Na podzim jsme do naší nabídky zařadili medoviny ze Slovinska a velký úspěch slavily převážně šumivé medoviny, slovinsky Peneča medica, anglicky sparkling mead. Jsou vyráběny tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi a tento proces je velmi nákladný a zdlouhavý. Nejdříve totiž musíme vyrobit medovinu (slovinsky medica nebo medeno vino) a ideálně ji nechat velmi dlouho vyzrát. Pak přidáme cukr a speciální kvasinky a necháme je kvasit v lahvi. Následně složitým procesem odsajeme usazené kaly a lahev při zachování tlaku přezátkujeme. Občas se ale ve světě setkáte se šumivou medovinou, která nebyla vyráběna tradiční metodou, ale pouze sycení oxidem uhličitým, což nemusíte z označení poznat. Proto je potřeba si informace ověřit. Výrobců tradiční šumivé medoviny na světě moc není a zemí, kde nejvíce létají medové špunty, je aktuálně právě Slovinsko.

Slovinsko je zemí, kde vás většinou vše překvapí svoji vysokou kvalitou a tak i v nabídce šumivých medovin máme kousky, jejichž výroba - tedy kvašení medoviny - započala před více než 10 lety. Jedná se o absolutně prémiové medoviny z Čebelarstva Oder: Carnica a Nektar ročníky 2007, ale rozšířili jsme i nabídku medovin o ročníky 2004 - květové medoviny suché a polosladké. Pokud první šumivou medovinu ve Slovinsku vyrobili teprve v roce 2005, tak musím říct, že máme stále příležitost ochutnat první série. Nenabízel bych je, kdyby nebyly velmi vydařené. Nešlo o žádné velké experimentování, technologicky byla převzata šampaňská metoda a výroba šumivé medoviny probíhala stejně jako výroba šumivého vína. A Slovinci víno opravdu umí. Tak není divu, že první slovinská šumivá medovina spatřila světlo světa právě v Mariboru a posléze v Semiči (Semiška penina). 

Většina položek z naší podzimní nabídky je opět dostupná. Nově jsme přidali zejména polosuchou šumivou medovinu z květového medu ze včelařství Jere, která v roce 2018 získala zlatou medaili na mezinárodní soutěži New York Finger Lakes. Myslím si, že vám ji nabízíme za velmi příznivou cenu a design lahve odpovídá prvotřídnímu obsahu.

Šumivé medoviny ("šampaňské" z medoviny) se hodí pro zcela mimořádné příležitosti, ale domnívám se, že opravdový milovník medoviny nezůstane jen u jedné lahve ročně a příležitost pro vypití medových bublinek si naplánuje mnohem častěji. V naší nabídce máme šumivé medoviny převážně z květového nebo smíšeného medu, ale i z medu medovicového (jak název napovídá například: Peneča Medica Mana).

Oproti podzimní nabídce jsme ještě zařadili 2 medoviny z Medárny Aleksandra Kovačiče a to s názvem Royal Mead z lipového a kaštanového medu.

Objednávejte online s rychlým doručením po celé ČR i na Slovensko

Vybíráte opravdu ten nejlepší dárek? Tak využijte našeho e-shopu, kde jsou již všechny nové produkty pro vás naskladněné: https://eshop.medovinarna.cz

Dny slovinské medoviny 21.-23. února

V příštím týdnu budete mít příležitost ochutnat velkou část slovinských medovin, ale i "šampaňských". Od čtvrtka do soboty si budete moct vybrat ze 2 degustačních setů a celou akci zahájíme ve čtvrtek 21.2. řízenou degustací od 18 hodin, kde ochutnáte zejména novinky v naší nabídce. Exkluzivně doplníme degustační set i "šampaňským" kaštanovým pivem a večer zakončíme několika medovými likéry.

V pátek 1.3. proběhne od 17 hodin akce "Sladká medovina po suchém únoru". Klasická řízená degustace našich českých i slovenských medovin.

Hned ve čtvrtek 6.3. od 19 hodin vám nabízím ochutnávku rakouských medovin a můžeme si tak společně uzavřít mozaiku sousedních zemí a posoudit, kdo tu ve střední Evropě tedy dělá nejlepší medovinu... :) V nabídce budou převážně přírodní a druhové medoviny.

Děkujeme za přízeň
a budeme rádi,
když vám naší medovinou ještě umocníme výjimečné okamžiky

za celý tým Medovinárny
Jiří Pouček

Obrázky k článku