to čekat. Ono, kolik je opravdu odborných soutěží medovin u nás? Každopádně hodnotím velice pozitivně jakýkoliv zájem o medovinu a snahu ji prosazovat, jen mám dojem, že ještě nepřišel čas, abychom uměli a chtěli rozlišit poctivé medoviny od těch ostatních vyráběných velkovýrobně, se snahou maximálně vydělat a podstrčit zákazníkovi slušně chutnající produkt, u kterého neřeší detaily a kvalitu.
K jednomu stánku s regionálními produkty nabízející medovinu na akci dne 17.10. při farmářském trhu na Jiřáku dokonce přišla slečna a ptala se "je ta medovina nedoslazovaná a nedolihovaná?" a moc mě potěšilo, že takoví lidé, kteří za něčím jdou, existují.. "Samozřejmě, naše medoviny jsou nedoslazované a nepřidáváme líh".. Stál jsem vedle a vzal do ruky láhev prezentované medoviny a zaostřil na etiketu. Ve složení hned na třetím místě byl uveden cukr! "Jaktože tady slečně říkáte, že je medovina nedoslazovaná, když je ve složení uveden cukr?" "Ano, cukr tam je, ale my jím nenahrazujeme med, ale medovinu dochucujeme.." Aha..! Zajímavá definice nedoslazované medoviny. Slečna si každopádně dala 2 deci horké medoviny a odešla. Otázka, zda spokojeně. Spokojen byl rozhodně prodejce.
Delší dobu mám pocit, zda takové značky jako "regionální potravina" úplně zvládají v tom širokém záběru hodnotit tu správnou kvalitu produktů: Chcete mít při nákupu jistotu, že jste si vybrali kvalitní a poctivé výrobky z domácí produkce? Značka Regionální potravina již pátým rokem seznamuje spotřebitele s oceněnými regionálními potravinami a zároveň tak podporuje malé a střední producenty z regionů.. (web Reginální potravina). Dle mého názoru do poctivých medovin ty doslazované cukrem nepatří. Když už chce výrobce medovinu dosladit, měl sáhnout po medu. Někteří výrobci však mají výrobní proces medoviny nastaven tak, že medový roztok prokvasí na maximum alkoholu do zcela suchého (až brut) výrobku a aby mu navrátili podobu sladkého medového nápoje, medovinu dodatečně doslazují. Jenomže podle toho pak většinou i chutná. Výrobce k tomuto postupu nutí zejména nesmyslná legislativa, která určuje, že medovina musí obsahovat nějaké minimální množství alkoholu (konkrétně 10%) a množství zbytkového cukru.
Pokud chcete ochutnat opravdu poctivé medoviny, které nejsou vylepšené cukrem, lihem, umělými aromaty a jinými dochucovadly, zavítejte na ochutnávku medovin do našeho Muzea medoviny. Ono nejde jen o zmíněné dolihované a doslazované medoviny, ale když pijete višňovou (cherry) medovinu, chcete do sebe lít višňové aroma nebo vychutnávat višňovou šťávu? Chcete ve skořicové medovině vychutnat skořici nebo něco umělého? Chcete v kořeněné a bylinkové medovině zažít opravdu jedinečnou kombinaci bylinek a koření, z originálního citlivě laděného receptu výrobce, nebo vám stačí nějaká bezejmenná tresť z velkoobchodu? Pro srovnání máme pro vás stranou i pár druhů takovýchto běžných medovin, abysme vám názorně ukázali, že rozdíl tu je ve vůni i chuti opravdu zásadní. A je jen na vás, zda chcete koupit levnou a tudíž lacině chutnající medovinu, rychle se opít, zažít již známý bolehlav anebo si vychutnat příjemnou medovinku, dát ji někomu třeba jako opravdu výjimečný dárek k narozeninám nebo k vánocům. Až budete procházet vánoční trhy, ptejte se prodejců, ověřujte a nenechte se oblbnout.
Takže nakupujte vědomě! A dobrou chuť!!