Zářijové novinky: Amorosa, Zbicień, Augustowski Późny - bažinový a lesní med
- 9. září 2021
Jelikož jste si na jaře oblíbili lehké hydromely Odín ze Španělska a jen se po nich zaplášilo, našel jsem pro vás podobně vynikající medoviny v Augustowske Miodosytni v Polsku, včetně několika neobyčejně vydařených klasických medovin. Máme i velmi delikátní novinku ze Slovenska, první vinnou medovinu od Včelco, nazvanou Amorosa.
Vinná medovina Amorosa ze Slovenska
Medovina Amorosa je nejnovější z řady řemeslných HoneyCraft Včelovin kategorie pyment, která je vyráběná fermentací čerstvě vylisované hroznové šťávy odrůdy Moravský muškát z lokálního vinařství malokarpatské oblasti spolu s voňavým slaďoučkým medem v kombinaci nektaru ze slunečnice a lípy. Společnost Včelco poprvé přichází s vinnou medovinou, ale spojení vína a medoviny bylo nasnadě, neboť právě oblast podhůří Malých Karpat, kde se ve slovenské Smolenici vyrábí Včelco medoviny, je současně i významnou vinařskou oblastí. Od prvního vzorku, který jsme dostal na ochutnání někdy na konci zimy, jsme museli čekat ještě dlouhé měsíce, aby nové medové dílko pořádně vyzrálo.
Svěží polské Zbicieńy, cwórniaky a trójniaky - Augustowska Miodosytna
Byť jsem si již říkal, že máme nabídku polských medovin velmi širokou, nemohl bych vás rozhodně připravit o jedinečné zážitky z produkce Augustowske Miodosytni. Za okamžik pochopíte proč. Kromě klasických trójniaků a cwórniaků totiž v Augustówě v Podlaském vojvodství na severovýchodě Polska vyrábějí i tradiční lehké medoviny zvané Zbicieńy s 5-8% alkoholu a nealkoholický Podpiwek. Zakladatelé Piotr Piłasiewicz a Paweł Kotwica se rozhodli obnovit výrobu medoviny v severovýchodním Polsku založenou na tradicích této polsko-litevské oblasti. Přicházejí s mnoha zajímavými druhy medovin, z kterých jsem do Medovinárny vybral následující:
- Podslaska Szeptucha - Jemná kořenito-bylinná polosuchá medovina kategorie cworniak (25% medu). Lehkou sladkost doprovázejí nápadné kyselinky. Krásné svěží pití k lehkým pokrmům, salátům.
- Pieprzna Wiśnia - Polosuchá svěží višňová medovina kategorie cworniak. Světle červená barva, třešňové aroma, suchá chuť s jasně vnímatelným medem a jemnou příchutí dubu.
- Augustowski Późny - Zcela výjimečně vydařený chuťově výrazný polosladký trójniak (1/3 medu) s nádechem pohanky a močálového lesního medu. Vyniká tmavě jantarovou barvou. Vřele doporučuji ochutnat každému, ta chuť se nedá srovnat s ničím, co jsme dosud v Medovinárně z lesních medů měli. Už teď se těším, až si dám zítra na prodejně další sklenku.
- Jabłko na Miodzie "Jablko na medu" - V tomto sladkém trójniaku ucítíte výrazné aroma zralého jabloňového sadu během babího léta. Sladká jemně peprná chuť šťavnatých vyzrálých jablek už okouzila mnohé z vás, nejen mě. Tahle medovinka posunula laťku vydařených jablečných cyserů velmi nahoru. A zásoby se velmi tenčí.
- Wczesny Kawowy - V tomto trójniaku každého ohromí silné aroma kávových zrn, mezi kterými pronikají jemné tóny kvetoucí louky. Ladná hořkost kávy je vyvážena polosladkou medovinou a působí velmi lehce a svěže.
