Medovina týdne: Opojný nektar z Přimdy
- 5. září 2016
Tento týden se přesuneme z potštejnského podhradí k přimdskému podhradí. Tam se totiž již od roku 2000 vyrábí medovina šetrnou studenou cestou a to hned v několika variantách.
Každý týden vybíráme jednu zajímavou medovinu, kterou dáváme ochutnávat všem zdarma.
Pro tento týden jsme vybrali právě přírodní Medovinu z Podhradí. Pan Svítek včelaří od roku 1970, v Českém lese kolem Přimdy a na Lounsku. S výrobou medovin začal ale výrazně později, na přelomu tisíciletí. Vysoká kvalita medoviny je dána nejen pomalým kvasným procesem (trvajícím týdny), ale také následným dlouhodobým zráním. Tato medovina je oblíbená tím, že není tak výrazně sladká a nejlépe ji samozřejmě vychutnáte vychlazenou. Jako ohřátou (pokud se ochladí) bychom doporučili ale spíše skořicovou nebo bylinnou, jejichž příjemné aroma vyniká při ohřívání. Poslední druh medoviny z Podhradí, který máme v nabídce je medovina staročeská se spoustou léčivých bylin. Ale ta už je výrazně hořká.
Kdo jste ještě nebyli na Přimdě, určitě se tam vypravte na výlet. V obci samotné není tolik památek, ale majestátní hrad, který vás upoutá z velké dálky, je nejstarším kamenným hradem v Čechách a hodně se toho zde odehrálo. Před cca 900 lety si ho postavili na českém území Němci, ale hned jak se to tehdejší kníže Vladislav I. dozvěděl, tak hrad dobyl. A určitě dobytí neoslavili ničím jiným než medovinou.
Medovina má vždycky nádech historie, tajemna a kouzla.
Ale zpět do září roku 2016. Tento týden vás čeká opět čtvrteční degustace tradičních medovin od 19hodin a v pátek večer opět ochutnávka nových vzorků a domácích medovin.
Tým Muzea medoviny - Jirka, Hanka a Martin
Pro tento týden jsme vybrali právě přírodní Medovinu z Podhradí. Pan Svítek včelaří od roku 1970, v Českém lese kolem Přimdy a na Lounsku. S výrobou medovin začal ale výrazně později, na přelomu tisíciletí. Vysoká kvalita medoviny je dána nejen pomalým kvasným procesem (trvajícím týdny), ale také následným dlouhodobým zráním. Tato medovina je oblíbená tím, že není tak výrazně sladká a nejlépe ji samozřejmě vychutnáte vychlazenou. Jako ohřátou (pokud se ochladí) bychom doporučili ale spíše skořicovou nebo bylinnou, jejichž příjemné aroma vyniká při ohřívání. Poslední druh medoviny z Podhradí, který máme v nabídce je medovina staročeská se spoustou léčivých bylin. Ale ta už je výrazně hořká.
Kdo jste ještě nebyli na Přimdě, určitě se tam vypravte na výlet. V obci samotné není tolik památek, ale majestátní hrad, který vás upoutá z velké dálky, je nejstarším kamenným hradem v Čechách a hodně se toho zde odehrálo. Před cca 900 lety si ho postavili na českém území Němci, ale hned jak se to tehdejší kníže Vladislav I. dozvěděl, tak hrad dobyl. A určitě dobytí neoslavili ničím jiným než medovinou.
Medovina má vždycky nádech historie, tajemna a kouzla.
Ale zpět do září roku 2016. Tento týden vás čeká opět čtvrteční degustace tradičních medovin od 19hodin a v pátek večer opět ochutnávka nových vzorků a domácích medovin.
Poohlédnutí za Dny medu a medoviny v Modré
I letos proběhly již po třinácté medové slavnosti v archeoskanzenu. Kromě stánků včelařů a dalších pochutin a tradičních výrobců proběhl i košt medů a medovin. Více se dočtete v reportáži.
Tým Muzea medoviny - Jirka, Hanka a Martin