Dal jsem si opět trochu práce a tentokrát jsem pro vás z výsledků mezinárodních soutěží vytáhl umístění medovin, které můžete v našem podniku přímo ochutnat a zakoupit. Srovnání jednotlivých medovin i výrobců bude, myslím si, zajímavým vodítkem při vašem nákupu. Nicméně právě k výsledkům soutěží vždy nahlížíme při posunování nového sortimentu v Medovinárně. Osobně mezi nejprestižnější soutěže řadím americký Mazer Cup, kongresy Apimonia a docela mladý evropský Mead Madness Cup.

Kompletní přehled výsledků všech českých i zahraničních medovin a podrobnosti o jednotlivých soutěžích najdete v samostatném článku Světově oceněné medoviny v Medovinárně.

Všechny medailemi ověnčené medoviny k zakoupení si můžete přehledně zobrazit i v NOVÉ SEKCI Oceněné medoviny na e-shopu. Máme jich aktuálně přes 20.

České oceněné medoviny

Nejvíce ocenění si letos z polského Mead Madness Cupu odvezl Tomáš Vorlíček (Vorlíčkovo včelařství), dokonce 3 medaile, což je velmi obdivuhodný výsledek. Jeho medoviny si taková ocenění rozhodně zaslouží. Obrovská gratulace! Celkově jsme ale letos nezískali za ČR žádné první místo. Oproti tomu v roce 2021 a 2019 získali 1. místa Kitl a Pleva. Aktuálně dostupné české oceněné medoviny můžete zakoupit ve speciální sadě Světově oceněné české medoviny.

Zahraniční oceněné medoviny

Seznam medovin s prestižními oceněními z dalších evropských zemí, včetně Slovenska, je již o poznání delší a zahrnuje za roky 2019-2022 cca 25 medovin. Všem dominují medoviny z Augustowske Miodosytni, které vychytávají zlaté příčky každý rok. Desítky světově oceněných medovin můžete zakoupit přímo u nás v Medovinárně. Z nich ty nejzajímavější zlaté jedničky můžete nyní společně objednat ve speciální sadě Nejlepší oceněné zahraniční medoviny. Sada obsahuje luxusní medoviny ze Slovenska, Polska, Litvy, ale i Slovinska a je to příjemný mix různých kategorií medovin i odlišné sladkosti.

Ochutnávkový týden oceněných medovin - od 26. dubna

Set 5 nejlepších českých a 10 nejlepších zahraničních medovin budete moct ochutnat v týdnu od 26. do 29. dubna anebo do vypití zásob i další týden. Rezervaci pro více jak 4 osoby doporučujeme. Využijte tuto jedinečnou příležitost a vychutnejte si medoviny, které byly odborně hodnocené jako nejlepší a to jak na mezinárodních soutěžích v Polsku, v Coloradu nebo Kanadě (Apimondia, Montreal, 2019).

Sada medovin z Degustačního klubu na měsíc duben

Od začátku dubna můžete taktéž objednávat aktuální degustační sadu naplněnou jenom aktuálními novinkami, zejména od Plevy, včetně divokých medovin - malinové a borůvkové, Vorlíčka nebo Podzvičinské medoviny. Ale bzzzz pro ně, jinak nebudou...

Složení setu:
  • Medovina jedinečná - třešňová 0,5 l (Pleva s.r.o.) Limitovaná edice velmi sladké třešňové medoviny pro mlsný jazýček je vyráběna studenou cestou v rodinné firmě Pleva v Potštejně s nejzralejšími královehradeckými třešněmi.
  • Medovina jedinečná - malinová - divoká 0,5 l (Pleva s.r.o.) Slaďoučká chuť vyzrálých malin vyniká v této jedinečné limitované edici divoké medoviny. Velmi příjemné letní ovocné osvěžení
  • Medovina jedinečná - pohanková 0,5 l (Pleva s.r.o.) Limitované edice medoviny kvašené za studena z pohankového medu z oblasti Letohradu s originální a zároveň jemnou chutí. Skvělý způsob jak si dopřát pohanku. Obsahuje prospěšné látky pohankového medu od českých včelařů
  • Medovina jedinečná - borůvková - divoká 0,5 l (Pleva s.r.o.) Sladce ovocná chuť zralých borůvek z farmy v podhůří Orlických hor si můžete vychutnat v limitované edici pouze 40 lahví.
  • Podzvičinská medovina - borůvková 0,5 l (Helena Soprová) Klasická medovina vyráběná studenou cestou z medu a lokálních borůvek z oblasti Zvičiny.
  • Podzvičinská medovina - kávová 0,5 l (Helena Soprová) Klasická medovina vyráběná studenou cestou z medu a kávových zrn.
  • Medovina (bezová) 0,75 l (Tomáš Vorlíček) Lahodná medovina vyráběná za studena z nektarových medů s macerovanými květy černého bezu.
Cena 1 995,- Kč včetně poštovného

Novinky z jablíček

Jak již víte, od začátku roku nabízíme i sortiment původní prodejny Dobrý cider a aktuálně jsme zařadili několik novinek a oprášili méně známé značky. Zejména české. Těmto ciderům se věnujeme i na našich degustacích a jedná se o velmi zajímavé kousky.

Mezi malé regionální značky, které mají ovšem dlouhou zkušenost s výrobou řemeslných ciderů patří například:

  • Českorájský cider  - suché řemeslné cidery, které vznikají jen v opravdu malých šaržích. Základem je Strýmka a různé renety. Z Českého ráje.
  • První Prajzské - Malé šarže a velká pečlivost patří k těmto ciderům. Zajímavý je například Divočák - s divokým macerovaným chmelem, ale třeba i Padesátka - jeden sad - jeden cider. Vyrobeno na Severu Moravy - Hlučíně. Základem je Strýmka, Boskoopské, Jadernička.
  • Stebou cidery - svěží a suché cidery z oblasti Chřib na Moravě. Jablka pochází z Chřib a Malých Karpat. Základem je Jadrnička, Strýmka, Panenské.
  • Za připomenutí stojí i cider Tátův sad Bourbon, který dozrával v sudech po Bourbonu. Zbývá pár kusů a pak prý zase nějaký čas nebude.

Toto je jen výběr novinek. Stále pro Vás budeme hledat další zajímavé cidery, které stojí za to ochutnat. Některé další najdete na aktuálním Blogu Dobrý cider.

Nejbližší degustace

Každý v 1. čtvrtek v měsíci pořádáme neformální klubové degustace, kdy vám představím zejména novinky a občas jako bonus i nějaké podpultovky. Nejbližší termíny těchto jedinečných večerů jsou:

A samozřejmě nezapomeňte nakoupit lupeny na výroční all-inclusive oslavu 30.6.!! V červenci klubová degustace nebude, neboť vychází na týden se svátky, ale namísto ni chystáme po mnoha letech speciální soutěžní ochutnávku medovin na slepo;-) 

Těšte se na májové novinky, mějte se krásně, užijte si Velikonoce a přejeme hodně sil v této znovu nelehké době!
K udržení dobré nálady je tu vždy naše medovina nebo cider;-)

Jiří Pouček a Vojtěch Čížek
Medovinárna® / Dobrý cider

Obrázky k článku