- Zbicień Leśny (lesní) - Lehký a osvěžující alkoholický medový nápoj. Lesní chuť s jasnými tóny esenciálních olejů, borovicových pryskyřic a chmelové hořkosti. Výroba Zbicienů je podobná procesu výroby piva, při kterém byl ječný slad nahrazen medem. V minulosti šlo o samostatnou kategorii alkoholických nápojů, jejichž vzpomínka se zachovala na území bývalého litevského velkovévodství: v Bělorusku, na Ukrajině a také v Rusku. Výrobní proces Zbicienu trvá 3 týdny a po kvašení se nalije do lahví pro sekundární kvašení. Poté je výrobek pasterizován. Takto vyrobený si zachovává svoji chuť beze změny po mnoho měsíců.
- Zbicień Chmielowy (chmelový) - Byť jsem příznivce všeho medového z medovicového medu, tak v případě těchto sérií mě více zaujal Zbicień Chmielowy a mohl bych ho pít každý den. Lehký a osvěžující medový alkoholický nápoj nemůže chybět na žádné párty milovníků medoviny. Příjemný k popíjení doma během víkendu a při odpočinku. Má výraznou medovou příchuť s jemným nádechem hořkosti. Oba druhy jsou charakterově podobné Odínům (Hidromiel Odin), které jsme měli na jaře a brzy je zase přivezeme. Je to svěží medové pití přirovnatelné spíše k pivu nebo cideru.
- A když jsme naťukli pivo, tak je potřeba zmínit i Augustowski Podpiwek, což je tmavé nealkoholické medové pivo - tradiční řemeslný osvěžující nápoj, který byl v Podlasí kdysi běžný. Krátký proces fermentace mu dává jedinečný charakter s produkcí minimálního obsahu alkoholu asi 0,5%.
Věřím, že vám všechny novinky zachutnají. Jsem zvědavý, zda budete podobně jako já unešeni medovinou z pozdně letních lesních medů močálů a rašelinišť - Augustowski Późny. Každá lahev klasické medoviny má své číslo a jedná se o malé série cca 1300 lahví každého druhu. Ještě zmiňuji, že Zbicień chmielowy můžete nakoupit i po kartonech 20 kusů, pokud by pár lahvinek bylo málo na vaši oslavu, párty či víkendové posezení s přáteli a kamarády.
Pokud stále tápete, co za medovinu je trójniak nebo czwórniak a chcete se dozvědět třeba i co znamená dwójniak nebo półtorak, koukněte na přehledné vysvětlení na rozcestníku polské medoviny.
Akce v kamenné prodejně
- Léto se chýlí ke konci a s ním i naše nabídka medovinových mojit. Poslední šance dát si osvěžující medovinový drink bude do konce příštího týdne, tedy 17. září.
- Členové Klubu přátel ještě obdrží samostatné novinky a informace o pravidelných klubových setkáváních s All-you-can-drink ochutnávkami, každý 1. čtvrtek v měsíci, tedy poprvé 7. října.
- Dále jsou to už 3 roky, co jsme naposledy pořádali Poznávačku medovin, tedy akci, kde je vaším úkolem uhodnout co nejvíce medovin, které dostanete v ochutnávce. Nejbližší termín se bude konat již 29. září a nejúspěšnější účastník získá Diplom Znalce medoviny. Více informací najdete již brzy v Novinkách pro členy Klubu přátel anebo v sekci Degustace.
Záznamy z rozhovorů s výrobci medovin stále dostupné
Na jaře jsem vám natočil několik streamů s našimi výrobci, které obsahují nálož zajímavostí ze zákulisí výroby medovin. Všechny vysílání si stále můžete poslechnout na YouTube kanále Medovinárny:
- Hřebečská medovina
- Medárna Hrádek - vysíláno přímo z výrobny
- Medovinařství Dvořák
- starší řízená degustace - Milan a Hana Plevovi - rok 2018
Krásné dny na miodzie (na medu:D ) přeje
Váš Medovinárník
Jiří Pouček