Zdravím opět všechny nadšence poctivé a vynikající medoviny (anebo cideru)!

Osobně odhaduji ve světě řádově něco přes tisíc komerčních výrobců medovin, což je přibližně 1/20 počtu vinařů v ČR. Přestože je výroba medoviny velmi okrajová záležitost, od roku 2002 se slaví každý rok Mead Day - den medoviny a letos vychází na sobotu 6. srpna.

Jelikož jste ale určitě mnozí během víkendu někde mimo Prahu, v přírodě, nebo na dovolených, rozhodli jsme oslavu prodloužit na více dní.

Přípitek zdarma pro každého klubaře

V sobotu 6.8. a následně i v úterý 9.8. vždy od 13 do 19 hodin dostane každý příchozí člen Klubu přátel Medovinárny panáčka medoviny zdarma. Jsme jednak zvědaví, kolik z vás na tuto mimořádnou nabídku zareaguje a jednak si s vámi chceme tento den pořádně oslavit. Nezapomeňte svoji klubovou kartičku! Se mnou osobně se setkáte v úterý, v sobotu vás bude obsluhovat Aleš.

Mezinárodní 10ti vzorkový degustační set - 5.-11. srpna

Od pátku 5.8. do čtvrtka 11.8. bude k dispozici speciální srovnávací degustační set, v rámci kterého ochutnáte a porovnáte nejzajímavější medoviny ze 7 zemí. Kromě české a slovenské medoviny, zařadíme i polskou, slovinskou, litevskou, irskou a španělskou.

Na jaře jsme tu měli degustaci medovin oceněných v mezinárodních soutěží, tento set vám připravím tak, abyste si užili co nejrozmanitější chutě medovin a budu vybírat i medoviny, které sice zatím o žádné ocenění na sledovaných velkých soutěžích nebojovaly, ale jsou prostě vynikají.

V pátek 5.8. a sobotu 6.8. bude prodloužena otevírací doba do 20:00.

Jakou medovinu si vychladit v létě?

Doufám, že si užíváte léto, odpočíváte a každý den chladíte na večer nějakou tu lahvinku medoviny! Sice bylo pár večerů, kdy by si někdo medovinu i ohřál, ale blížící se spalující tropy chtějí pořádné ochlazení.

Na léto se nejlépe hodí medoviny méně sladké, ideálně polosuchésuché. Se suchými medovinami se tak často u nás nesetkáte a také je doporučuji spíše medovinovým fajnšmekrům. Pokud mezi ně již patříte, koukněte na nabídku ze Slovinska nebo Irska.

V horkém létě bych z přírodních medovin volil medoviny s převahou lipového nebo akátového medu a ideální na léto jsou ovocné medoviny - s rybízem, višněmi anebo jablečné cysery. Z metheglinů bych osobně volil třeba polosuchou chmelovou medovinu, obecně medoviny s méně výraznými přísadami. Pokud vám medovina přijde hodně sladká a chuťově výrazná, můžete si ji naředit vodou.

Bomba na léto - medovinová ledová tříšť

Tuhle pecku už vám nabízíme několik let v Medovinárně na baru, ale můžete si ji připravit i doma. Stačí přelít medovinu do plastové lahve - ne úplně plnou. Nechat zmrznout v mrazáku. Poté zmrzlé kusy a tříšť v lahvi rozklepejte a nalijte do nižších širších skleniček po cca 1,5-2 deci. Můžete přidat citrón, limetku nebo doplnit mátou. Bez brčka to nejde. První doušky ze dna budou hodně sladké, více alkoholické, až likérové, postupně bude medovina řidší, svěžejší a lehčí. Použijte polosladkou až sladkou medovinu, spíše přírodní nebo ovocnou, než kořeněno-bylinnou. Je to parádní zážitek! Zkuste u nás nebo doma ;-)

Léto se skvělým ciderem

Preferujete v létě raději svěží perlivější cider? Proč ne. Po sloučení s podnikem Dobrý cider, pro vás máme ty nejkvalitnější české i zahraniční cidery. Nyní vám vozíme cidery již z více než 30 cidérií ! V Medovinárně nabízíme i spoustu vychlazených ciderů a na čepu nově Tátův sad - polosuchý. Tak hurá pro naše lokální jablíčkové osvěžení !

Přeji krásné a slaďoučké léto!

Jiří Pouček
Hlavní medovinárník

Obrázky k článku