Tomka

SK01

Tradičná Slovenská Medovina

Slovensko
Nitra

Fotografie

Příběh výrobce

Názov firmy je odvodený od mena jej zakladateľa. Dr. Karol Tomka pôsobil desiatky rokov aktívne v Slovenskom zväze včelárov, kde sa ako riaditeľ účelového zariadenia v Nitre zaoberal spracovaním včelieho medu a v roku 1986 založil prvú výrobu medoviny na Slovensku.

medovina

Tomka: Tradičná slovenská medovina
SK0101

Tradičná slovenská medovina

Tradiční medovina vařená ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů dozrávající několik let v dubových sudech.

Tomka: Tradičná slovenská medovina
SK0101A

Tradičná slovenská medovina

Tradiční medovina vařená ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů dozrávající několik let v dubových sudech.

Tomka: Tradičná Slovenská medovina
SK0101B

Tradičná Slovenská medovina

Tradiční medovina ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů. Zrála v dubových sudech.

Tomka: Tradičná slovenská medovina
SK0101C

Tradičná slovenská medovina

Tradiční medovina vařená ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů dozrávající několik let v dubových sudech.

SK0101E

Tradičná slovenská medovina

Tradičná slovenská medovina

Tomka: Tradičná slovenská medovina
SK0101F

Tradičná slovenská medovina

Pro slavnostní příležitosti, oslavy, svatby je určena tato edice v krásném skleněném demižonu.

SK0101K

Tradičná slovenská medovina

Tradiční medovina vařená ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů dozrávající několik let v dubových sudech.

SK0101L

Tradičná Slovenská medovina

Tradiční medovina vařená ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů dozrávající několik let v dubových sudech.

SK0102

Tradičná slovenská medovina 2010

Tradiční medovina ročník 2010

SK0102A

Tradičná slovenská medovina 2010

Tradiční medovina ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů. Zrála v dubových sudech.

Tomka: Tradičná slovenská medovina 2010
SK0102B

Tradičná slovenská medovina 2010

Tradiční medovina vařená ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů dozrávající několik let v dubových sudech.

Tomka: Tradičná slovenská medovina 2013
SK0103A

Tradičná slovenská medovina 2013

Tradiční medovina vařená ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů dozrávající pouze v dubových sudech.

Tomka: Tradičná slovenská medovina 2013
SK0103B

Tradičná slovenská medovina 2013

Tradiční medovina vařená ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů dozrávající několik let v dubových sudech.

Tomka: Tradičná slovenská medovina 2014
SK0104

Tradičná slovenská medovina 2014

Tradiční medovina vařená ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů dozrávající několik let v dubových sudech.

Tomka: Tradičná slovenská medovina 2014
SK0104A

Tradičná slovenská medovina 2014

Tradiční medovina vařená ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů dozrávající několik let v dubových sudech.

Tomka: Tradičná slovenská medovina 2015
SK0105

Tradičná slovenská medovina 2015

Tradiční medovina dozrávaná v dubovém sudu.

Tomka: Tradičná slovenská medovina 2015
SK0105A

Tradičná slovenská medovina 2015

Tradiční medovina dozrávaná v dubových sudech.

Tomka: Tradičná slovenská medovina 2008
SK0106

Tradičná slovenská medovina 2008

Tradičně vyráběná medovina s výrazně whiskovitým charakterem, který je výsledkem dlouhodobého zrání v dubových sudech.

Tomka: Tradičná slovenská medovina 2008
SK0106A

Tradičná slovenská medovina 2008

Tradiční medovina ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů. Zrála v dubových sudech.

Tomka: Slovenská medovina svetla
SK0141

Slovenská medovina svetla

Archivní medovina z roku 1989.

destilát z medoviny

Tomka: Medovec Originál
SK0121

Medovec Originál

Destilát z tradičnej medoviny zrejúci v dubových sudoch.

Historie

Rok 1989 považujeme za začiatok vzniku firmy, keďže výroba medoviny sa stala hlavnou činnosťou vtedy ešte malého živnostníka. Po spoločenských zmenách je v roku 1990 vytvorená obchodná značka TOMIS (spojenie slov TOMka + apIS). Pod týmto označením firma vyrába medovinu a včelie produkty, zúčastňuje sa prvých výstav a robí priekopnícku prácu v propagovaní tohto jedinečného nápoja. Veľa úsilia je venovaného vybudovaniu sídla firmy a výrobným priestorom v Nitre. V roku 1998 prichádza zmena názvu a obchodnej značky na TOMKA. Touto zmenou sme chceli vyjadriť svoju hrdosť na naše produkty a doslova sme sa podpísali pod kvalitu výrobkov a to včelích medov ako aj medoviny.
Po 25-tich rokoch výroby dostala naša medovina oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. V roku 2012, po úmrtí zakladateľa, prevzal firmu a výrobu jeho syn Mgr. Bronislav Tomka a tak tradícia výroby prvotriednej medoviny môže pokračovať aj ďalej.

Výroba medoviny

Medovina je najstarší alkoholický nápoj, ktorý vyrobila samotná príroda. Naučiť sa ju vyrábať doma pre vlastnú spotrebu môžete na školeniach Mgr. B. Tomku. (info v kontaktoch)
 
Receptov na výrobu medoviny je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Med si vyberiete sami podľa vlastnej chuti. Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a vašej predstavy aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháte zovrieť, aby sa med roztopil a odstránite vzniknutú penu z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote v miestnosti kde prebieha kvasenie. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak.
 
Ten, kto si medovinu po dokvasení stočí do suda alebo demižóna a uloží si ju do chladu v pivnici sa po čase (cca 1 rok) dočká vyzretej a čírej Tradičnej medoviny.

Komerční výrobce

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...