Řízená degustace litevských medovin
- 22.7.2021
- 19:00
- Medovinárna
- Garantovaná akce
Zveme Vás na degustační večer v našich prostorech, kde ochutnáte ty nejlepší litevské tradičně vyráběné medoviny značky Šušvės Midus
- Začátek: 22. července 2021
- Čas:19:00 - 21:00
- Místo akce:Medovinárna
- Region: Česko
- Kategorie: Ochutnávky
- Kapacita akce:14
- Komunitní akce:akce je pořádána primárně pro členy Společných aktivit
- Vstupenky:https://eshop.medovinarna.cz/darkove-poukazy/rizena-degustace-litevske-medoviny-ct-22-7/
Erikas Augustinavičius je majitelem rodinné firmy a již třetí generací se zabývají včelařstvím a postupně i výrobou medoviny. Medovinu vyráběl již jeho dědeček a matka, od nichž převzal tajemství výroby medoviny. Teprve před několika lety se rozhodl proměnit svůj koníček v legitimní podnikání. V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již jejich předkové prosperovali v prehistorických dobách, tak došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny. Litevci pili různé druhy medoviny od „antiky“ až do 18. století; proto je medovina považována za litevský národní nápoj. Podle archeologů byla medovina známá a používána na různých slavnostech a oslavách v tété lokalitě již v pravěku. Vychází to z nálezů poblíž slavné mohyly Plinkaigalio a hřbitova z doby železné.
V současné době mají vlastní včelín, kde bzučí 150 včelích úlů. Medovina je vyráběná vařením pouze z medu vlastních včelstev. Při výrobě medoviny medem rozhodně nešetří - každý litr medoviny obsahuje až 750g medu, což je řadí mezi absolutně nejsladší medoviny. Při výrobě nepoužívají žádné chemické přísady, pouze přírodní suroviny a tím se odlišují od ostatních výrobců v regionu. Medovina zraje nejméně 1 rok, některé druhy medoviny však 3-4 roky. Med je hlavní složkou, která dodává medovině barvu, chuť a vůni. Chuť zralé medoviny je ušlechtilá, nenápadně sladká, plná.
Pokud bysme chtěli litevskou medovinu srovnat s nějakou podobnou, kterou již znáte z nabídky Medovinárny, musíme jít do Polska. Litevské medoviny značky Šušvės Midus jsou na úrovni dwójniaků až półtoraků s tím rozdílem, že veškerý med je přidáván před kvašením a na rozdíl od některých výrobců není nijak navyšováno množství alkoholu. Proto například medovina Midus Kunigaikščių kvasí až dlouhých 6 měsíců.
Během degustace ochutnáte všech 9 druhů litevských medovin značky Šušvės Midus. K ochutnávce je servírováno občerstvení - chléb, sýry.
Začátek 19:00, trvání cca 1,5 hodiny.
Cena v předprodeji na e-shopu 490,- / na místě 590,-